Ελλάδα|11.02.2022 14:34

Αυτοψίες και συνεντεύξεις με κατοίκους για τον λύκο στο Διόνυσο από την Καλλιστώ

Newsroom

Αυτοψία στην περιοχή του Διονύσου, αλλά και συνεντεύξεις με κατοίκους της περιοχής προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τις πιθανές επιθέσεις λύκους σε σκύλους, τα οποία θα προωθηθούν στη Δασική Υπηρεσία, για την κατάλληλη αξιοποίησή τους, πραγματοποιούν αυτή την περίοδο επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πεντέλης.

Αυτό επεσήμανε ο δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος από την «Καλλιστώ» κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης εκπροσώπων της οργάνωσης με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Eνέργειας, Γιώργο Αμυρά.

Τα στελέχη της οργάνωσης τόνισαν ότι, σε αντίθεση με την καφέ αρκούδα, για την οποία υπάρχει από το 2014 σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την διαχείριση της αλληλεπίδρασής της με τον άνθρωπο, για το είδος του λύκου η Πολιτεία δεν έχει πάρει ανάλογες αποφάσεις. Η κατάρτιση αντίστοιχης ΚΥΑ, αλλά και η κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Λύκο κρίνονται ως τα απαραίτητα επόμενα βήματα.

Απαντώντας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Κωνσταντίνος Τριάντης επεσήμανε ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την υλοποίηση σχετικών δράσεων, τόσο μέσα από το τριετές Σχέδιο Δράσης του ΟΦΥΠΕΚΑ όσο και μέσα από τον προϋπολογισμό της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής.

Οι εκπρόσωποι της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έκαναν σύντομη αναφορά στο πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος και στο γεγονός της μαζικής δηλητηρίασης στα Στενά του Νέστου που έγινε γνωστό την 22α Φεβρουαρίου 2012. Το θλιβερό αυτό περιστατικό οδήγησε στη δημιουργία της «Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια», που αποτελείται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Καλλιστώ, WWF Ελλάς, καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Τα στελέχη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ζήτησαν να ενημερωθούν για το που βρίσκεται η κατάρτιση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τα Τοπικά Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, για την οποία είχε στείλει σχόλια η Ομάδα Εργασίας.

Εκ μέρους του έργου LIFE ARCPROM και της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια, απευθύνθηκε πρόταση προς τον κ. Αμυρά να είναι ομιλητής σε δημόσια εκδήλωση που συνδιοργανώνουν. Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως «Εθνικής Ημέρας Δράσης Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα».

Ο κ. Αμυράς αποδέχτηκε την πρόσκληση για την εκδήλωση και δεσμεύτηκε ότι θα συνεννοηθεί με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η κατάρτιση της σχετικής ΚΥΑ, ενώ πρότεινε να δημιουργηθεί μία ομάδα συντονισμού που θα απαρτίζεται από στελέχη του υπουργείου, του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια, η οποία θα δουλεύει για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σύντομη αναφορά έγινε στην εξέλιξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καφέ Αρκούδα από τον δρ. Γιώργο Μερτζάνη. Μετά από την κατάρτισή του, τη διαδικασία της διαβούλευσης και τη θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φύση 2000, αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργείο και να δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.



υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςειδήσεις τώραΚαλλιστώΓιώργος Αμυράςδηλητηριασμένα δολώματαλύκος