Ελλάδα|11.02.2022 20:00

Πάτρα: Τοξικολογικές θα φωτίσουν τον θάνατο των 3 παιδιών - Καταθέσεις από 15 γιατρούς

Newsroom

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση θανάτων των τριών παιδιών της οικογένειας στην Πάτρα, τα οποία κατέληξαν μέσα σε τρία χρόνια με παρόμοια κλινική εικόνα. Ιατροδικαστές και γιατροί προσπαθούν να αντιληφθούν τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο των κοριτσιών ενώ οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών και οι δικαστικές αρχές έχουν αναλάβει να ρίξει φως στην υπόθεση με τις έρευνες να στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση.

Σημαντικό ρόλο στη λύση της υπόθεσης αναμένεται να παίξει ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας που σημειώθηκε πιο πρόσφατα από τους άλλους δύο. Ακόμα δεν έχει δοθεί εντολή για εκταφή της σορού του κοριτσιού καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να εξεταστούν πολλά ακόμα στοιχεία. Συγκεκριμένα εκκρεμούν να πραγματοποιηθούν τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις της 9χρονης, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Κρίσιμες θεωρούνται οι μαρτυρίες των ατόμων που θα κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση. Ανάμεσά τους θα κληθούν σύμφωνα με το OPEN περίπου 15 γιατροί ιατροδικαστές, παιδίατροι και εργαζόμενοι στις κλινικές που νοσηλεύτηκαν τα κορίτσια, αλλά και συγγενείς των παιδιών και φυσικά οι γονείς.

Πάτρα: Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Ίριδας

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την τελευταία νύχτα της Ίριδας, του μικρότερου εκ των τριών κοριτσιών που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 6 μηνών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής Live News, το κορίτσι τη νύχτα του θανάτου του βρισκόταν στο σπίτι του μαζί με τη μητέρα και τη θεία της, ενώ ο πατέρας απουσίαζε.

Όταν το απόγευμα ξύπνησε η μητέρα της την τάισε κρέμα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ έδειχνε ευδιάθετο και κάθισε με τη θεία του. Το βράδυ μητέρα και θεία έκαναν μαζί μπάνιο το παιδί την τάισαν και η μητέρα το έβαλε στην κούνια για ύπνο. Στις 2.30τα ξημερώματα. το μωρό ξύπνησε, η μητέρα του έβαλε την πιπίλα, το σκέπασε και εκείνο ξανακοιμήθηκε.

Την επόμενη ημέρα, στις 11.30 το πρωί η μητέρα ζήτησε από τη θεία να ξυπνήσει το παιδί, όταν η θεία πλησίασε την κούνια βρήκε το κοριτσάκι ξεσκέπαστο, ενώ τα χείλη του ήταν μελανιασμένα και τα μάτια του μισάνοιχτα. Όταν προσπάθησε να ακούσει την καρδία του συνειδητοποίησε ότι δεν ανέπνεε και αμέσως κάλεσαν ασθενοφόρο.

Το ασθενοφόρο έφτασε πολύ γρήγορα στο σπίτι, ενώ μητέρα και θεία προσπαθούσαν με μαλάξεις να επαναφέρουν το 6μηνών παιδί, αλλά μάταια. Το παιδί μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Ο πατέρας του κοριτσιού ενημερώθηκε άμεσα για το τραγικό συμβάν.

Σπάνιο παθολογικό πρόβλημα είχαν βρει οι γιατροί

Σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ο θάνατος του μωρού οφειλόταν σε αιφνίδια ανακοπή με απροσδιόριστη αιτία Μετά από ιστοπαθολογικές εξετάσεις, προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από σπάνιο εκ γενετής παθολογικό πρόβλημα (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα με τους γιατρούς, εξαιτίας του παθολογικού πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

Μετά τον θάνατο της μικρής Ίριδας, άτομα από το στενό περιβάλλον της οικογένειας, ανέφεραν πως οι γονείς τη φρόντιζαν και ακολουθούσαν πιστά τις συμβουλές των γιατρών. Κανείς δεν άφησε έστω μια υπόνοια για κακομεταχείριση ή ακόμα και αδιαφορία.

Από την οικογένεια της μικρής ακολουθούνταν πιστά οι οδηγίες της παιδιάτρου. Είχε κάνει όλα τα εμβόλια, όπως επίσης και τις προβλεπόμενες εξετάσεις. Όλες ήταν φυσιολογικές.

Κοινή δήλωση – έκκληση των γονιών

Οι γονείς των τριών παιδιών σημειώνουν ότι περιμένουν να μάθουν, πώς έφυγαν τόσο πρόωρα και άδικα τα παιδιά τους. Υπενθυμίζεται ότι τα τρία αδέρφια πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια, και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τους δώσουν εξηγήσεις για το τι έφταιξε. Τα σενάρια που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες μέρες, τους οδήγησαν στην απόφαση να περιγράψουν για ακόμα μια φορά τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους και να ζητήσουν σεβασμό στο δράμα που περνάνε.

Τη δήλωση συνέταξε ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί, Δημήτρης Καράμπελας: «Οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα» τονίζεται χαρακτηριστικά. Από εισαγγελική πηγή έγινε γνωστό ότι εκφράστηκε απορία για το μυστήριο που καλύπτει τους τρεις «απρόσμενους» θανάτους: της 7 μηνών Ιριδας, της 3,5 ετών Μαλένας και πρόσφατα της 9χρονης Τζωρτζίνας. «Με τον κοινό νου φαντάζει ακατανόητο, όχι σε μια περίπτωση, αλλά σε τρεις που έπληξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την ίδια οικογένεια, να μην υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις. Αυτές οι απαντήσεις υπάρχουν και πρέπει να βρεθούν», ήταν το χθεσινό σχόλιο της ίδιας Εισαγγελικής πηγής.

Η δήλωση των γονιών

«Εκ μέρους των γονέων των τριών ανηλίκων τέκνων που ’’έφυγαν’’ τόσο πρόωρα από τη ζωή, Εμμανουήλ Δασκαλάκη και Σωτηρίας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, δηλώνω τα εξής: «Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην Πατραϊκή κοινωνία, όσο και την ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν. Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:

(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι γιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ’’ρίξουν φως’’ στα αίτια θανάτου της.

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».

Παρέμβαση εισαγγελέα

Από εισαγγελική πηγή έγινε γνωστό ότι μετά τη λεπτομερή ανάγνωση των δημοσιευμάτων, εκφράστηκε απορία για το μυστήριο που καλύπτει τους τρεις «απρόσμενους» θανάτους της 7 μηνών Ιριδας, της 3,5 ετών Μαλένας και πρόσφατα της 9χρονης Τζωρτζίνας. «Με τον κοινό νου φαντάζει ακατανόητο, όχι σε μια περίπτωση, αλλά σε τρεις που έπληξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την ίδια οικογένεια, να μην υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις», ήταν το σχόλιο της ίδιας εισαγγελικής πηγής.

Λόγω της λεπτότητας και σοβαρότητας του θέματος, η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει τύχει συνδρομής απ’ όλες τις εισαγγελικές βαθμίδες, αφού οι μυστηριώδεις θάνατοι έχουν απασχολήσει τους πάντες σε δικαστικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Οπως έγινε γνωστό, με βάση την εντολή για την διενέργεια της προκαταρτικής εξέτασης, πρόκειται να κληθούν για να καταθέσουν οι γονείς των τριών κοριτσιών, οι ιατροδικαστές που συνέταξαν εκθέσεις για τους «μυστηριώδεις» θανάτους και οι γιατροί των παιδιών.

Σύμφωνα με το thebest.gr, η αιτία θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο Παίδων πριν από περίπου δέκα ημέρες παραμένει αδιευκρίνιστη. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αθηνών, Σωτήρη Μπουζιάνη, που διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή της 9χρονης, δεν κατάφερε να προσδιορίσει τον λόγο της καρδιακής ανακοπής της μικρής. Υπενθυμίζεται πως με τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις, δεν αποκλείεται να εξεταστούν και τα όργανα της μικρής σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού.

Η οικογένεια αποχαιρέτησε την περασμένη Πέμπτη την 9χρονη Τζωρτζίνα, ενώ είχαν χάσει το μεσαίο τους παιδί - την 3,5 ετών Μαλένα - το 2019 από ηπατική ανεπάρκεια και το 2020 την μόλις 6 μηνών Ιρίδα από μια σπάνια νόσο φλεβοκόμβου.

Αρνητικός ο γονιδιακός έλεγχος στους γονείς

Παράλληλα αυτό που γεννά απορίες στους γιατρούς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση είναι ότι έγινε και ενδελεχής γονιδιακός έλεγχος στους γονείς των τριών κοριτσιών για πιθανή ύπαρξη κάποιου κληρονομικού νοσήματος, ο οποίος όμως ήταν αρνητικός. Βέβαια άλλοι επιστήμονες τόνιζαν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι αν ο γονιδιακός έλεγχος ήταν αρνητικός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κληρονομικότητας.

θάνατοιειδήσεις τώραΠάτραπαιδιά