Ελλάδα|14.02.2022 12:00

Θεσσαλονίκη: Τέλος η κατάληψη στα σχολεία που μαθήτριες κατήγγειλαν σεξουαλική παρεχόχληση από καθηγητές

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στα δύο σχολεία της Θεσσαλονίκης, το 3ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο, τα οποία από την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου τελούσαν υπό κατάληψη, μετά από καταγγελίες μαθητριών ότι για καιρό δέχονταν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές, έναν του Λυκείου κι έναν του Γυμνασίου, με ιδιαιτέρως προσβλητικά σχόλια και αγγίγματα.

Όπως είπε στο ethnos.gr ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Λιάζος, οι μαθητές των δύο σχολείων με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους δέχτηκαν να επιστρέψουν στις τάξεις από αύριο, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου. Αυτό διότι από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέλιξη, προκειμένου να διαλευκανθεί σε βάθος η υπόθεση και να διαπιστωθεί, αν οι μαθήτριες παρεξήγησαν τους καθηγητές ή αν οι τελευταίοι όντως προχωρούσαν συστηματικά σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Κατά τον διευθυντή του 3ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, σήμερα, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, στο σχολικό συγκρότημα γίνονται εργασίες απολύμανσης και καθαρισμού μετά την κατάληψη, ενώ καταγράφονται και τυχόν ζημιές, οι οποίες δε φαίνεται ότι είναι πολλές. Όπως λέει, σήμερα γίνονται μαθήματα με webex και από αύριο θα συνεχιστούν κανονικά και δια ζώσης τα μαθήματα.

«Όλες τις τελευταίες μέρες βρισκόμουν σε συνεχείς συσκέψεις με το 15μελες των μαθητών, με γονείς τους και με τους συναδέλφους καθηγητές. Εφόσον πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ, για να διαλευκανθεί η υπόθεση, όλοι είναι σύμφωνοι να συνεχιστούν από αύριο κανονικά και μέσα στις τάξεις τα μαθήματα», αναφέρει ο κ. Λιάζος.

Ζήτησε να φύγει ο ένας καθηγητής

Οι δύο καθηγητές αυτό το διάστημα βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια και πρέπει μα σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Λιάζο, ο καθηγητής του Λυκείου που καταγγέλλεται, έχει ζητήσει τη μόνιμη απομάκρυνσή του από το σχολείο και τη μετακίνησή του σε άλλη σχολική μονάδα. Παράλληλα, ο ίδιος φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε πράξη του καταλογίζεται.

«Ο καθηγητής που υπηρετεί στο σχολείο μας, ζήτησε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη μόνιμη μετακίνησή του σε άλλο σχολείο για προσωπικούς του λόγους. Αυτό το διάστημα τελεί υπό υποχρεωτική άδεια, που του έδωσε το Υπουργείο. Είναι γεγονός ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των μαθητριών που προχώρησαν σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση», τονίζει ο κ. Λιάζος.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι οι καθηγητές πληροφορήθηκαν τη στιγμή που έγινε η κατάληψη τις καταγγελίες των μαθητριών, αφού μέχρι τότε κανένας γονιός ή μαθητής δεν τον ενημέρωσε ούτε τηλεφωνικά ούτε από κοντά, στο γραφείο του, για το παραμικρό.

«Κυριολεκτικά την Τετάρτη, όταν ξεκίνησε η κατάληψη, μάθαμε για τις καταγγελίες. Μου κάνει εντύπωση ότι κανένας γονιός ή μαθητής δε μας ενημέρωσε νωρίτερα. Βαδίζαμε στα σκοτεινά. Οι καθηγητές δώσαμε κατάθεση στην αστυνομία και περιμένουμε τα αποτελέσματα της ΕΔΕ. Επίσης, όλοι θέλουμε να επέμβει και ο εισαγγελέας, για να γίνει σε μεγαλύτερο βάθος η έρευνα. Εδώ και τόσες μέρες το σχολείο μας έχει εκτεθεί στο πανελλήνιο και θέλουμε να λάμψει η αλήθεια», τονίζει ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι μαθήτριες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση με ιδιαίτερα προσβλητικά σχόλια και ερωτήσεις από τους καθηγητές σε βάρος τους, καθώς και αγγίγματα στην περιοχή της μέσης και αλλού. Μάλιστα, έγραψαν τα προσβλητικά σχόλια, που ισχυρίζονται ότι τους απηύθυναν οι καθηγητές σε χαρτί και τα ανήρτησαν στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.

Θεσσαλονίκησεξουαλική παρενόχλησησχολείοειδήσεις τώρακαθηγητέςκατάληψη