Ελλάδα|19.02.2022 23:10

Euroferry Olympia: Ρυμουλκείται νοτιότερα αλλά όχι σε μέσα σε λιμάνι - Θα καίγεται για μέρες

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ilmessaggero.it
ilmessaggero.it
ilmessaggero.it
ilmessaggero.it
ilmessaggero.it

Το πλοίο Euroferry Olympia συνέχιζει να καίγεται για δεύτερη ημέρα ανοικτά των διαπόντιων νησιών βόρεια της Κέρκυρας με τις Αρχές να το ρυμουλκούν σε πιο απάνεμο σημείο εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους σε τρία βασικά στάδια: Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, στην αναζήτηση των αγνοουμένων και στην απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου.

Όπως εκτιμά πηγή από τη διοίκηση του Λιμενικού οι υψηλές θερμοκρασίες στο πλοίο θα διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες δυσκολεύοντας την προσέγγιση των αποστολών διάσωσης.

«Όπως έχει δείξει η εμπειρία σε ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μία εβδομάδα για να έχουμε πλήρη εικόνα από το εσωτερικό του πλοίου και πολλές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Στο Norman Atlantic η διαδικασία ολοκληρώθηκε εβδομάδες μετά και επί ιταλικού εδάφους όπου ρυμουλκήθηκε το πλοίο», είπε στο ethnos.gr απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Το μετακίνησαν νοτιότερα

Στο μεταξύ όπως φαίνεται αργά αλλά σταθερά το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί πιο κοντά στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας με σκοπό να βρεθεί σε πιο απάνεμο σημείο καθώς ο καιρός θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι.

«Το εσωτερικό θα καίγεται για μέρες»

Σε ερώτηση γιατί το πλοίο δεν ρυμουλκείται σε ασφαλές σημείο σε κάποιο λιμάνι ο απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού είπε: «Ο σχεδιασμός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μετακινηθεί το πλοίο κοντά στο κέντρο επιχειρήσεων και μακριά από περάσματα. Προέχει η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ώστε να επιχειρήσουν τα σωστικά συνεργεία. Παράλληλα σχεδιάζεται η επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων από τις γεμάτες δεξαμενές του πλοίου. Εάν δεν ολοκληρωθεί αυτή η ενέργεια δε μπορεί να ρυμουλκηθεί το πλοίο σε κάποιο λιμάνι. Να ξέρετε πως κανείς δεν θέλει στο λιμάνι του ένα πλοίο σε αυτή την κατάσταση. Για το λιμάνι της Κέρκυρας δεν το συζητάμε γιατί δεν έχει τις υποδομές. Υποθετικά εάν το πλοίο ρυμουλκηθεί στην Ηγουμενίτσα με βάση τα πρωτόκολλα που υπάρχουν θα κλείσει όλο το λιμάνι και επί πλέον υπάρχει ο φόβος εκτεταμένης μόλυνσης στη θάλασσα και στον αέρα. Το εσωτερικό του πλοίου θα καίγεται για πολλές μέρες και όταν θα πέσει ο καταπέλτης θα φανερωθεί το μέγεθος της καταστροφής. Επειδή όμως το συγκεκριμένο πλοίο είναι ιταλικών συμφερόντων εκτιμώ πως μόλις γίνεται η απάντληση των καυσίμων θα ρυμουλκηθεί με προορισμό λιμάνι της Ιταλίας».

«Δεν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης για τους οδηγούς»

Ο απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού αναφέρθηκε και στην συνήθεια των οδηγών φορτηγών να κοιμούνται μέσα στις καμπίνες των φορτηγών τους: «Δυστυχώς είναι μία λάθος τακτική που όπως αποδεικνύεται έχει παγιωθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης από τους οδηγούς εάν ξεσπάσει φωτιά τέτοιου μεγέθους στο πλοίο. Είναι βασική αρχή ασφαλείας που πρέπει να τηρείται. Ελπίζω να γίνει ένα θαύμα για τους αγνοουμένους».

Επιδείνωση του καιρού

Να σημειωθεί πάντως πως από το βράδυ της Κυριακής ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί στην περιοχή που βρίσκεται το πλοίο και σταδιακά μέχρι την Τρίτη θα επικρατήσει ισχυροί άνεμοι μέχρι και 8 μποφόρ επομένως ο χρόνος δράσης των συνεργείων είναι περιορισμένος.

πλοίοειδήσεις τώρααγνοούμενοιEuroferry Olympiaπυρκαγιά