Ελλάδα|02.03.2022 09:10

Ν. Βασιλειάδης για Ουκρανία: «Δεν πειράζεις την αρκούδα στη φωλιά της - Τώρα η ώρα να θέσει η Ελλάδα θέμα τουρκικών προκλήσεων»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την εκτίμησή του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πιθανότατα δε θα διαρκέσει περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες, μια και ούτε ο Πούτιν θέλει εχθροπραξίες μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας με τέτοιο μπλοκ δυνάμεων εναντίον του, εκφράζει στο ethnos.gr ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Βασιλειάδης. Όπως λέει, στη συνέχεια οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα τους αφήσουν όλους σχεδόν ευχαριστημένους ή λίγο δυσαρεστημένους.

«Ο Πούτιν βάζει τις κόκκινες γραμμές του. Νομίζαμε ότι οι εχθροπραξίες θα διαρκούσαν λίγες μέρες, όμως, η Ρωσία κλιμάκωσε τη στάση της, ο πόλεμος συνεχίζεται και αυτό είναι ανησυχητικό. Τρόμαξαν όλη την υφήλιο οι δηλώσεις για τα πυρηνικά αλλά και αυτές εναντίον Σουηδίας και Φινλανδίας. Ο Πούτιν δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα. Θέλει να εξασφαλίζει ζωτικό χώρο και στέλνει το μήνυμα στη Δύση ότι δε θα κάνει πίσω, αν δε διασφαλίσει κάποια πράγματα. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια το τέλος του πολέμου και εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, όπου ο καθένας θα πάρει κάτι από αυτά που θέλει. Πιθανολογώ ότι ο πόλεμος θα κρατήσει ακόμα μία με δύο εβδομάδες. Ο Πούτιν θα αποκτήσει τον έλεγχο σε Αζοφική, Μαύρη Θάλασσας και Υπερδνειστερία και δε θα έχει λόγο να συνεχίσει. Επίσης και ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να εμπλακεί σε μακράς διάρκειας πόλεμο, ιδίως με τέτοιο μπλοκ δυνάμεων απέναντί του», τονίζει ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ.

Κατά τον ίδιο ο στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να είναι ξεκάθαρος. «Θέλει να καταστήσει την Ουκρανία ένα κράτος δορυφόρο του, με μία ελεγχόμενη κυβέρνηση από τον ίδιο και βέβαια να αποφύγει οποιαδήποτε πιθανότητα ένταξής της στο ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι ρωσικές δυνάμεις καθυστερούν την προέλασή τους, αν και υπερέχουν ξεκάθαρα σε σχέση με τις δυνάμεις των αντιπάλων τους, ο κ. Βασιλειάδης σημειώνει ότι «ίσως να βρήκε μεγαλύτερη αντίσταση από αυτήν που περίμενε, ίσως να μη θέλει να ισοπεδώσει πόλεις, ίσως να κρατάει δυνάμεις για κάτι άλλο».

«Δεν πειράζεις την αρκούδα στη φωλιά της»

Κατά τον κ. Βασιλειάδη, το πρόβλημα ουσιαστικά ξεκίνησε από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, αναίρεσε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και επί προεδρίας των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του παλαιότερου, να μη γίνει προς τα ανατολικά επέκταση του ΝΑΤΟ.

«Τώρα η Ρωσία αισθάνεται περικυκλωμένη και είναι γεγονός ότι δεν πειράζεις την αρκούδα μέσα στη φωλιά της, διότι θα προκαλέσεις την αντίδρασή της. Θα έπρεπε να ακολoυθηθεί από τη Δύση ένα διαφορετικό modus vivendi. Τώρα παίζεται ένα πολύ σκληρό παιχνίδι και ουσιαστικά η Δύση με την τακτική της στρέφει τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας, που είναι μία αναδυόμενη δύναμη και έχει πολύ καλύτερη οικονομία από τη Ρωσία», λέει ο κ. Βασιλειάδης.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ ισχυρίζεται ότι «για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, μια και φαίνεται ότι δεν έχει δική της στρατηγική και πολιτική. Στην ουσία άγεται και φέρεται».

Επίσης, κατά τον κ. Βασιλειάδη, οικονομικά κερδισμένη από το δραματικό γεγονός του πολέμου φαίνεται ότι θα είναι οι ΗΠΑ. Αυτό διότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ουσιαστικά ακυρώνεται ο προς την Ευρώπη από τη Ρωσία αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 και οι ΗΠΑ σπεύδουν να προμηθεύσουν την Ευρώπη με δικό τους υγροποιημένο φυσικό αέριο, η μεταφορά του οποίου θα έχει υψηλότερο κόστος».

«Είναι η ώρα για την Ελλάδα να θέσει θέμα τουρκικών προσκλήσεων»

Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα, κατά τον κ. Βασιλειάδη, να θέσει η Ελλάδα θέμα τουρκικής παραβατικότητας και τουρκικών προκλήσεων σε βάρος μας.

«Αντί αυτού η χώρα μας εμφανίζεται η προθυμοτέρα να στείλει εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια και οπλισμό, ο οποίος, μάλιστα, προορίζονταν για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Έτσι, η Ελλάδα ενεπλάκη, για να εξυπηρετήσει τους συμμάχους της, όμως, φοβάμαι ότι αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα. Δε βλέπω να υπάρχει κάποια συζήτηση για τους Έλληνες της Ουκρανίας. Υπάρχει κάποιο σχέδιο να φύγουν; Υπάρχει κάποιο σχέδιο να προστατευθούν; Επίσης, μετά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και εξαιτίας της πανδημίας, περιμέναμε το 2022 να ισορροπήσουν τα πράγματα από τον τουρισμό. Τώρα, όμως, δε θα έρθουν τουρίστες από τη Ρωσία και άρα θα υπάρξει μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό, με μεγαλύτερο θύμα τη Βόρεια Ελλάδα. Φοβάμαι ότι, μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός, η Ελλάδα θα είναι από τις χαμένες της κρίσης», τονίζει ο κ. Βασιλειάδης.

Τέλος και σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο επίκουρος καθηγητής του ΠΑΜΑΚ υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού». «Η Τουρκία προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες και ταυτόχρονα πιέζεται να πάρει θέση υπέρ του ΝΑΤΟ και να κλείσει τα στενά για τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Αν το κάνει αυτό, είναι δεδομένο ότι θα έχει πρόβλημα με την Τουρκία», υπογραμμίζει ο κ. Βασιλειάδης.

ΤουρκίαπόλεμοςΠούτινΡωσίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟυκρανίαΒλαντίμιρ Πούτιν