Ελλάδα|03.03.2022 09:28

Πόλεμος Ουκρανία: Ξεκινά από τη Ζαπορίζια το ελληνικό κονβόι - Καθηλωτική μαρτυρία για τη νύχτα που πέρασε

Newsroom

Από τη Ζαπορίζια στην Ουκρανία στην οποία παρέμεινε όλο το βράδυ ξεκινά το κονβόι με την ελληνική αποστολή από τη Μαριούπολη που ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της από την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι αποτελείται από 64 αυτοκίνητα και πως η διαδρομή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού οι άνθρωποι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Όπως μετέδωσε στο OPEN ο απεσταλμένος του καναλιού, Σωτήρης Δανέζης το κονβόι είναι έτοιμο να συνεχίσει το ταξίδι του για να φτάσει στα σύνορα με τη Ρουμανία. Οι οικογένειες των ομογενών βρίσκονται όλοι στα οχήματα, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλά παιδιά για τα οποία έχει τοποθετηθεί ειδική ένδειξη στα αυτοκίνητα ώστε να μην κινδυνέψουν από τα πυρά.

Στην κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού μίλησε ο κύριος Γιάννης Μπερσίμης, δημόσιος υπάλληλος από την Αθήνα που βρέθηκε με την οικογένειά του στο χωριό Σαρτανά. Οι περιγραφές του είναι συγκλονιστικές.

«Ζήσαμε το πολεμικό σκηνικό από την αρχή. Η διαφυγή ήταν περιπετειώδης, όπως και το βράδυ που περάσαμε στη Ζαπορίζια. Στη Μαριούπολη δεχθήκαμε βομβαρδισμούς, στον δρόμο συναντήσαμε μάχες, το βράδυ μείναμε σε καταφύγιο», λέει.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξιδεύουν οι άνθρωποι είναι δύσκολες, καθώς το κρύο είναι έντονο. «Την ώρα που ηχούν οι σειρήνες δεν μπορείς να συντονιστείς. Το μόνο που κοιτάς είναι να πάρεις τα παιδιά σου και να φύγεις. Εμείς αφήσαμε πίσω την οικογένεια της συζύγου μου, δεν ήρθε μαζί επειδή δεν είχε διαβατήριο. Ο πατέρας της βρίσκεται σε καταφύγιο και είναι άρρωστος».

«Είναι τρομακτικό να περνάς από καμμένα σπίτια, να βλέπεις κόσμο κάτω και να μην ξέρεις αν είναι νεκροί ή ζωντανοί. Οι ψυχές των παιδιών μας είναι το σημαντικότερο», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη τα πρώτα οχήματα στο κονβόι δέχτηκαν πυρά

Η ανακοίνωση

«Το Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας προειδοποιεί για πιθανή πρόκληση του εχθρού!

Ρώσοι κατακτητές υπό το πρόσχημα του ουκρανικού συντάγματος Αζόφ ετοιμάζουν χτύπημα στην αυτοκινητοπομπή εκκένωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη.

Έτσι, η ρωσική πλευρά προσπαθεί να δυσφημήσει την Ουκρανία σε διεθνές επίπεδο για να μειώσει το επίπεδο υποστήριξης που μας παρέχεται!

Ας σταματήσουμε το #infoteror μαζί #stoprussia»

Σημειώνεται πάντως ότι η αποστολή αυτή τη στιγμή έχει φύγει από την περιοχή που ελέγχεται από το τάγμα του Αζόφ και βρίσκεται στη Ζαπορίζια.

Τo ταξίδι των Ελλήνων της Μαριούπολης

Εξήντα τέσσερα αυτοκίνητα, το ένα πίσω από το άλλο, με σταθερό ρυθμό κατευθύνονται προς τη Ρουμανία για να φτάσουν στη χώρα μας και να μην κινδυνέψουν από τα πυρά του πολέμου.

Τα πλάνα που μεταδίδει το OPEN TV και ο Σωτήρης Δανέζης μέσα από τα αυτοκίνητα είναι συγκλονιστικά. Γύρω ξεχωρίζει το έρημο τοπίο, ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα οχήματα πρέπει να διατηρούν συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους ώστε να είναι μια συντεταγμένη έξοδος. Τους έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες.

Υπενθυμίζεται πως ανησυχία υπάρχει και για τα καύσιμα των οχημάτων, καθώς όπως είχε επισημάνει ο Σωτήρης Δανέζης, ο απεσταλμένος του OPEN στη Μαριούπολη, το κάθε ΙΧ μπορούσε να εφοδιαστεί μέχρι 20 λίτρα.

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΡωσίαπόλεμοςειδήσεις τώρα