Ελλάδα|05.03.2022 11:19

Πόλεμος Ουκρανία: Δεν έχουμε επιλογή από το να φύγουμε λέει ο δήμαρχος Μαριούπολης

Newsroom

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο (Vadym Boichenko), δήμαρχος της Μαριούπολης στην Ουκρανία, εξέδωσε μια σύντομη δήλωση το πρωί του Σαββάτου, αφού επιβεβαιώθηκε ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος στην πόλη από τις 11 το πρωί τοπική ώρα.

Η Ρωσία συμφώνησε να τηρήσει κατάπαυση του πυρός από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. στην πόλη-κλειδί του λιμανιού, η οποία αντιμετωπίζει «ανελέητες επιθέσεις» εδώ και ημέρες.

Ο κ. Μποϊτσένκο δήλωσε: «Αγαπητοί, αγαπητοί κάτοικοι της Μαριούπολης, από σήμερα αρχίζει η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού της πόλης. Αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά, όπως πάντα έλεγα, η Μαριούπολη δεν είναι δρόμοι και σπίτια. Η Μαριούπολη είναι οι κάτοικοί της, είστε εσείς και εγώ. Το κύριο καθήκον μας ήταν και παραμένει πάντα η προστασία των ανθρώπων. Σε συνθήκες που η γενέτειρά μας δέχεται συνεχώς ανελέητα πυρά από τους κατακτητές, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να δώσουμε τη δυνατότητα στους κατοίκους, δηλαδή σε εσένα και σε εμένα, να φύγουν από τη Μαριούπολη με ασφάλεια».

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στο live blog του ethnos.gr 

Για πέντε ώρες ανοιχτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος

Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Νωρίτερα σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ουκρανίαάμαχοιειδήσεις τώραπόλεμοςκατάπαυση πυρόςΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτιν