Ελλάδα|18.04.2022 19:31

Στο μικροσκόπιο των Εισαγγελικών Αρχών ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες που χαρακτηρίζουν τοξικομανείς τους κατηγορούμενους για ήπια μεταχείριση

Σοφία Φασουλάκη

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνουν ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες που χαρακτηρίζουν ως τοξικομανείς τους κατηγορουμένους σε υποθέσεις ναρκωτικών για να τύχουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.

Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ έδωσε εντολή για τη διενέργεια έρευνας με αφορμή αναφορές που έγιναν για ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες που δίνονται χωρίς μέτρο προκειμένου να έχουν ήπια μεταχείριση εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις ναρκωτικών. Δεν είναι λίγες οι φορές πάντως που οι πραγματογνωμοσύνες αυτές πέφτουν σε κάποιο παρατηρητικό «μάτι» και απορρίπτονται από τα δικαστικά συμβούλια με σχετικά βουλεύματα.

Τουλάχιστον 100 πραγματογνωμοσύνες μπαίνουν στο στόχαστρο, οι οποίες εκδόθηκαν από το 2020 έως το 2022, οι οποίες χαρίζουν τη σφραγίδα του τοξικομανούς, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται, σε κατηγορουμένους για ναρκωτικά.

Η έρευνα που θα διενεργηθεί από τον αντεισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Μειδάνη, σε πρώτη φάση, στρέφει το ενδιαφέρον της σε δύο πραγματογνώμονες ψυχιάτρους που ορίζονται από τον κατάλογο παραγματογνωμόνων.

Δικαιοσύνητοξικομανείςειδήσεις τώραναρκωτικάδίκη