Ελλάδα|11.05.2022 23:58

Πυρ ομαδόν από συνδικάτα και αντιπολίτευση για την αγωγή κατά των συνδικαλιστών της ΣΤΑΣΥ

Μαρία Λιλιοπούλου

Τα πυρά του συνόλου του συνδικαλιστικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των «γαλάζιων συνδικαλιστών» στο χώρο των συγκοινωνιών, αλλά και της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), η οποία όπως έγραψε από την Τρίτη το ethnos.gr αξίωσε την 6μηνη κράτηση και την πληρωμή προστίμου από τις διοικήσεις των οκτώ σωματείων της εταιρίας για τη συμμετοχή τους στην τρίωρη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθηνών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την κίνηση της ΣΤΑΣΥ να καταθέσει αγωγή κατά των Σωματείων Εργαζομένων σε μετρο και τραμ, ενώ συμπληρώνει πως με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνει πλήρως «την εκτίμηση για την απόπειρα των εργοδοτών να τρομοκρατούν όσους συνδικαλίζονται και ειδικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση, να κατασταλούν οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα σωματεία των Συγκοινωνιών για να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση».

Η ΓΣΕΕ σημειώνει πως «η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, η οποία ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων, φανερώνει ότι η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ λειτουργεί δυστυχώς ως «βασιλικότερη του βασιλέως» και δεν διστάζει να αξιοποιεί το Νόμο 4808/2021 την ίδια ημέρα συζήτησης της προσφυγής εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά του νόμου αυτού».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας μιλά για πρωτοφανές αίτημα της Διοίκησης της ΣΤΑΣΥ και δηλώνει ότι κανείς εργαζόμενος δεν είναι μόνος και δεν τρομοκρατείται μέσω του εκφοβισμού.

Από την πλευρά τους τα οκτώ σωματεία της ΣΤΑΣΥ με δική τους κοινή ανακοίνωση τονίζουν ότι «η ενέργεια, αυτή, αποτελεί απτή απόδειξη της αυταρχικής συμπεριφοράς της σημερινής Διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ και ΝΤΡΟΠΗ και μελανή κηλίδα στην Ιστορία των Σταθερών Συγκοινωνιών και του συνδικαλιστικού κινήματος».

Από το κάδρο οι εργαζόμενοι δε βγάζουν ούτε την κυβέρνηση συμπληρώνοντας πως «σε κάθε περίπτωση η στόχευση της Διοίκησης είναι προφανής και είναι ενταγμένη στην πολιτική της κυβέρνησης, που όπως έχει αποκαλυφθεί, από μια σειρά νόμους, με αποκορύφωμα τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, επιδιώκει να αποδυναμώσει τον συνδικαλισμό και να βάλει στον «γύψο» την συνδικαλιστική δράση, θυμίζοντας πρακτικές άλλων εποχών».

Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του προέδρου των εργαζομένων στο τραμ, Ηλία Μανιατάκη, ο οποίος αν και πρόσκειται στη ΔΑΚΕ κάνει λόγο για «γυάλινη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ που με τον προσωρινό και άπειρο διυθύνοντα σύμβουλο ποινικοποιεί τη διαμαρτυρία 8 συνδικάτων σέρνοντας στα δικαστήρια εργαζομένους!» Προσθέτει ότι το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι κόκκινο πανί για τη διοίκηση: «Ουτε καν για τον νόμο για τις κινητοποιήσεις δεν είναι ενημερωμένοι στη νομική υπηρεσία» υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και οι εξωτερικοί συνεργάτες συμβουλάτορες ου πρέπει να δικαιολογήσουν το κόστος για τις συμβουλές που ποτέ δεν πέφτουν μέσα σε αυτά τα οποία συμβουλεύουν».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ με δική του ανακοίνωση καταγγέλλει τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για «προκλητική αξίωση» να καταδικαστούν οι εκπρόσωποι των οκτώ σωματείων σε χρηματική ποινή αλλά και σε φυλάκιση«, για «ρεσιτάλ αυταρχισμού και για προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη, ενός νόμου φραγμού για τη συνδικαλιστική δράση» προσθέτοντας πως «η απεργία ήταν, είναι και θα είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων».

Η αντιπολίτευση

«Ο εκφοβισμός των εργαζομένων σε Μετρό και Τραμ και η προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεών τους από τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. δεν θα γίνουν ανεκτά» σημειώνει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Μεταφορών, Νίκος Παππάς.

Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κατάθεση αγωγής από μέρους της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. κατά των σωματείων εργαζομένων σε Μετρό και Τραμ, που συμμετείχαν σε 3ωρη στάση εργασίας, την οποία μάλιστα είχε εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

«Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και ο πολιτικός της προϊστάμενος, Κώστας Καραμανλής, να κάνουν πίσω», καταλήγει ο κ. Παππάς. «Μετά την συκοφάντηση και την στοχοποίηση απεργών, τώρα έχουμε και απειλές προστίμων, ποινών και απολύσεων με τον νόμο Χατζηδάκη», επισημαίνει σε δική του δήλωση ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης: «Δεν αρκεί που κάθε μέρα κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές στο σύνολο τους οι απεργίες των εργαζομένων, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Έρχονται τώρα να τρομοκρατήσουν ακόμα περισσότερο τους απεργούς, με ποινές και πρόστιμα, εφαρμόζοντας τον επαίσχυντο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Την αρχή φαίνεται πως κάνει η ΣΤΑΣΥ ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία συνδικαλιστών οκτώ σωματείων της, με την προσφυγή για την εκ των υστέρων κήρυξη παράνομης και καταχρηστικής της χθεσινής 3ωρης στάσης εργασίας, ανοίγοντας το δρόμο ουσιαστικά για σκληρές συνδικαλιστικές διώξεις, απειλώντας ακόμα και με απόλυση των απεργών. Είναι σαφές πως η Κυβέρνηση μαζί με τα εργοδοτικά τσιράκια της, έχει κηρύξει έναν ανελέητο ταξικό πόλεμο έναντι των εργαζομένων και των απεργών. Οι προσπάθειες όμως εκφοβισμού όσων διεκδικούν τα απολύτως αυτονόητα δεν θα περάσει ούτε από την ΣΤΑΣΥ ούτε από τον κ. Χατζηδάκη».




αγωγήΣΤΑΣΥσωματείοειδήσεις τώρααπεργίασυνδικαλιστές