Ελλάδα|14.07.2022 22:32

Συγκλονίζει η μητέρα του πιλότου του ελικοπτέρου που έπεσε στη Σάμο – Η τραγική ιστορία του

Newsroom

Συντετριμμένη είναι η οικογένεια του πιλότου, Θοδωρή Βλάχου, ενός από τα δύο θύματα του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη Σάμο την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς που μαίνεται στο νησί.

«Θέλω το παιδί μου ζωντανό, αλλά δεν μπορώ να το βρω»

Η μητέρα και ο αδελφός του, με δάκρυα στα μάτια μίλησαν στο STAR για την αγάπη που είχε για τα ελικόπτερα και το πάθος του να βοηθά τους συνανθρώπους του.

«Θέλω το παιδί μου ζωντανό, αλλά δεν μπορώ να το βρω. Θέλω τον Θοδωρή μου πάλι πίσω, θέλω το παιδάκι μου», είπε με λυγμούς η μητέρα του πιλότου.

Ο Θοδωρής Βλάχος, ήταν έμπειρος και μάχιμος πιλότος. Χάθηκε στη θαλάσσια περιοχή Πλάκα, νοτιοδυτικά της Σάμου, ένα νησί που αγαπούσε πολύ. «Ξέραμε ότι ήταν επικίνδυνη δουλειά. Είχε επιλέξει τη Σάμο γιατί ήταν το νησί που είχε υπηρετήσει σαν στρατιωτικός, εκεί και στα Γιάννενα προτιμούσε να πετάει. Ήταν δύσκολα τα πράγματα. Κάθε φορά όμως που πέταγε, με αυτές τις συνθήκες πέταγε, με 7 - 8 μποφόρ, με δύσκολους καιρούς. Έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολα κάθε φορά και κάθε φορά το πλήρωμα λειτουργεί σαν συντονιστής ενός ξένου πληρώματος έτσι ώστε να το κατευθύνει σωστά να ρίξει εκεί που πρέπει να σωθεί ο κόσμος», είπε συντετριμμένος ο αδελφός του πιλότου, Κώστας Βλάχος.

Πριν από χρόνια είχε σώσει το πλήρωμα άλλου ελικοπτέρου

Πριν από χρόνια, όταν εκείνος ήταν πιλότος, η ζωή του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία. Ήταν εκείνος που κατάφερε να σώσει όλο το πλήρωμα. «Την άλλη φορά που έπεσαν, αυτός το έφερε διαλυμένο και έζησαν όλα τα παιδάκια. Πάει το παιδάκι μου», είπε απαρηγόρητη η μητέρα του πιλότου.

Απόστρατος της αεροπορίας στρατού και πατέρας δύο παιδιών ο 49χρονος

Σημειώνεται πως το ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 16:39 από τη Σάμο για να συμμετάσχει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και η τραγωδία συνέβη στις 17:55. Ο τραγικός απολογισμός ήταν δύο νεκροί ενώ δύο άτομα διασώθηκαν. Οι δύο νεκροί είναι ένας 55χρονος Ρουμάνος και ο 49χρονος Θεόδωρος Βλάχος ο οποίος ήταν απόστρατος της Αεροπορίας Στρατού και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.

Η είδηση της απώλειάς του σκόρπισε τεράστια θλίψη σε συγγενείς και φίλους με την γυναίκα του άτυχου 49χρονος να είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

«Ο άνθρωπός μας έφυγε υπηρετώντας το καθήκον. Ήταν ένας άνθρωπος με αυταπάρνηση, κάθε χρόνο δούλευε στις φωτιές και ειδικά για Σάμο γνώριζε τη μορφολογία της καθώς είχε υπηρετήσει στο νησί. Ο Θεόδωρος Βλάχος δεν ήταν μόνο μεταφραστής αλλά και συντονιστής των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος» ανέφερε, μιλώντας στον Alpha, ο αδερφός του άτυχου 49χρονου, ο οποίος είναι επίσης στρατιωτικός.

Τραγική ειρωνεία ότι ο άτυχος 49χρονος την Κυριακή θα επέστρεφε από την υπηρεσία του και θα πήγαινε διακοπές με την οικογένειά του. Ο αδερφός τους 49χρονου, είχε ενημερωθεί για τις συνθήκες με τον ισχυρό αέρα στην περιοχή και ανησυχούσε για τον αδερφό του.

Καταθέσεις και ασύρματος θα «ρίξουν φως» στο δυστύχημα

Ολοένα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υπήρξε μηχανική βλάβη, η οποία οδήγησε στην πτώση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Mi-8, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους ενώ επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς που ξέσπασε στη Σάμο την Τετάρτη

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Μίνα Καραμήτρου, η ομάδα έρευνας του δυστυχήματος επικεντρώνεται από εδώ και στο εξής σε δύο πολύ βασικά σημεία. Το πρώτο είναι οι καταθέσεις των δύο διασωθέντων της πτώσης του ελικοπτέρου και το δεύτερο τα απομαγνητοφωνημένα του ασυρμάτου.

Με βάση αυτά οι ερευνητές της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων του υπουργείου Μεταφορών, θα σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τραγικό δυστύχημα, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του Ρουμάνου συγκυβερνήτη του εναέριου μέσου αλλά και ο Έλληνας μεταφραστής.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, η πτώση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της υδροληψίας. Ο κυβερνήτης  είχε κατεβάσει το ελικόπτερο χαμηλά στην θάλασσα ώστε να κατεβάσει τον κάδο του και να γεμίσει νερό. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο έλεγχος χάθηκε ενώ το ελικόπτερο προσπαθούσε να ανακτήσει ύψος μετά το γέμισμα του κάδου του ή αν δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει νερό από τη θάλασσα.

Αυτό πάντως που έχει γίνει γνωστό, είναι ότι το ελικόπτερο έπεσε ενώ οι άνεμοι στην περιοχή έφταναν στα επτά μποφόρ, ενώ οι κυματισμοί ήταν έντονοι, όπως επίσης και οι ριπές αέρος. Άλλωστε ο πιλότος που διεσώθη είπε στις Αρχές ότι μία πολύ ισχυρή ριπή αέρος «τούμπαρε» το ελικόπτερο.

Ένα ακόμα δεδομένο που θα πρέπει να ελεγχθεί είναι και ο τρόπος που έπαιρναν νερό τα υπόλοιπα ελικόπτερα, που είχαν πάρει μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αν δηλαδή είχαν επιλέξει το ίδιο σημείο ή το απέφευγαν.

Ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει μετά την μαρτυρία του ενός εκ των δύο διασωθέντων είναι η δράση των λιμενικών αρχές. Σημειώνεται ότι ο πιλότος είπε ότι και οι τέσσερις επιβαίνοντες ήταν ζωντανοί όταν έπεσαν στη θάλασσα αλλά διαχωρίστηκαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Τι είπε στις Αρχές ο πιλότος

Ο πιλότος του ελικοπτέρου αλλά και ο μηχανικός έχουν κάνει ορισμένες πρώτες δηλώσεις στους αστυνομικούς, περιγράφοντας το πώς οι ίδιοι βίωσαν το δυστύχημα. Ο πιλότος του ελικοπτέρου περιέγραψε ότι την ώρα που κατέβαιναν για να πάρουν νερό, ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση, μία ριπή ανέμου χτύπησε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα εκείνο να αναποδογυρίσει στον αέρα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι όλα τα μέλη βρέθηκαν στη θάλασσα ζωντανοί, αλλά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ο ένας έχασε τον άλλον, όπως μετέδωσε στο OPEN η Ευλαμπία Ρέβη.

Στην επιχείρηση για την έρευνα και τον εντοπισμό των επιβαινόντων του ελικοπτέρου συμμετείχαν τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ιδιωτικά σκάφη, δύο ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού και ένα της πολεμικής αεροπορίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανατροπή στην Ιταλία: Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι

Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε για ελληνοτουρκικά και ακρίβεια - Η σύγκριση Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη

Σκληραίνει τη στάση της η Ρωσία και συνεχίζει τις απειλές με όπλο το φυσικό αέριο: Το μέλλον του Nord Stream 1 θα εξαρτηθεί από τις κυρώσεις

«Σάς αρέσει η βόλτα με περιπολικό;» - Σάλος με βίντεο από «πάρτι» σε όχημα της αστυνομίας – Έρευνα από ΕΛΑΣ - Δείτε το βίντεο

ειδήσεις τώραΣάμοςφωτιάσυντριβήελικόπτερο