Ελλάδα|22.07.2022 22:50

Mάχη στα πύρινα μέτωπα: Για δεύτερη νύχτα στις φλόγες το δάσος της Δαδιάς - Επιφυλακή σε ολόκληρη τη χώρα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά
Έβρος φωτιά

Για ακόμα ένα βράδυ δίνεται μάχη στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο αλλά και στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν στη χώρα, ωστόσο οριοθετήθηκαν γρήγορα. Με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, το πύρινο μέτωπο οδηγείται προς τη Λευκίμμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου βρίσκονται και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πτηνών.

Σύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά την ισχυρή συγκέντρωση των τελευταίων (320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή και εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, μηχανημάτων έργου και πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ. και υδροφόρων ΟΤΑ).

Στην προσαγωγή ενός αλλοδαπού για τη φωτιά στο Σέιχ Σου προχώρησε η Αστυνομία. Ο αλλοδαπός εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή και θα διερευνηθεί εάν έχει κάποια σχέση με το περιστατικό.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς

Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη.

«Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς», πρόσθεσε ο κ. Αρτοποιός.

Αυτή τη στιγμή, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη. Στο μέτωπο επιχειρούν και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει, επτά μηχανήματα έργου και μία ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. 

Πόσα στρέμματα έχουν καεί

Σχεδόν 7.000-8.000 στρέμματα έχουν καεί από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες (21.7.2022) στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρος, με την οικολογική καταστροφή να είναι τεράστια, καθώς η περιοχή αποτελεί και καταφύγιο άγριας ζωής, αναφέρει το thesstoday.gr.

Η φωτιά στον Έβρο ξέσπασε χθες και οι συνεχείς εναλλαγές των ανέμων στην κατεύθυνσή τους δυσκόλεψαν αρκετά τις πυροσβεστικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα το μέτωπο να επεκταθεί στον πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς και έτσι να προκαλεί μια μεγάλη καταστροφή.

Μάλιστα, έχει τυλιχθεί στις φλόγες το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους ενώ τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δίνουν μεγάλη μάχη με τον χρόνο και την πυρκαγιά ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, πριν καθηλωθούν λόγω νύχτας.

Την ίδια ώρα και ενώ οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν, λόγω της πυκνής βλάστησης και των δέντρων, «ξεπηδούν» νέα μέτωπα της φωτιάς από αναζωπυρώσεις, κάτι που δυσχεραίνει πλήρως το πυροσβεστικό έργο.

Προειδοποίηση από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

«Εφιστούμε την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν και βέβαια αυτές οι συνθήκες ευνοούν στο μέγιστο βαθμό την έναρξη και εξάπλωση της πυρκαγιάς» τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Επίσης, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφέρεια Αττικής και την Εύβοια.

Προσαγωγή για τη φωτιά στο Σέιχ Σου

Στην προσαγωγή ενός άνδρα για τη φωτιά στο Σέιχ Σου προχώρησε στο μεταξύ η Αστυνομία. Ο αλλοδαπός εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή και θα διερευνηθεί εάν έχει κάποια σχέση με το περιστατικό.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στα Σπάτα, μετά την άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι στη φωτιά στα Σπάτα επιχειρούν από το απόγευμα 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, καθώς καίει σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λιόφυτη. Yπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε δασική έκταση στην περιοχή Φανάρι Ανδρίτσαινας Ηλείας.

ΈβροςΔάσος Δαδιάςπυρκαγιάφωτιάφωτιά τώραειδήσεις τώρα