Ελλάδα|18.09.2022 17:16

Νυμφαίο: «Φωτιές» άναψε η ανέγερση 5άστερου ξενοδοχείου - Τι λένε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Αμυνταίου και ο πρώην κοινοτάρχης Νίκος Μέρτζος

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Φωτιές άναψε στην τοπική κοινωνία του Νυμφαίου η αίτηση επιχειρηματία να του παραχωρηθεί έκταση σε βουνοπλαγιά πάνω από τον παραδοσιακό οικισμό, προκειμένου να ανεγερθεί πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα με περισσότερα από πενήντα δωμάτια, αίτημα που φαίνεται να καλοβλέπει η δημοτική αρχή Αμυνταίου, αν και, όπως λέει στο ethnos.gr ο δήμαρχος, δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση.

Εκφράζοντας μέρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και κατοίκων από ολόκληρη τη Φλώρινα, όπως ο ίδιος υποστηρίζει στο ethnos.gr, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην κοινοτάρχης Νυμφαίου, Νίκος Μέρτζος, σημειώνει ότι με την ανέγερση της μεγάλης τουριστικής επιχείρησης θα αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού και θα δεχθούν τεράστιο πλήγμα οι περίπου δέκα μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν ως τουριστικά καταλύματα στο Νυμφαίο.

Μάλιστα, ο ίδιος απέστειλε και επιστολές για το θέμα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να επιληφθούν και να αποτρέψουν την ανέγερση του ξενοδοχείου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, τονίζει στο ethnos.gr ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο για παραχώρηση έκτασης στη βουνοπλαγιά σε ιδιώτη.

Υποστηρίζει ακόμα ότι, αν δοθούν οι εγκρίσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για αλλαγή χρήσης της έκτασης στη βουνοπλαγιά (από χορτολιβαδική σε τουριστική), υπάρξει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες να επενδύσουν, εγκρίνει το master plan ανεξάρτητη Αρχή εμπειρογνωμόνων και συμφωνήσει η τοπική κοινωνία, τότε το δημοτικό συμβούλιο θα προχωρήσει στη δημοπράτηση της έκτασης για ενοικίαση για κάποια χρόνια.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι είναι μονόδρομος η τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Αμυνταίου, μια και είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλο το πλήγμα στην οικονομία της περιοχής.

«Καταστροφή για τον οικισμό»

Μιλώντας στο ethnos.gr ο κ. Μέρτζος υποστηρίζει ότι θα πρόκειται για καταστροφή για τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού του Νυμφαίου, σε περίπτωση που ανεγερθεί στη βουνοπλαγιά πάνω από αυτόν η τουριστική επιχείρηση.

«Θα πρόκειται για ένα ξενοδοχείο – τέρας με 52 δωμάτια, το οποίο θα ‘’πλακώσει’’ το Νυμφαίο, ένα μοναδικό χωριό σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας του παραδοσιακού χαρακτήρα του. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις προς εμένα, ο δήμος πήρε την απόφαση για το ξενοδοχείο, η οποία θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία. Για να δουλέψουν περισσότερο οι ταβέρνες, θα πρέπει να διαλυθούν δέκα οικογένειες; Κακώς μπήκαμε στο Δήμο Αμυνταίου. Έχει 28 χωριά και βρίσκονται όλα στον κάμπο, ενώ εμείς είμαστε ένα ιστορικό χωριό με άλλες ασχολίες», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μέρτζος.

Κατά τον ίδιο, σύσσωμη η τοπική κοινωνία αντιδράει στην ανέγερση του ξενοδοχείου, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από κατοίκους άλλων περιοχών του νομού, ακόμα και από την πόλη της Φλώρινας. «Στο διαδίκτυο γίνεται χαμός. Μου έχουν στείλει μηνύματα από ολόκληρη την Ελλάδα από ανθρώπους που αντιδρούν στην ανέγερση του ξενοδοχείου. Είμαστε ένα μοναδικό χωριό και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, για να γίνει το ξενοδοχείο», σημειώνει ο κ. Μέρτζος.

Στις επιστολές του προς όλους τους αρμόδιους φορείς ο βετεράνος δημοσιογράφος και πρώην κοινοτάρχης Νυμφαίου σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η ανέγερση του ξενοδοχείου «ανατρέπει την αρμονική ισορροπία του οικισμού, καταστρέφει την παρθένα φύση και διαλύει τον παραγωγικό κοινωνικό ιστό» του διατηρητέου ιστορικού τόπου, ο οποίος διασώζει «τα ύστατα ζωντανά αποτυπώματα της πατρώας αρχιτεκτονικής». Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι ο οικισμός «ανήκει στην ευρωπαϊκή ζώνη Natura που προστατεύει την παρθένα φύση» και ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει κατατάξει στα δέκα ωραιότερα χωριά της Γηραιάς Ηπείρου».

Παράλληλα, τονίζει ότι η επιστολή του επιχειρηματία προς το Δήμο Αμυνταίου δεν περιλαμβάνει κανένα στοιχείο για τον ίδιο, τις επαγγελματικές δραστηριότητές του, για το πόσα κεφάλαια θα διαθέσει, αλλά και πώς θα υδροδοτήσει το μεγάλο ξενοδοχείο.

Όπως αναφέρει, ο Δήμος Αμυνταίου δεν έθεσε κανένα σχετικό ερώτημα, «πριν λάβει την ολέθρια απόφασή του», με αποτέλεσμα την «καταστροφή του διατηρητέου, παραδοσιακού και ιστορικού Νυμφαίου».

«Δεν υπάρχει απόφαση για παραχώρηση της έκτασης»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμυνταίου υποστηρίζει στο ethnos.gr ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για παραχώρηση της έκτασης στη βουνοπλαγιά και χαρακτηρίζει τον κ. Μέρτζο ως έναν «αξιόλογο άνθρωπο, ο οποίος ενδιαφέρεται για την περιοχή».

«Το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει πάρει καμία απόφαση παραχώρησης της έκτασης, ωστόσο, η περιοχή μας αντιμετωπίζει κάποια ζητήματα. Ο Δήμος Αμυνταίου είναι ο πρώτος στη χώρα σε διαδικασία απολιγνιτοποίησης και έχουμε χάσει το 50% του ακαθάριστου προϊόντος μας καθώς και πολλές θέσεις εργασίας. Άρα πρέπει να αλλάξουμε τον παραγωγικό μας άξονα και μπορούμε να στραφούμε προς τον τουρισμό. Δεν μπορεί κανένας να κωφεύει ή να μην αξιολογήσει μία επένδυση στον τουριστικό τομέα. Το δημοτικό συμβούλιο ακούει τις τοπικές κοινωνίες και το τοπικό συμβούλιο έχει εκφράσει θετική άποψη για το ξενοδοχείο», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μπιτάνης.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι η περιοχή του Αμυνταίου είναι ευαίσθητη περιβαλλοντικά και γι’ αυτό το λόγο το δημοτικό συμβούλιο, θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το όποιο ενδιαφέρον για τουριστική ανάπτυξη.

«Αν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δώσουν την έγκριση για αλλαγή χρήσης της έκτασης από χορτολιβαδική σε τουριστική και οι όποιοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καταθέσουν το master plan τους για την περιοχή, θα το αναθέσουμε σε ανεξάρτητη Αρχή εμπειρογνωμόνων, για να το αξιολογήσουν. Στη συνέχεια θα πάρουμε τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και αν είναι θετική, το δημοτικό συμβούλιο θα μπορεί να εγκρίνει τη δημοπράτηση της έκτασης προς ενοικίαση για κάποια χρόνια. Είμαστε ακόμα πολύ πίσω σε αυτήν την υπόθεση. Το Νυμφαίο δέχεται περίπου 150.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Αν μία μελέτη καταδείξει ότι έρχεται κόσμος και δεν μπορεί να βρει κατάλυμα για να μείνει, γιατί να μη γίνει ένα ξενοδοχείο ακόμα; Όλα θα γίνουν με διαφάνεια και δε θα γίνει κάτι που δε θέλει η τοπική κοινωνία», λέει ο δήμαρχος Αμυνταίου.

«Δείχνει εχθρότητα ο δήμος προς το Νυμφαίο»

Ο κ. Μέρτζος υποστηρίζει ακόμα ότι ο Δήμος Αμυνταίου έχει εδώ και πολλά χρόνια δείξει εχθρότητα προς το Νυμφαίο, αφού με ενέργειές του έκλεισαν χώροι σημαντικοί για την οικονομική ανάπτυξη και προβολή του Νυμφαίου χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολογία. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι ο Δήμος Αμυνταίου έχει κλείσει τον κοινοτικό ξενώνα, τον κοινοτικό στάβλο με τα ευγενή χάφλινγκεν άλογα ιππασίας, το τριώροφο Μουσείο Ιστορίας και Αργυροχρυσοχοΐας με σπάνια κειμήλια, την κοινοτική βιβλιοθήκη, την αίθουσα συνεδριάσεων, την έκθεση ιστορικών φωτογραφιών και το Πάρκο άγριας Φύσης, με αποτέλεσμα να χαθούν ελάφια και ζαρκάδια, ενώ εγκατέλειψε το υπαίθριο θέατρο «Ρήγας Φεραίος».

«Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έκλεισε επί θητείας της σημερινής διοίκησης του δήμου. Εκάστοτε δήμαρχοι και κοινοτάρχες έκαναν κάποια αυθαίρετα κτίσματα, χωρίς οικοδομικές άδειες ή με άλλες χρήσεις και αυτά δεν μπορούσαν να αδειοδοτηθούν. Εμείς τα βρήκαμε κλειστά όλα αυτά και προσπαθούμε να βγάλουμε άδειες, ώστε στη συνέχεια να τα δημοπρατήσουμε, για να λειτουργήσουν ξανά», τονίζει ο κ. Μπιτάκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δήμαρχοςειδήσεις τώρατουρισμόςεπιχείρησηΝυμφαίοξενοδοχείο