Ελλάδα|15.10.2022 20:23

Κρήτη: Βιβλική καταστροφή και έναν νεκρό αφήνει πίσω η κακοκαιρία - Είδαν την αγνοούμενη να παρασύρεται

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Σφοδρή κακοκαιρία στην Κρήτη (cretalive.gr)
Σφοδρή κακοκαιρία στην Κρήτη (cretalive.gr)
Σφοδρή κακοκαιρία στην Κρήτη (cretalive.gr)
Σφοδρή κακοκαιρία στην Κρήτη (cretalive.gr)
Σφοδρή κακοκαιρία στην Κρήτη (cretalive.gr)

Συνεχίζεται το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Κρήτη, που ήδη μετρά έναν νεκρό και μια αγνοουμένη, οι οποίοι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του χείμαρρου ενώ βρισκόταν στο όχημά, στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο.

Στον εντοπισμό της 45χρονης συνεπιβάτισσας του 50χρονου έχουν επικεντρωθεί τώρα οι Αρχές χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Οι έρευνες που γινόντουσαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω των φερτών υλικών και σταμάτησαν με το που έπεσε το σκοτάδι. Αύριο φτάνει στην περιοχή η ειδική μονάδα υποβρύχιων αποστολών προκειμένου με εξειδικευμένο κλιμάκιο να επιχειρήσουν να βρουν την άτυχη γυναίκα. 

Μπήκαν στο αμάξι να φύγουν - Οι τελευταίες κλήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN ο 50χρονος με τη 45χρονη είχαν μεταβεί στην περιοχή για να καθαρίσει κάποια ενοικιαζόμενα σπίτια όταν αποφάσισαν να φύγουν παρά τον όγκο των νερών. Ο 50χρονος στην τελευταία του κλήση ανέφερε ότι ο όγκος των νερών είχε ξεπεράσει το ύψος του αμαξιού και ότι οι ίδιοι κινδύνευαν. Εκείνος δυστυχώς βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ μαρτυρίες λένε ότι τη γυναίκα την είδαν μέσα στο νερό να παρασύρεται από τον χείμαρρο με την πιθανότητα να είναι να άνοιξε την πόρτα να σωθεί.

Την ίδια στιγμή στο Παλιόκαστρο, στη Λυγαριά, στη Σητεία, στον Άγιο Νικόλαο και γενικότερα σε όλο το βόρειο τμήμα του Ηρακλείου έχουν γίνει ανεπανόρθωτες ζημιές, με αυλές και οχήματα να έχουν παρασυρθεί, κατολισθήσεις και καταστήματα να έχουν πλημμυρίσει. 

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη το κύμα της κακοκαιρίας έχει μετακινηθεί πιο ανατολικά και χτυπάει την Κάρπαθο και πλησιάζει της περιοχής της Ρόδου και του Καστελόριζου με κίνδυνο να δούμε στα Δωδεκάνησα αντίστοιχα φαινόμενα με την Κρήτη.

Λίγο πριν από τις 19:00, μήνυμα από το 112 εστάλη για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στους κατοίκους  Ρόδου, Χάλκης και Καστελλόριζου.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 18:00 το 112 εστάλη στους κατοίκους της Καρπάθου και της Κάσου.

Δήμαρχος Σητείας: Έπεσε βροχή 5 χρόνων σε 4 ώρες

Ο δήμαρχος Σητείας κύριος Ζερβάκης σημείωσε σχετικά με το φαινόμενο που χτύπησε και το Λασίθι, πως η περιοχή βίωσε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. «Η μέτρηση που έχουμε από τον σταθμό στο αεροδρόμιο Σητείας είναι 1.778 χιλιοστά νερού σε 4 ώρες. Τόση βροχή πέφτει στη Σητεία σε 5 χρόνια. Καταλαβαίνεται τι ραγδαιότητα και τις ζημιές που έχουν προκληθεί. «Ο μισός εμπορικό κόσμος της Σητείας έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Τα μαγαζιά τους είναι εντελώς κατεστραμμένα» πρόσθεσε ο κ. Ζερβάκης και υπογράμμισε ότι έχουμε μεγάλε πλημμύρες σε σπίτια, μαγαζιά και δρόμους.

Δήμαρχος Χερσονήσου: Δεν χτύπησε το 112 - Υπάρχει πρόβλημα στον ΒΟΑΞ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χερσονήσου Ιωάννης Σέγκος, δήλωσε στο OPEN ότι καταγράφηκαν και εκεί σημαντικά προβλήματα. «Κάποιοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν αλλά για λίγο καθώς είχαμε έτοιμα τα μηχανήματα και τους απελευθερώσαμε. Υπάρχουν περιοχές που έχουν καταγραφεί σημαντικές μεταφορές φερτών υλικών. Ακόμα και αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν, ενώ κάποια σπίτια πλημμύρισαν».

Για τους τουρίστες και τα ξενοδοχεία ανέφερε ότι ενημερώθηκαν οι τουρίστες να μην μετακινηθούν από τα ξενοδοχεία τους λόγω της κακοκαιρίας. Ο δήμαρχος ωστόσο, κατήγγειλε ότι στην περιοχή του οι κάτοικοι δεν ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 για να μην μετακινηθούν από τα σπίτια τους. «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Η πολιτεία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να φεύγουν τα νερά από τον ΒΟΑΞ και αυτό δημιουργεί προβλήματα».

Δήμαρχος Μαλεβιζίου: Προσπαθούμε ακόμα να ανοίξουμε τους δρόμους

«Οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες, η θεομηνία ήταν φονική. Μέσα σε λίγα λεπτά τόνοι νερού κατέκλυσαν όλο το βόρειο τμήμα του Δήμου μας. Δεν καταφέραμε να κρατήσουμε αυτά τα νερά με τις ελάχιστες υποδομές που υπήρχαν εδώ» τόνισε μιλώντας στο OPEN ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου. Πρόσθεσε ότι «όλος ο Δήμος έχει χτυπηθεί προσπαθούμε να συντονίσουμε συνεργεία να καθαρίσουμε και να ανοίξουμε σημεία. Υπάρχουν ζημιές σε όλο το οδικό δίκτυο».

Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Εικόνες χάους επικράτησαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου όταν οι χώροι του διεθνούς αερολιμένα πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να κλείσει καθώς οι χώροι έπρεπε να καθαριστούν προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να ξεκινήσουν εκ νέου οι πτήσεις. Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες καθώς αεροπλάνα δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν και γύρισαν στην Αθήνα.

453 κλήσεις σε μία ώρα

«Λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου ακραία πλημμυρικά φαινόμενα σε Ηράκλειο και Λασίθι. Το κέντρο επιχειρήσεων έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα» τόνισε αρχικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός και πρόσθεσε πως «η σφοδρότητα του φαινομένου ξεπέρασε τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

βροχέςΗράκλειο Κρήτηςκακοκαιρίαειδήσεις τώραΚρήτη