Ελλάδα|08.11.2022 21:30

Απεργία: Σκέψεις για 24ωρο χειρόφρενο σε γραμμή 2 και 3 του μετρό

Μαρία Λιλιοπούλου

Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγείται η κόντρα μεταξύ εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και υπουργείου Μεταφορών ύστερα από την προφυγη των διοικήσεων της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ στη Δικαιοσύνη και την απόφαση του Δικαστηρίου να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την αυριανή κινητοποίηση των Σωματείων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας.

Ετσι, ενώ η αρχική απόφαση αφορούσε σε πολύωρες στάσεις εργασίας στα περισσότερα ΜΜΜ με εξαίρεση τα τρόλει, τα οποία είχαν πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία, πλέον τα Σωματεία εξετάζουν το ενδεχόμενο της γενικευμένης 24ωρης απεργίας ώστε να μην κυκλοφορήσουν καθόλου ΜΜΜ.

Απεργία: Τι έφερε την αλλαγή στάσης των εργαζόμενων στις γραμμές 2 και 3 το μετρό

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ethnos.gr», οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να προχωρήσουν κανονικά στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης, άλλοι διατηρώντας τη μορφή που είχαν εξαγγείλει και άλλοι μετατρέποντάς την σε 24ωρη απεργία.

Τόσο στα οδικά μέσα (λεωφορεία και τρόλει) όσο και στις γραμμές 2 και 3 του μετρό συζητείται να μην πραγματοποιηθούν καθόλου δρομολόγια, καθώς το Σωματείο Εργαζομένων στη Λειτουργία (ΣΕΛΜΑ), αλλά και το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ προσανατολίζονται στη μετατροπή των στάσεων εργασίας που είχαν εξαγγελθεί σε 24ωρη απεργία.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στη γραμμή 1 (πρώην ΗΣΑΠ) και το τραμ παραμένουν προσώρας στον αρχικό προγραμματισμό για λειτουργία τις ενδιάμεσες ώρες της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση που είχε εκδώσει από νωρίς, δήλωνε την πλήρη κάλυψή της στους απεργούς επισημαίνοντας ότι είχε εγκαίρως, από τις 15 Σεπτεμβρίου, ενημερώσει για την απεργία τόσο το κοινό όσο και όλους τους εργοδοτικούς φορείς.

Ετσι και εφόσον δεν αλλάξει κάτι, τα μέσα σταθερής τροχιάς αύριο θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Γραμμή 1: Κυκλοφορία και δρομολόγια από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.
  • Γραμμές 2 και 3: Συζητείται 24ωρη απεργία και μη εκτέλεση δρομολογίων
  • Τραμ: Δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00

24ωρη απεργία και στα λεωφορεία

Τη μετατροπή της κινητοποίησής τους σε 24ωρη απεργία υπό την ομπρέλα της ΓΣΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας. Και η δική τους απεργία κρίθηκε από το δικαστήριο παράνομη και καταχρηστική. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για κυκλοφορία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Νόμιμη η απεργία στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ νόμιμη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αυριανή απεργία του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Η διοίκηση του Οργανισμού είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η συμμετοχή των εργαζομένων και επικαλούμενη μη έγκαιρη ενημέρωση για τη συμμετοχή στην απεργία και μη καθορισμό προσωπικού ασφαλείας και ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνδικάτο είχε ήδη ανακοινώσει αύριο θα κυκλοφορήσουν 50 λεωφορεία που θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα λειτουργήσουν τα οχήματα που εξυπηρετούν τα ΑμΕΑ και η λεωφορειακή γραμμή από και προς το αεροδρόμιο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραμετρόαπεργίαΜΜΜλεωφορεία