Ελλάδα|16.01.2023 14:14

Κηδεία Γλύξμπουργκ: «Γαλαζοαίματοι» από όλη την Ευρώπη στην τελετή στη Μητρόπολη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας (Associated Press)
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό και η πρώην βασίλισσα της Ολλανδίας, Βεατρίκη (Associated Press)
Ο βασιλιάς Γουλιέλμος - Αλέξανδρος της Ολλανδίας (Associated Press)
Το πρώην βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και Σοφία (Associated Press)
Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, Φίλιππος και Ματθίλδη (Associated Press)
Ο διάδοχος του νορβηγικού θρόνου, πρίγκιπας Χαάκον, και η σύζυγός του, προγκίπισσα Μέτε - Μάριτ (Associated Press)
Το βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας, Κάρολος - Γουσταύος και Σίλβια (Associated Press)
Η αδερφή του εκλιπόντος, Ειρήνη Γλύξμπουργκ (Associated Press)
Η σύζυγος του εκλιπόντος, Άννα - Μαρία, και η νύφη του, Μαρί - Σαντάλ Γλύξμπουργκ (Associated Press)
Η κόρη του εκλιπόντος, Αλεξία Γλύξμπουργκ (Associated Press)
Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, Φελίπε και Λετίθια (Associated Press)
Οι γιοι του εκκλιπόντος, Φίλιππος, Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ (Associated Press)
Ο αρχιδούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου (Associated Press)

Πλήθος μελών των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης βρίσκεται, από την Κυριακή (15/01), στην Αθήνα, για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Ο έκπτωτος βασιλιάς της Ελλάδας κυβέρνησε για μόλις τρία χρόνια, κατά τη δεκαετία του 1960, πριν αναγκαστεί να εξοριστεί από τη χούντα των συνταγματαρχών. Το δημοψήφισμα για την κατάργηση της μοναρχίας, το 1974, έδωσε οριστικό τέλος στο πολιτειακό ζήτημα της χώρας. Δεύτερος ξάδερφος του βασιλιά Καρόλου της Βρετανίας και νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο Γλύξμπουργκ , έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 82 ετών.

Μεταξύ των «γαλαζοαίματων» καλεσμένων της οικογένειας Γλύξμπουργκ, που παρακολούθησαν την εξόδιο ακολουθία του στη Μητρόπολη Αθηνών, είναι και η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας, το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας και μέλη των βασιλικών οίκων της Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου και Μονακό. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους είναι συγγενείς μεταξύ τους. Νωρίτερα, έξω από τη Μητρόπολη, ο γιος του Γλύξμπουργκ, Παύλος, αγκάλιασε εγκάρδια τον Ισπανό βασιλιά Φελίπε, που είναι και πρώτος του ξάδερφος.  

Οι μαύρες σελίδες της βασιλείας Γλύξμπουργκ

Η σύντομη περίοδος βασιλείας του Γλύξμπουργκ σημαδεύτηκε από τον αμφιλεγόμενο ρόλο του στην αποστασία κατά της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, τον Ιούλιο του 1965, αλλά και από την προθυμία του να ορκίσει τη χούντα των συνταγματαρχών το 1967, με τους οποίους και συνεργάστηκε, πριν την αποτυχημένη απόπειρα του δικού του αντιπαξικοπήματος, μερικούς μήνες αργότερα – γεγονός που οδήγησε και στην εξορία του. Τη δεκαετία του 1990, ο Γλύξμπουργκ, αρνούμενος να αποκτήσει επίθετο, καθώς ήθελε στα επίσημα έγγραφα να αναφέρεται ως «Κωνσταντίνος Β’ της Ελλάδας», παραιτήθηκε του δικαιώματός του στην ελληνική ιθαγένεια. Τα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου, καθώς και το παλάτι Μον Ρεπό της Κέρκυρας, πέρασαν στην κυριότητα του ελληνικού κράτους. Ο Γλύξμπουργκ θα ταφεί στο Τατόι, όπου αναπαύονται και οι πρόγονοί του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πριγκίπισσα ΆνναΒρετανίαΙσπανίακηδείατέως βασιλιάς Κωνσταντίνοςειδήσεις τώρα