Ελλάδα|30.01.2023 17:25

Πολιτική θύελλα για την ΕΛ.ΑΣ: Ο Θεοδωρικάκος έβγαλε «στη σέντρα» πρώην αξιωματικό και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει αναβάθμιση κατηγορουμένων

Newsroom

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι φέρονται να επικοινωνούσαν με «νονούς της νύχτας» για να ικανοποιούν αιτήματα, να κάνουν πλημμελείς ελέγχους στη δράση τους και να μετακινούν «δικούς τους» ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ», που αποκαλύπτει διαλόγους ανάμεσα σε στελέχη της Κατεχάκη και μαφιόζους του υποκόσμου οδήγησαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή για να εκλεχθούν τα δημοσιεύματα από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή σε δύο εισαγγελείς για να ερευνήσουν ταχύτατα την υπόθεση.

Από την πρώτη στιγμή ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, επιτέθηκε προσωπικά στο κ. Θεοδωρικάκο σχολιάζοντας ότι «κάνει τον ανίδεο» για υποθέσεις που αφορούν την Greek Mafia. «Μπορεί να μας ενημερώσει αν στις προ ημερών κρίσεις αναβάθμισε τον κ. Δάβαλο; Αν σήμερα είναι ενημερωμένος για την υπόθεση της Greek mafia;», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Σήμερα Δευτέρα ο Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε από το βήμα της Βουλής για την πολύκροτη υπόθεση καθώς και για τον διορισμό του νέου διοικητή της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ κ. Πούπουζα, αφήνοντάς παράλληλα αιχμές για το έργο του προκατόχου του κ. Κοσσυβάκη.

Η δηλώσεις Θεοδωρικάκου στη Βουλή

«Όταν την Κυριακή (σ.σ. 29.01.2023) διάβασα το δημοσίευμα του «Βήματος», είχα μόνο μία επιλογή. Να δώσω εντολή στην ΕΛΑΣ να στείλει αυτό το δημοσίευμα και ό,τι σχετικό υπάρχει στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για να το ελέγξει και ταυτόχρονα να σταλούν αυτά στον Εισαγγελέα. Αυτά έγιναν αυτομάτως. Καθαρές, πεντακάθαρες κουβέντες», είπε αρχικά ο Υπουργός και ξεκαθάρισε ότι όλα θα έρθουν στο φως.

«Όταν ο υπουργός βρέθηκε μπροστά σε ένα δημοσίευμα που γράφει διάφορα, που πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές, την υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΛΑΣ και τη Δικαιοσύνη, ως προς τα πάντα και να μην μείνει τίποτα απ’ έξω και να λάμψει η αλήθεια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, παράλληλα, απάντησε σχετικά με την κριτική για την αλλαγή του διοικητή της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, Ηλία Κοσσυβάκη. «Θέλω να είμαι σαφής. Έχω αναλάβει τα καθήκοντά μου πριν 16 μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται κανείς ένα διάστημα για να γνωρίσει και αναγνωρίσει θέματα. Συνεπώς, την έκθεση της περυσινής χρονιάς του κ. Κοσσυβάκη, η αξιολόγηση που θα μπορούσα να κάνω – για να είμαστε αντικειμενικοί – ήταν πολύ περιορισμένη», είπε.

Σημείωσε, δε, ότι θα ήθελε πολύ περισσότερες υποθέσεις που να έχουν διερευνηθεί. «Τους τελευταίους μήνες, δεν έχω ενημέρωση από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας. Δεν έχω στοιχειώδη ενημέρωση. Ό,τι ακούτε… Εκεί υπήρχε για τις υποθέσεις ένα στεγανό…»!, προσέθεσε.

Νέα επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ: Αναβαθμίζει κατηγορούμενους αξιωματικούς

Μετά τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον υπουργό ότι μιλά για κάθαρση στην ΕΛ.ΑΣ, την ώρα που αναβαθμίζει κατηγορούμενους αξιωματικούς.

«Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις του Βήματος για διασύνδεση ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με νονούς της νύχτας, λαθρεμπόρους και μαφιόζους επιβεβαιώνουν ότι επί Μητσοτάκη οι μόνοι που αισθάνονται την ”ασφάλεια” που έταζε προεκλογικά, είναι οι κακοποιοί και η διαφθορά που οργιάζουν ανεξέλεγκτα και μάλιστα με κρατική προστασία» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Αντί ο κ. Θεοδωρικάκος να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη έρευνα που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ για τη Greek Mafia και επίορκους αξιωματικούς για να καθαρίσει τα κυκλώματα κακοποιών, το μόνο που έχει κάνει είναι να κωλυσιεργεί διαδικασίες και να αναβαθμίζει ακόμα και κατηγορούμενους αξιωματικούς»,

«Η απροθυμία του σήμερα να απαντήσει σε αμείλικτα ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η αναφορά του σε ”κάθαρση” της ΕΛΑΣ με τις κρίσεις που έγιναν, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και απευθύνει στον υπουργό τα εξής ερωτήματα:

  • Γνώριζε για παράνομη δράση αξιωματικών που αποστρατεύθηκαν και δεν τους έστειλε στη Δικαιοσύνη;
  • Πώς μιλά για «κάθαρση» όταν αναβαθμίζει κατηγορούμενους;
  • Γιατί δεν έστειλε την υπόθεση των επίορκων αστυνομικών στον Εισαγγελέα νωρίτερα, αφού τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από το Βήμα προέρχονται από υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και δεν μπορεί να μην τα γνώριζε;
  • Γιατί δεν απάντησε εάν ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ που αναφέρεται στις αποκαλύψεις ότι σχετίζεται με προστασία σε βενζινάδικα, βρίσκεται στην ηγεσία του Υπουργείου και συμμετείχε στις αποφάσεις για τις προ ημερών κρίσεις στην ΕΛΑΣ;
  • Γιατί δεν απάντησε εάν είναι ο διευθυντής του ένας από τους συνομιλητές των μαφιόζων στο ρεπορτάζ του Βήματος;

Απάντηση Θεοδωρικάκου

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζει πως κάποιες από τις συνομιλίες που δημοσιεύτηκαν φέρονται να χρονολογούνται από το 2018. «Οπότε η κυρία Τσαπανίδου μπορεί να ζητήσει τις σχετικές απαντήσεις από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Όλοι γνωρίζουν ποιο κόμμα βρισκόταν τότε στην κυβέρνηση, οπότε η κυρία Τσαπανίδου μπορεί να ζητήσει τις σχετικές απαντήσεις από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά στα αποσπάσματα για φερόμενες επικοινωνίες σε νεότερο χρόνο επισημαίνεται ότι: Πρώτον, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν είχε καμία ενημέρωση – ούτε και για τις φερόμενες ως επικοινωνίες του 2018 – και, δεύτερον, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το δημοσίευμα, εστάλη με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, υπό τον νέο της Διοικητή, για ενδελεχή έρευνα, καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΡΟΠΟ.

Τριγμοί στην ΕΛ.ΑΣ αλλά κάποιοι δεν έχουν εκπλαγεί

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ώρα που κάποιοι αστυνομικοί της Κατεχάκη κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς βλέπουν διαλόγους τους με άτομα του υποκόσμου να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Είναι στοιχεία που έχουν προκύψει από διαφορετικές υποθέσεις. Δεν είναι μία ενιαία δικογραφία, αλλά συνομιλίες που καταγράφηκαν μέσα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα», επισημαίνουν στο ethnos.gr και στην Ευλαμπία Ρέβη πηγές της από την ΕΛ.ΑΣ.

Πάντως, για εκείνους που βρέθηκαν σε υψηλές θέσεις και κρίσιμα πόστα στην ΕΛ.ΑΣ. οι αποκαλύψεις αυτές δεν φαίνεται να αποτελούν έκπληξη. «Δυστυχώς, ένα μικρό κομμάτι της Αστυνομίας δεν είναι καθαρό. Προσωπικά, είχα δεχτεί πιέσεις όχι μόνο μία φορά για να κάνω τα στραβά μάτια σε έρευνα ή για να μην κάνω τη δουλειά μου, όπως έπρεπε. Όταν φτάνεις σε σημείο να είσαι επικεφαλής ενός τμήματος το οποίο έχει κρίσιμες υπηρεσίες στη διαχείρισή του, τότε ξέρεις τι θα ακολουθήσει. Δεν υπέκυψα και έτσι στις επόμενες κρίσεις με αποκεφάλισαν έτσι απλά», τονίζει στο ethnos.gr πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Και προσθέτει: «Ξέρεις ότι υπάρχει κόστος. Ξέρεις ότι σε αυτή την πορεία προς την κορυφή της ιεραρχίας της Αστυνομίας ο δρόμος είναι δύσκολος και μακρύς. Προτίμησα να έχω καθαρή την συνείδησή μου και δεν υπέκυψα. Όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου. Όταν είσαι εκεί καθημερινά προσέχεις και την παραμικρή λεπτομέρεια, γιατί μπορεί ακόμα και να κατασκευάσουν στοιχεία σε βάρος σου ή να βρεθείς μπλεγμένος από δήθεν καταγγελίες στο Εσωτερικών Υποθέσεων».

«Όταν δεν είσαι ακόμα στο στάδιο για να σε αποστρατεύσουν ένας τρόπος υπάρχει να σε φιμώσουν. Οι εκδικητικές αποσπάσεις δεν είναι κάτι το καινούργιο στην ΕΛ.ΑΣ. Όταν δεν είσαι δικό τους παιδί και ξέρουν ότι ούτε να σε βρωμίσουν μπορούν ούτε να σε έχουν του χεριού τους μέσα σε μία ημέρα σε στέλνουν να βάζεις σφραγίδες», επισημαίνει εν ενεργεία στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που βλέπει τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις ως έναν τρόπο να επέλθει εξυγίανση στην ΕΛ.ΑΣ.

«Ευελπιστώ η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Τα στοιχεία αυτά ως φαίνεται δεν είναι ενιαία δικογραφία, αλλά κομμάτια από διαφορετικές υποθέσεις. Έφτασαν, όμως, αυτά στη Δικαιοσύνη έστω και ξεχωριστά νωρίτερα; Και αν ναι, γιατί έρχονται τώρα στο φως; Γιατί τώρα γίνεται έρευνα; Εφόσον αυτά τα στοιχεία είχαν έρθει στη γνώση κάποιου δικαστικού λειτουργού έστω και μεμονωμένα γιατί τότε δεν έγινε έρευνα; Γιατί δεν ζητήθηκαν εξηγήσεις;», καταλήγει.

ειδήσεις τώραΤάκης ΘεοδωρικάκοςαστυνομίαΕΛ.ΑΣΣΥΡΙΖΑμαφία