Ελλάδα|29.03.2023 21:45

SPIKE - NLOS: Τι είναι το πανίσχυρο αντιαρματικό σύστημα που αγοράζει η Αθήνα - Σηκώνει «πύρινη» ασπίδα στο Αιγαίο

Newsroom

Η προμήθεια συστημάτων SPIKE - NLOS για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων εγκρίθηκε σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο οποίο τέθηκαν εξοπλιστικά ζητήματα.

Τι είναι το SPIKE - NLOS

Το SPIKE – NLOS είναι ένα πολλαπλών χρήσεων, ηλεκτρο-οπτικό/υπέρυθρο σύστημα πυραύλων. Ο προηγμένος πυραυλικός κινητήρας του παρέχει τη δυνατότητα να φτάσει σε εμβέλεια έως και 32 χιλιόμετρα. Οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να ενσωματώσουν το Spike NLOS με επίγειες, αεροπορικές ή θαλάσσιες πλατφόρμες – ενώ αξιοποιούν την ικανότητά του να χτυπά μακρινούς ή γεωγραφικά κρυμμένους στόχους χωρίς οπτική επαφή.

Η αναζήτηση και η ασύρματη σύνδεση δεδομένων του όπλου παρέχουν στους χειριστές εικόνες βίντεο σε πραγματικό χρόνο και έλεγχο από άνθρωπο καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου. Αυτό παρέχει στους χειριστές την ευκαιρία να αλλάξουν ή να ματαιώσουν την αποστολή κατά τη διαδρομή προς τον στόχο.

Είναι πολύ μεγαλύτερος πύραυλος από άλλες εκδόσεις Spike, με συνολικό βάρος περίπου 70 κιλά. Αναπτύχθηκε μετά από διδάγματα από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, τα οποία έδειξαν την ανάγκη για έναν υψηλής ακρίβειας καθοδηγούμενο τακτικό πύραυλο πεδίου μάχης εδάφους-εδάφους. Οι πρώτες παραλλαγές τέθηκαν σε υπηρεσία με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) παράλληλα με τον πυραυλικό φορέα Pereh το 1981, αν και η ύπαρξη και των δύο δεν αποκαλύφθηκε στο κοινό μέχρι το 2011.

Το Spike NLOS χρησιμοποιεί μια σύνδεση οπτικών ινών παρόμοια με άλλες εκδόσεις Spike, αλλά μόνο μέχρι τα 8 km, μετά την οποία χρησιμοποιεί μια σύνδεση δεδομένων ραδιοφώνου για καθοδήγηση εντολών.

Το 2020 ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προμηθευτεί πυραύλους Spike NLOS που θα τοποθετηθούν σε ελικόπτερα Apache. Διεξήχθη μια δοκιμή τον Μάρτιο του 2021, όπου ένα AH-64E εκτόξευσε ένα Spike NLOS σε έναν στόχο 32 km (20 μίλια) μακριά και σημείωσε ένα άμεσο χτύπημα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΥΣΕΑπύραυλοιειδήσεις τώραεξοπλιστικάεξοπλιστικά προγράμματαπύραυλος