Ελλάδα|09.03.2019 22:34

Η ΕΛ.ΑΣ σε ρόλο υπηρεσίας σεκιούριτι για τη φύλαξη πολλών στόχων

Newsroom

Μεγάλο μέρος των αστυνομικών δυνάμεων σε κεντρικά τμήματα της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε υπηρεσία φύλαξης πολιτικών προσώπων καθώς κτιρίων. Αυτό προκύπτει από έρευνα του ΣΚΑΙ.

Ωστόσο η φύλαξη πολλαπλών στόχων έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του προσωπικού το οποίο είναι επιφορτισμένο με την ασφάλεια του πολίτη. Μάλιστα ορισμένα Τμήματα είναι υποχρεωμένα να τοποθετούν το 47% έως 50% της δύναμής τους σε στατικά καθήκοντα φύλαξης.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης, που πριν λίγες ημέρες δέχτηκε επίθεση από αντιεξουσιαστές. Το Τμήμα είναι αρμόδιο για την προστασία 40 στόχων την στιγμή που διαθέτει 166 ενεργούς αστυνομικούς, χωρίς να υπολογίζονται οι αδειούχοι. Μεταξύ άλλων το ΑΤ Ακρόπολης είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη του πολιτικού γραφείου του Νίκου Παρασκευόπουλου, την οικία του υφυπουργού ψηφιακής πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου, τα γραφεία των βουλευτών Κωστή Χατζηδάκη, Ντόρας Μπακογιάννη, Σπύρου Δανέλλη και Νίκου Δένδια.

Φυλάσσονται επίσης αρκετά δημόσια κτήρια, πέντε σταθμοί του Μετρό, δύο σχολεία, ακόμη και εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Αισχύλου. Το ίδιο επίσης συμβαίνει με τα Αστυνομικά Τμήματα Ομόνοιας, Εξαρχείων και πολλών ακόμη που φυλλορροούν, και με έκτακτα μέτρα επιχειρούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ελλείψεις και στους σωφρονιστικούς του Κορυδαλλού

Ο υπερπληθυσµός στο σωφρονιστικό κατάστηµα του Κορυδαλλού, τα ελλιπή µέτρα ασφαλείας και ο µικρός αριθµός των σωφρονιστικών υπαλλήλων δηµιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ φόβου, µε τα επακόλουθα αποτελέσµατα. Οπως λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, σήµερα στον Κορυδαλλό η αναλογία είναι ένας ή δύο υπάλληλοι σε κάθε πτέρυγα µε 300 έως 500 κρατουµένους, ενώ η ευρωπαϊκή αναλογία είναι 1 προς 5. Οι πόρτες ακόµη και σήµερα στον Κορυδαλλό ανοίγουν και κλείνουν µε κλειδί, τα µηχανήµατα ελέγχου χαλάνε, µε αποτέλεσµα τα ναρκωτικά και τα κινητά να κυκλοφορούν «ανενόχλητα». Είναι τέτοια η αδυναµία αλλά και ο φόβος άσκησης ελέγχου, που πια δεν πωλούνται τηλέφωνα στον Κορυδαλλό. Παλιότερα ένα κινητό στην... αγορά του Κορυδαλλού κόστιζε µέχρι 500 ευρώ. Σήµερα µπορεί κανείς να βρει κινητό µε 50 ευρώ, λένε όσοι γνωρίζουν.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τρέµουν να µπουν στα κελιά και χρειάζονται τη συνδροµή της Αστυνοµίας. Ο αριθµός των υπαλλήλων είναι πολύ µικρός, ενώ, αν και η διοίκηση του καταστήµατος καταβάλλει προσπάθειες, δεν υπάρχει «στρατός», ούτε τα τεχνικά µέσα για να επιβληθεί το κράτος στη φυλακή. Και όπου δεν υπάρχει το κράτος, η φυλακή «ζουγκλοποιείται». Αυτό άλλωστε δείχνουν ακόµη και οι... απαγωγές που φέρεται ότι γίνονται µεταξύ κρατουµένων από τη µία πτέρυγα στην άλλη, προκειµένου να τους εκβιάσουν να δώσουν χρήµατα. Και εάν δεν ήταν οι συγγενείς να τους αναζητούν, η οµηρεία θα διαρκούσε για ηµέρες, µέχρι να καταβληθούν τα επίµαχα ποσά.

αστυνομία