Ελλάδα|26.07.2023 13:29

Αλαλούμ με τις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης εν μέσω καύσωνα - Η Περιφέρεια τις ματαίωσε όμως άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή

Μαρία Λιλιοπούλου

Ένα απίστευτο αλαλούμ κατάφερε να προκαλέσει το πρωί της Τετάρτης και εν μέσω καύσωνα η Περιφέρεια Αττικής σε υποψηφίους οδηγούς και εξεταστές, οι οποίοι σχεδόν μέχρι το μεσημέρι δεν μπορούσαν να αποσαφηνίσουν εάν εξαιτίας του ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν θα πραγματοποιούνταν ή όχι οι προγραμματισμένες εξετάσεις οδήγησης.

Η πρώτη ανακοίνωση για αναβολή

Όλα ξεκίνησαν στις 10.01 το πρωί όταν η Περιφέρεια με δελτίο Τύπου της ανακοίνωνε ότι την αναβολή των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής για σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Η ανακοίνωση μάλιστα διευκρίνιζε πως «η αναβολή των δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών οχημάτων (αυτοκινήτων Ι.Χ και δικύκλων) και οδηγών για όλες τις κατηγορίες, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής, σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, λόγω αυξημένων θερμοκρασιών αποφασίστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής».

Στη σχετική απόφαση την οποία υπογράφει ο Αρμόδιος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σπ. Ευσταθόπουλος, αναφερόταν πως «οι υποψήφιοι, που είχαν προγραμματισθεί να εξεταστούν σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέταση τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών».

Η απόφαση αναπαράχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο τάχιστα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ δεδομένου ότι επρόκειτο για ένα ζήτημα που αφορά σημαντικό μέρος των πολιτών.

Η Περιφέρεια άλλαξε γνώμη

Ωστόσο, σχεδόν δύο ώρες αργότερα η Περιφέρεια ...άλλαξε γνώμη. Με δεύτερη ανακοίνωση – ορθή επανάληψη, η οποία έγινε στις 11.48, δηλαδή λιγότερο από ένα τέταρτο πριν την έναρξη του πεντάωρου κατά το οποίο συστήνεται η αποφυγή υπαίθριων δραστηριοτήτων και διαρκεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, η Περιφέρεια Αττικής ενημέρωνε πως τελικά αναβάλλονται μόνο οι εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος δικύκλου, ενώ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες θα διεξαχθούν κανονικά.

Αναμονή μέσα στον καύσωνα για υποψηφίους και εξεταστές

Εκτός του γεγονότος ότι πολλοί υποψήφιοι ενδεχομένως να μην ενημερώθηκαν ή να ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή ότι η εξέτασή τους θα γίνει κανονικά, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι οι εξετάσεις είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν σε μεγάλο ποσοστό κατά τις μεσημβρινές ώρες, όταν οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι ακραίες. Πρακτικά αυτό αφήνει εκτεθειμένους σε συνθήκες καύσωνα τόσο τους υποψηφίους όσο και τους εξεταστές.

Η εγκύκλιος του υπουργείου

Κι όλα αυτή τη στιγμή που στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας μπορεί να αναφέρεται πως «όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους», αλλά παράλληλα τονίζεται πως «ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12:00 – 17:00)».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο τονίζεται ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού με υπηρεσίες κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα θα πρέπει να επανεκτιμηθουν: «Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και προς προστασία της υγείας αυτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00-17.00), θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η πραγματοποίησή τους και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού ή για την εξυπηρέτησή τους άμεσα ακόμα και χωρίς ραντεβού, εφόσον τίθεται θέμα υπέρβασης προθεσμιών, σε άλλη ώρα της ίδιας ημέρας ή σε άλλη ημέρα εκτάκτως».

καύσωναςΠεριφέρεια Αττικήςειδήσεις τώραεξετάσεις οδήγησηςδίπλωμα οδήγησης