Ελλάδα|11.08.2023 13:51

Τραγωδία στους Φούρνους: Νέες πληροφορίες για τις συνθήκες πνιγμού του 11χρονου παιδιού - «Δεν υπάρχει πουθενά ναυαγοσώστης στα νησιά»

Newsroom

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», Θεόδωρος Τσιμπίδης, μετέφερε νέες πληροφορίες για το πώς συνέβη η τραγωδία με τον πνιγμό του 11χρονου στους Φούρνους Ικαρίας. Ο 11χρονος γιος γνωστού ηθοποιού έχασε τη ζωή του, όσο έκανε μπάνιο στη θάλασσα. Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι γονείς του παιδιού αλλά και οι κάτοικοι του μικρού νησιού, οι οποίοι έχουν συγκλονιστεί.

Όπως είπε ο ίδιος ο κ Τσιμπίδης στην ΕΡΤ, «το παιδί είχε φάει. Αυτό ήταν το πρώτο, το μεγάλο λάθος». Ακόμα, εκτίμησε πως, «το πιο πιθανό είναι το παιδάκι στην προσπάθειά του να κρατηθεί στην επιφάνεια να τύλιξε το χεράκι του γύρω από το σχοινί της σημαδούρας. Η σημαδούρα έπρεπε να υπάρχει, ώστε να οριοθετεί το σημείο κολύμβησης. Δε νομίζω ότι ήταν δίχτυα».

Ο κ. Τσιμπίδης αναφέρθηκε στους Φούρνους Ικαρίας, και συγκεκριμένα, εξήγησε ότι, πρόκειται για ένα νησί που, όλοι οι άνθρωποι και ειδικά τα νέα παιδιά, είναι όλη μέρα στη θάλασσα. «Η συγκεκριμένη δεν ήταν οργανωμένη παραλία. Η αλήθεια είναι ότι ένα μικρό νησάκι σαν τους Φούρνους δεν μπορεί να έχει οργανωμένη παραλία. Πρέπει να έχει βέβαια ασφαλείς παραλίες», είπε.

«Από τύχη δε θρηνούμε παραπάνω θύματα»

Ο ίδιος, όμως, δεν παρέλειψε και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια στις ελληνικές παραλίες. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ναυαγοσώστης, πουθενά στα νησιά. Οι δήμοι έχουν νοικιάσει τις παραλίες, έχουν εισπράξει τα λεφτά και δεν έχουν φροντίσει να υπάρχουν ναυαγοσώστες. Όπου κι αν πάτε θα δείτε ένα ανακάτεμα, άνθρωποι, βάρκες, φουσκωτά… Από τύχη δε θρηνούμε παραπάνω θύματα… Πρέπει να πάρουμε σοβαρά την ασφάλεια των λουομένων», είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» και πρόσθεσε πως, «σε όλα τα νησιά υπάρχουν άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι θα ήθελαν φαντάζομαι να κάνουν κάτι, αλλά δεν μπορούν. Τα καθήκοντα που τους έχουν αναθέσει είναι παρκαδόροι για να γράφουν τις μηχανές και να κάνουν τους τροχονόμους, δεν ασχολούνται με τη θάλασσα. Και επομένως δε φταίει το προσωπικό του Λιμενικού, αυτές είναι οι εντολές, οι οδηγίες».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον πνιγμό του 11χρονου

«Ανάσυρση σορού ανηλίκου στους Φούρνους

Απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Φούρνων από τη μητέρα 11χρονου ημεδαπού αγοριού ότι ο ανήλικος είχε μεταβεί μεσημβρινές ώρες για μπάνιο στην παραλία “Πλάκα” και έκτοτε αγνοούνταν.

Άμεσα για το σημείο αναχώρησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, ενώ από θαλάσσης απέπλευσαν δύο (02) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από ιδιώτη με τη συνδρομή στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην παραλία “Πλάκα”.

Ο 11χρονος ανασύρθηκε από ιδιωτικό σκάφος και μεταφέρθηκε στην ακτή, ενώ διακομίστηκε άμεσα στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Φούρνων του Λιμεναρχείου Σάμου».

ειδήσεις τώραπαιδίναυαγοσώστεςπνιγμόςΙκαρίαφούρνοι