Ελλάδα|22.09.2023 20:10

Σκυλακάκης: Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 15ετία για να αλλάξει το επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού

Μαρία Λιλιοπούλου

Χρονικό διάστημα μίας 15ετίας εκτίμησε ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να αλλάξει επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα του Olympia Forum.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός αποτελεί σύστημα έργων που χτίζεται κατά τη διάρκεια δεκαετιών και έφερε το παράδειγμα της Ολλανδίας, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι αυτό επισημαίνοντας πως χρειάστηκε δέκα χρόνια.

Προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για αδύναμα σημεία στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό», αλλά τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει και μία ανάλυση κόστους – οφέλους: «Πρέπει να κάνουμε και μία ανάλυση κόστους – οφέλους, δηλαδή δε θα πλημμυρίζει καθόλου; Τι μας κοστίζει αυτό; Στα 8 δισεκατομμύρια τόνους νερού και ένα αντιπλημμυρικό έργο που θα είχε πλάτος και βάθος εκβολών το πιο βαθύ και πλατύ κομμάτι του Δούναβη, θα χρειάζονταν 14 ημέρες για να πάρει τα νερά του Daniel και να τα βγάλει από τη Θεσσαλία. Θα σχεδιάσουμε τοn γαλάζιο Δούναβη στα Τέμπη; Πόσο εφικτό είναι αυτό; Τι θα μας κοστίσει και ποιες είναι οι εναλλακτικές; Αυτή είναι η πραγματική συζήτηση που πρέπει να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τελειώσει με πρακτικές του παρελθόντος, π.χ. σπίτια μέσα στα ρέματα, αλλά και ρέματα που γίνονται δρόμοι: «Πάμε σε νέα προγράμματα, με τα οποία πρέπει να ενισχύεται και ο ιδιωτικός τομέας για να αυξήσει την ανθεκτικότητα. Πάμε σε άμεση εξέταση και ενίσχυση των κρίσιμων υποδομών, ώστε να αντέχουν πολύ μεγαλύτερες πλημμύρες, από ό,τι προβλέπεται ως τώρα. Πάμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα -στο βαθμό που μπορούμε- καθώς η Ελλάδα είναι γεμάτη με ρέματα, που έχουν δόμηση είτε αυθαίρετη είτε μη αυθαίρετη, αλλά μη συμβατή με πλημμύρες 1.000 ετών. Συζητάμε πολύ σοβαρά και κοιτάμε τα κλιματικά μοντέλα, για το ποιο θα είναι το επόμενο επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού που θα κάνουμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός της χώρας στηρίζεται σε φαινόμενα με περίοδο επανάληψης ανά 50 χρόνια οπότε θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν οι παραδοχές. Στον νέο σχεδιασμό επεσήμανε ότι θα υπάρξουν:

  • Νέοι θεσμοί, όπως ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και άλλες σοβαρές αλλαγές στη διαχείριση των υδάτων.
  • Νέο επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, καθώς έχει γίνει με υπόθεση για πλημμύρες, οι οποίες δεν είναι ρεαλιστικές πλέον.
  • Μεγάλη επένδυση στην ανθεκτικότητα, με την ιεράρχηση: ανθρώπινη ζωή, κρίσιμες υποδομές και ιδιωτική περιουσία.

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί κάθε πότε θα βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα με φαινόμενα, όπως αυτό της πρόσφατης κακοκαιρίας «Daniel», ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε την αναγκαιότητα να εισάγουμε πάρα πολύ έντονα, μαζί με την έννοια της «αντιπλημμυρικής προστασίας» και αυτήν της «αντιπλημμυρικής ανθεκτικότητας», παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τις πληγείσες περιοχές: «Ανθεκτικότητα σημαίνει ότι ο βιολογικός καθαρισμός της πληττόμενης περιοχής δεν πλημμυρίζει, δεν σταματά και δεν παραμένουν για ημέρες τα λύματα της περιοχής χωρίς να καθαρίζονται. Ανθεκτικότητα σημαίνει το σύστημα ύδρευσης του Βόλου, ακόμα και αν γίνει πλημμύρα και κατρακυλήσουν βράχοι από το Πήλιο και διαλύσουν σε κάποιο σημείο το σύστημα, να υπάρχει plan b, με σωλήνες έτοιμους για τέτοια περίπτωση και σε δυο-τρεις ημέρες να έχει αποκατασταθεί το νερό. Ανθεκτικότητα σημαίνει, στην ιδιωτική περιουσία, αν υπάρχει μία περιοχή με έντονο κίνδυνο πλημμύρας, ο στάβλος με 8.000 χοιρινά, να μην είναι φτιαγμένος στο επίπεδο που είναι όλα τα υπόλοιπα. Αν έχει φτιαχτεί σε ένα ανάχωμα 4 μέτρων, θα αντέχει την πλημμύρα αυτή, χωρίς να πεθάνουν τα ζώα και χωρίς να υπάρχει αυτή η τεράστια καταστροφή που ερχόμαστε μετά ως φορολογούμενοι ή ως ασφαλισμένοι να την πληρώσουμε», υπογράμμισε.

Έως το τέλος του χρόνου η οριζόντια επιδότηση ρεύματος

Εως το τέλος του χρόνου θα συνεχίσει να ισχύει η οριζόντια επιδότηση ρεύματος, υπό την προυπόθεση ότι η κατάσταση θα βαίνει προς ομαλοποίηση, ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης ερωτηθείς σχετικά. Αφού σημείωσε ότι μας επηρεάζει ο καιρός στην Ευρώπη, αλλά και οι τιμές του αερίου διεθνώς, ανέφερε: «Αν υπάρξει μία μείζων κρίση, θα κάνουμε ό,τι κάναμε και την προηγούμενη φορά. Αν δεν υπάρξει, θα τελειώσει ο μηχανισμός, όπως έχει προγραμματιστεί στις 31.12.2023 και θα πάμε σε μία ομαλοποίηση, με βοήθεια στους ευάλωτους και στους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές. Που σημαίνει βοήθεια σε αυξημένη περίμετρο», ανέφερε.

Σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να ανακατανέμει πόρους, να προωθεί στην προσαρμογή πόρους που θα πήγαιναν στην ενεργειακή μετάβαση. «Και αυτό, όχι απλώς χωρίς να χάσει τους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά επιτυγχάνοντάς τους, ταχύτερα, από ότι είχαμε υπολογίσει».

Όσον αφορά στην Ευρώπη, επεσήμανε ότι πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Αυτό, αφορά και στη γενικότερη διαπραγμάτευση που γίνεται παγκόσμια με τις αναπτυσσόμενες χώρες, «διότι η Ευρώπη -και ειδικά η Νότια Ευρώπη- είναι περιοχή κατ’ εξοχήν ευάλωτη στην κλιματική κρίση. Και η πολιτική της, πρέπει να το λάβει υπόψη, διότι βλέπουμε ότι τα φαινόμενα έρχονται νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση από ότι αναμέναμε».

Αναφορικά με την αποθήκευση ενέργειας υπογράμμισε ότι στόχος είναι η επιτάχυνση της εισαγωγής των φωτοβολταϊκών, ενώ αναφορικά με τα πλωτά αιολικά, είπε ότι «στοίχημα για εμάς είναι το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο πριν από το 2030. Είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

υπουργείο Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΘεόδωρος Σκυλακάκηςαντιπλημμυρικά έργαπλημμυροπαθείςπλημμύρεςλογαριασμοί ρεύματοςειδήσεις τώρα