Ελλάδα|26.11.2023 23:28

Ναυάγιο στο Λέσβο: Κορυφώνεται η αγωνία για τους 12 αγνοούμενους - Το χρονικό και η διάσωση του Αιγύπτιου ναυτικού

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/ EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/ EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/ EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/ EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/ EUROKINISSI)

Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους ναυτικούς του ναυαγίου στη Λέσβο. Οι έρευνες συνεχίζονται όλο το βράδυ, ενώ προβληματισμός επικρατεί για την κατάθεση του μοναδικού -μέχρι στιγμής- διασωθέντα.

Μέχρι στιγμής, από την τραγωδία ένας άνδρας έχει χάσει τη ζωή του και ακόμη ένας έχει διασωθεί, ενώ οι υπόλοιποι 12 αγνοούνται.

Καρέ - καρέ η διάσωση του ναυτικού

Το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή της διάσωσης του ναυτικού του φορτηγού πλοίου RAPTOR, σημαίας Κομόρες, που ναυάγησε το πρωί της Κυριακής (26/11) ανοιχτά της Λέσβου. Ο ναυτικός εντοπίστηκε σώος πάνω σε βαρέλι.

Στο βίντεο ο άνδρας, που βρέθηκε σε κατάσταση σοκ, μεταφέρεται στο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα σε δίχτυ. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο ναυτικός είναι σε γενικά καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κάτι που να εμπνέει ανησυχία, όσον αφορά στην υγεία του.

«Το καράβι από χθες έμπαζε νερά»

«Το καράβι από χθες το βράδυ έμπαζε νερά», φέρεται να κατέθεσε ο μέχρι στιγμής μοναδικός διασωθείς από το ναυάγιο στη Λέσβο.

Ο μηχανικός του φορτηγού πλοίου, Αιγύπτιος στην καταγωγή, είπε στους λιμενικούς ότι το «Raptor», το οποίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λέσβου, άρχισε να μπάζει νερά από το βράδυ του Σαββάτου, όπως μεταδίδει το Mega.

«Το καράβι από χθες το βράδυ έμπαζε νερά. Προσπαθούσαμε με κουβάδες, και ό,τι άλλο μέσο είχαμε στο πλοίο, να βγάλουμε τα νερά, να το αδειάσουμε. Κάποια στιγμή, το καράβι τρύπησε, άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση και τότε εγώ πήδηξα στη θάλασσα. Τότε είδα άλλα 4-5 άτομα να πηδούν κι εκείνοι στο νερό και από κει και πέρα δεν τους ξαναείδα», κατέθεσε.

Τι λέει ο εκπρόσωπος του Λιμενικού

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN μίλησε ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, σχετικά με τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου, για τον εντοπισμό επιζώντων από το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «RAPTOR» με σημαία των νήσων Κομόρες, το πρωί της Κυριακής (26/11).

Όπως είπε ο ίδιος, «οι έρευνες συνεχίζονται αδιαλείπτως. Αυτή τη στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή, επιχειρούν 7 παραπλέοντα πλοία μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Οι άνεμοι που επικρατούν στο σημείο είναι δυτικοί, 6 με 7 μποφόρ, το κύμα αυτή τη στιγμή είναι στα 2,5 μέτρα. Όπως καταλαβαίνετε εξακολουθούμε να μιλάμε για πάρα πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι έρευνες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για τους 12 αγνοούμενους».

Ολονύχτια επιχείρηση του Λιμενικού

Σχετικά με το εάν υπάρχουν ελπίδες να εντοπιστούν και άλλοι ζωντανοί από το ναυάγιο, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού σημείωσε πως, «η θερμοκρασία της θάλασσας ακόμα είναι καλή, τηρουμένων των αναλογιών, όσον αφορά δηλαδή τις ώρες που ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μέσα στο νερό. Από εκεί και πέρα, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το ύψος των κυμάτων, είναι ένας παράγοντας αρνητικός. Όπως και να’ χει, εμείς συνεχίζουμε να επιχειρούμε όλο το βράδυ για να βρούμε τους ανθρώπους».

Ένας νεκρός 

Το μεσημέρι της Κυριακής, σορός άνδρα εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου όπου και νωρίτερα σημειώθηκε ναυάγιο φορτηγού πλοίου.

Από νωρίς το πρωί σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού για τον εντοπισμό των 12 αγνοούμενων ναυτικών που επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο «RAPTOR» με σημαία των νήσων Κομόρες, που βυθίστηκε ανοιχτά της Λέσβου.

Το συμβάν σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Ταβάρι, 4,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά. Το απόγευμα της Κυριακής, η σορός ενός ναυτικού εντοπίστηκε στο σημείο ενώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανήκει σε έναν από τους άνδρες του πληρώματοςΈνας σώος αγνοούμενος ναυτικός εντοπίστηκε και περισυνελέγη από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας που διεξήγαγε έρευνα στην περιοχή. Ο διασωθέντας μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο ναυτικός βρέθηκε πάνω σε ένα βαρέλι ενώ, όπως σημείωσε στον Alpha ο Νίκος Αλεξίου, Εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, τον άντρα διέσωσε και μετέφερε στη Μυτιλήνη το ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες. «Ήταν σε κατάσταση σύγχυσης και διακομίστηκε στο νοσοκομείο του νησιού», ανέφερε ο κ. Αλεξίου.

Την ίδια στιγμή, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι 8 έως 10 μποφόρ που πνέουν στο σημείο.

Το χρονικό του ναυαγίου

Το Raptor είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, με 14 μέλη πληρώματος από Συρία, Αίγυπτο και Ινδία.

Στις 03:06 τα ξημερώματα, 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού, σταμάτησε να κινείται -πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Στις 04:47 οι μηχανές του πλοίου ξεκίνησαν και πάλι. Στις 07:11, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σβήνουν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή ήταν και η τελευταία καταγραφή της πορείας του.

Περίπου μία ώρα μετά, στις 08:20 το πλοίο παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου «mayday, mayday» σε παραπλέοντα σκάφη και μετά χάνεται από τα ραντάρ.

Λιμενικό ΣώμααγνοούμενοιναυάγιοΛέσβοςειδήσεις τώραδιάσωση