Ελλάδα|17.03.2024 06:35

Χαλκιδική: Ο υγρότοπος «Σαχάρα» καταστρέφεται ανεπανόρθωτα από καντίνες και... γουρούνες

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Για σταδιακή και ανεπανόρθωτη αλλοίωση του υγροτόπου «Σαχάρα» (Έλος Μοίρας) στο Δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, ο οποίος δεν είναι χαρακτηρισμένος ως περιοχή «Natura», αλλά περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων, κάνουν λόγο στο ethnos.gr εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Πρόκειται γία μία δημοτική έκταση περίπου 400 στρεμμάτων, μεταξύ των οικισμών Νέας Ηράκλειας και Νέας Καλλικράτειας, όπου, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Γιώργο Μερτζάνη, από την ετήσια εποχική λειτουργία μεγάλου αριθμού τροχήλατων καντινών, οι οποίες βγάζουν ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία, σταδιακά αλλοιώνεται η περιοχή και καταστρέφονται αμμόλοφοι, αμμοθίνες και θυμαριές. Αυτό συμβαίνει, χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την αποκατάστασή τους.

Κατά τον κ. Μερτζάνη, κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία δεν εφαρμόζει την Ειδική Περιβαλλοντική Έκθεση, η οποία εκπονήθηκε εδώ και οκτώ χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Υπεύθυνος για την περιβαλλοντική αλλοίωση της περιοχής είναι, κατά τον κ. Μερτζάνη και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ο οποίος θα μπορούσε να δίνει λιγότερες άδειες για τη λειτουργία εποχικών επιχειρήσεων στην παραλία, ωστόσο, ο αριθμός παραμένει πολύ υψηλός κάθε χρόνο.

Τη «χαριστική βολή» των αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον της περιοχής έδωσε, κατά τον κ. Μερτζάνη, η δημιουργία αυτοσχέδιας πίστας για τετράτροχες γουρούνες, την οποία οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανακάλυψαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Αυτές οι τροχήλατες καντίνες σκάβουν σε διάφορα σημεία της παραλίας, για να τοποθετήσουν ομπρέλες προς εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι αμμόλοφοι και οι αμμοθίνες. Ήδη έχουν χαθεί μικρά τμήματά τους, χωρίς να λαμβάνεται από καμία υπηρεσία μέριμνα για την αποκατάστασή τους. Την ίδια στιγμή μέσα στον υγρότοπο έχουν ανοίξει δρομίσκοι για πρόσβαση στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και τμήματά του έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα. Σε ολόκληρο τον υγρότοπο επικρατεί μία αναρχία και δεν υπάρχει καθόλου χώρος για λουόμενους που δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ομπρέλα και τις ξαπλώστρες κάποιας επιχείρησης. Καταστρέφονται και οι θάμνοι του οικοσυστήματος, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί και για τη μελισσοκομία. Αμμοθίνες, αμμόλοφοι και θάμνοι είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν. Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο εντοπίσαμε και αυτοσχέδια πίστα για τετράτροχες γουρούνες», τονίζει ο κ. Μερτζάνης.

Δεν εφαρμόζεται η περιβαλλοντική έκθεση

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της «Καλλιστώ», μετά τις ενέργειες και τις διαμαρτυρίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων μετέβη την Παρασκευή 15 Μαΐου στην περιοχή κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων, προκειμένου να προχωρήσει σε αυτοψία.

Ο κ. Μερτζάνης σημειώνει ακόμα ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης δεν εφαρμόζει την ειδική περιβαλλοντική έκθεση, η οποία έχει εκπονηθεί από το 2016. Αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη σημασία του υγροτόπου και στο γεγονός ότι πρέπει να προστατευθεί.

«Αν τεθεί σε εφαρμογή αυτή η ειδική περιβαλλοντική έκθεση, αμέσως ο υγρότοπος μπαίνει σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Δεν καταλαβαίνω, για ποιο λόγο εδώ και οκτώ χρόνια δεν προχωρεί στην εφαρμογή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Από την πλευρά του ο Δήμος Νέας Προποντίδας θα μπορούσε να έχει οικονομικά οφέλη από τη βάσει νόμου προστασία του υγροτόπου, όμως, σίγουρα τα οφέλη αυτά θα ήταν λιγότερα από το κέρδος που έχει σήμερα εκμισθώνοντας το χώρο στις επιχειρήσεις. Η δημοτική Αρχή δε φροντίζει να κάνει το χώρο πιο ελκυστικό από περιβαλλοντικής άποψης. Θα μπορούσε να δώσει λιγότερες άδειες για λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά δεν το κάνει», σημειώνει ο κ. Μερτζάνης.

«Πράττουμε τα νόμιμα»

Για τήρηση όλων όσων αναφέρει ο νόμος αναφορικά με την παραχώρηση αδειών για τη λειτουργία εποχικών επιχειρήσεων στον υγρότοπο, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς.

«Έχουν ακολουθηθεί όλα τα προβλεπόμενα και οι άδειες που χορήγηθαν, είναι απολύτως νόμιμες. Μάλιστα, όλα ελέγχονται από την αστυνομία. Η συγκεκριμένη έκταση είναι δημοτική και το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει απόφαση να την αξιοποιήσει σύμφωνα με το νόμο. Η έκταση είναι αγροτεμάχιο και δε περιλαμβάνεται σε καθεστώς ‘’Natura’’», λέει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας.

παραλίαΚαλλιστώΣαχάραΧαλκιδικήάδειες