Ελλάδα|11.04.2019 19:33

Το ελληνικό Ίντερνετ είναι γρήγορο µόνο στα… χαρτιά

Στέλιος Βογιατζάκης

Σηµαντική απόκλιση εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι πραγµατικές ονοµαστικές ταχύτητες που επιτυγχάνουν οι χρήστες του ∆ιαδικτύου µέσω σταθερής πρόσβασης συγκριτικά µε τις διαφηµιζόµενες, παρά το γεγονός ότι χρόνο µε τον χρόνο παρατηρείται και αύξηση της ταχύτητας σύνδεσης στο ∆ιαδίκτυο. Αυτό προκύπτει από τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της µετρητικής πλατφόρµας «ΥΠΕΡΙΩΝ» για το 2018, τα οποία ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το µέσο ποσοστό ονοµαστικής ταχύτητας που επιτυγχάνεται για τα δηµοφιλέστερα πακέτα σύνδεσης στις µετρήσεις της πλατφόρµας «ΥΠΕΡΙΩΝ» είναι σηµαντικά µικρότερο από το διαφηµιζόµενο, κυρίως όσον αφορά στις ADSL συνδέσεις και όχι σε αυτές που στηρίζονται στα δίκτυα νέας γενιάς.

Παράλληλα, στα συγκεκριµένα πακέτα η µέγιστη ταχύτητα αναγράφεται µε την ένδειξη «έως». Αναλυτικά, το µέσο ποσοστό επί της ονοµαστικής ταχύτητας που επιτυγχάνεται για τη σύνδεση ανέρχεται:

• Για τις συνδέσεις 24 Mbps σε 33,54% για το download και 67,09% για το upload.

• Για τις συνδέσεις 50Mbps/5Mbps σε 59,1% για το download και 79,2% για το upload.

• Για τις συνδέσεις 50 Mbps/10 Mbps σε 49,49% για το download και 44,27% για το upload.

• Για τις συνδέσεις 100 Mbps/10 Mbps σε 48,09% για το download και 74,75% για το upload.

Οι ταχύτητες σύνδεσης είναι άµεσα εξαρτώµενες και από τις ώρες αιχµής, καθώς εµφανίζονται µειωµένες έως και κατά 17% από τις 19.00 έως τις 23.00. Να σηµειωθεί ότι τα συγκεκριµένα στατιστικά αφορούν µετρήσεις των εγγεγραµµένων χρηστών της πλατφόρµας µέτρησης ευρυζωνικών χαρακτηριστικών «ΥΠΕΡΙΩΝ». Μέσω της πλατφόρµας, οι χρήστες µπορούν να κάνουν µετρήσεις της ποιότητας σύνδεσης στο ∆ιαδίκτυο, ενώ τα στοιχεία αφορούν στις συνδέσεις παρόχων υπηρεσιών πρόσβασης στο ∆ιαδίκτυο µέσω σταθερού δικτύου πρόσβασης οποιασδήποτε τεχνολογίας.

Ο συνολικός αριθµός εγγεγραµµένων χρηστών στην «ΥΠΕΡΙΩΝ» είναι 15.154, ενώ ο συνολικός αριθµός συνδέσεων ήταν 15.537, δεδοµένου ότι κάποιοι χρήστες έχουν περισσότερες από µία συνδέσεις. Την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 ∆εκεµβρίου 2018 καταγράφηκαν 13.450 µετρήσεις από 1.765 συνδέσεις εγγεγραµµένων χρηστών. Οι περισσότερες από τις συνδέσεις αυτές ήταν στην Αττική, ενώ ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη και η Θεσσαλία. Πιο συγκεκριµένα στη ροή καθόδου (download), η µέση ταχύτητα φτάνει στην Αττική περίπου τα 18 Mbps, ενώ χαµηλότερη είναι στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία (περίπου 14 και 13 Mbps αντίστοιχα). Ενα από τα θετικά γεγονότα που αποτυπώνονται στις µετρήσεις, παρά τις αποκλίσεις, είναι η ελαφρά αύξηση της συνολικής ταχύτητας σταθερής πρόσβασης στο ∆ιαδίκτυο, η οποία αποδίδεται στην αύξηση χρηστών µε συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς (VDSL, οπτική ίνα).

Η βελτίωση της ταχύτητας αντανακλάται και στο υψηλότερο ποσοστό ονοµαστικής ταχύτητας που επιτυγχάνεται συγκριτικά µε τα στοιχεία της προηγούµενης χρονιάς, τόσο γενικά όσο και στα δηµοφιλέστερα πακέτα. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά της καθυστέρησης αποτυπώνουν την αύξηση του επιπέδου συµφόρησης των δικτύων, κάτι που όπως επισηµαίνεται και στην έκθεση έχει άµεσο αντίκτυπο στις διαδραστικές εφαρµογές και τη ζωντανή µετάδοση φωνής ή δεδοµένων.

Υπενθυµίζεται ότι λίγους µήνες πριν, η ΕΕΤΤ είχε εκδώσει νέο κανονισµό για τις περιπτώσεις απόκλισης στις ταχύτητες του ∆ιαδικτύου, ο οποίος καθόριζε τη διαδικασία επανορθώσεων και αποζηµιώσεων προς τους καταναλωτές. Ως παραδείγµατα επανορθώσεων ή αποζηµιώσεων σταθερού ή κινητού δικτύου στον κανονισµό αναφέρονται µεταξύ άλλων:

• Εκπτωση στον λογαριασµό.

• ∆υνατότητα διακοπής του συµβολαίου χωρίς χρέωση.

• Επιστροφή τµήµατος ή συνόλου του παγίου

ίντερνετ