Ελλάδα|14.06.2019 09:58

Ληστεία στο ΑΧΕΠΑ: Η ΕΛ.ΑΣ. κέρδισε έδαφος στο αντάρτικο πόλης

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Εξελίξεις στο ένοπλο αντάρτικο πόλης αναµένεται να υπάρξουν, σύµφωνα µε υψηλόβαθµα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., µετά τις συλλήψεις των δύο παλιών γνώριµων στην Αντιτροµοκρατική ατόµων που συνελήφθησαν για τη ληστεία στο Νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Οι ίδιες πηγές από την Αστυνοµία αναφέρουν ότι ο εντοπισµός του 35χρονου Κ.Σ. και του 41χρονου Ι.Δ., µαζί µε µία ακόµη 39χρονη «σύντροφό» τους, είναι αποτέλεσµα πολύµηνης έρευνας, κατά την οποία οι Αρχές συγκέντρωναν στοιχεία όχι µόνο για τους δύο υπόπτους για ληστείες αλλά και για πράξεις για τις οποίες υπήρχαν ενδείξεις ότι συνδέονται µε το αντάρτικο πόλης.

Μάλιστα, τα χρήµατα από τη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης (σ.σ.: υπολογίζονται σε περίπου 70.000 ευρώ) εκτιµάται από την Αντιτροµοκρατική ότι θα πήγαιναν στο επονοµαζόµενο «επαναστατικό ταµείο», από το οποίο ενδεχοµένως να χρηµατοδοτούνταν τροµοκρατικές επιθέσεις. Τονίζεται, πάντως, ότι µέχρι και χθες δεν είχαν γίνει γνωστά στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ. που να µπορούν να στοιχειοθετήσουν µε επίσηµο τρόπο σύνδεση των δύο συλληφθέντων µε την εγχώρια τροµοκρατία.

Μετά τις συλλήψεις των δύο ληστών ακολούθησαν έρευνες σε τρία σπίτια, ένα στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα, όπου βρέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, στικάκια, χειρόγραφες σηµειώσεις, αλεξίσφαιρα γιλέκα και στολές αστυνοµικών.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές µεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληµατολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για εξέταση, µε τους αστυνοµικούς να εκτιµούν ότι από τα αποτελέσµατα θα µπορέσουν να πάνε τις έρευνες ένα βήµα παρακάτω. Το γεγονός ότι βρέθηκαν στολές αστυνοµικών κάνει την Αντιτροµοκρατική να εκτιµά ότι µπορεί να είχαν γίνει προπαρασκευαστικές πράξεις για κάποια ενέργεια στην Αθήνα. «Τόσο ο 35χρονος όσο και ο 41χρονος έπαιρναν εδώ και πολλούς µήνες µέτρα αντιπαρακολούθησης. Σαν να γνώριζαν ότι βρίσκονται στο µικροσκόπιο της Αστυνοµίας ή σαν να ετοίµαζαν κάποια παράνοµη ενέργεια.

Την Κυριακή ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και το πρωί της Τετάρτης άλλαξαν τις πινακίδες στο αυτοκίνητο που χρησιµοποιούσαν. Τότε ήταν που σήµανε συναγερµός, καθώς αποτελεί πάγια τακτική στο αντάρτικο πόλης το όχηµα που χρησιµοποιείται σε επιθέσεις να φέρει πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούν σε όχηµα ίδιου τύπου» εξηγεί αστυνοµική πηγή.

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Σε βάρος των δύο ασκήθηκαν διώξεις για ληστεία, για παράβαση των νόµων περί όπλων και ναρκωτικών και για πλαστογραφία. Στη γυναίκα ασκήθηκε δίωξη για συνέργεια. Ολοι πήραν προθεσµία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη. Ο 35χρονος είναι παλιός γνώριµος της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας από το 2010, όταν είχε συλληφθεί µαζί µε ένα ακόµη άτοµο στη Νέα Σµύρνη. Τότε, έπειτα από συσχετισµό δύο δικογραφιών, είχε προφυλακιστεί για 30 µήνες -το ανώτατο όριο βάσει του Ποινικού Κώδικα- µε το Συµβούλιο Εφετών να αποφασίζει την παράταση της προφυλάκισής του κατά έξι ακόµη µήνες, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η δίκη.

Απεργία πείνας

Ωστόσο, µετά την παρέλευση του ανώτατου ορίου των 30 µηνών προφυλάκισης ξεκίνησε απεργία πείνας προκειµένου να διαµαρτυρηθεί για «παράνοµη παράταση» της προφυλάκισής του. Δεκατέσσερις ηµέρες αργότερα µεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκοµείο Νίκαιας µε προβλήµατα υγείας, ενώ δεκάδες εκδηλώσεις διαµαρτυρίας έγιναν σε όλη την Ελλάδα.

Στις 11 Ιουλίου 2013 αποφασίστηκε η προσωρινή αποφυλάκισή του µε αυστηρότατους περιοριστικούς όρους, µε τον ίδιο να τους παραβιάζει και να εξαφανίζεται. Στους «ληστές µε τα µαύρα» ανήκει και ο 41χρονος Ι.∆. ο οποίος συνελήφθη κι αυτός για τη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Καταδικασµένος σε 25 χρόνια κάθειρξη, µόνο για τη ληστεία σε υποκατάστηµα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος στο κέντρο της Αθήνας το 2006, είχε αποφυλακιστεί πριν από περίπου έναν χρόνο µε τον νόµο Παρασκευόπουλου.

αντιτρομοκρατικήνοσοκομείο ΑΧΕΠΑτρομοκράτες