Ελλάδα|04.07.2019 22:14

ΑΤΜ Bitcoin από ελληνικά χέρια στις αγορές της Ευρώπης

Τίμος Φακαλής

Το ένα μετά το άλλο ανοίγει τα ATM για bitcoin στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό ο 42χρονος μηχανικός αυτοκινήτων, Στέφανος Γκετσόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη λειτουργώντας συνολικά 20 ανταλλακτήρια τα περισσότερα από κάθε άλλη ελληνική εταιρεία. Στο χώρο των κρυπτονομισμάτων μπήκε μόλις το 2017, δημιουργώντας την εταιρεία THESS Cash Hellas, η οποία συνεργάζεται με την Bcash Greece. 

Αν και αποφοίτησε από την σχολή μηχανικών αυτοκινήτων του ΟΑΕΔ, το 2000 μετακόμισε στο Βερολίνο για να βρει εργασία και επέστρεψε στην Ελλάδα το 2005 κάνοντας δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει. 

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2009 γνώρισε τα κρυπτονομίσματα μέσα από μία διαφήμιση, η οποία έκανε λόγο για ένα καινούριο νόμισμα που λέγεται Bitcoin και θα φέρει επανάσταση  αλλά δεν… τσίμπησε, φοβήθηκε να αγοράσει τότε χάνοντας το πρώτο τρένο, όπως είπε στο ethnos.gr ο κ. Γκετσόπουλος. 

Και όταν -έπειτα από χρόνια- είδε ότι το bitcoin όχι απλά δεν «πέθανε» αλλά γιγαντώθηκε, εξελίχθηκε η τεχνολογία και στήθηκαν τα πρώτα ΑΤΜ στο εξωτερικό, τότε πήρε την απόφαση να κάνει και εκείνος το δικό του ανταλλακτήριο, στήνοντας το πρώτο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (οδό Αναγεννήσεως). Μετά τη Θεσσαλονίκη ακολούθησαν ΑΤΜ στην Καστοριά, τα Γιάννενα, την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο, την Αθήνα, τη Λάρισα, την Πάτρα, την Μύκονο, την Καλαμάτα αλλά και το εξωτερικό όπως στη Ρωσία, την Αγγλία και την Ρουμανία. 

«Δύσκολο είναι να αναπτύξεις το ΑΤΜ για Bitcoin»

Σήμερα ο 42χρονος μηχανικός αυτοκινήτων βρίσκεται κάθε μέρα μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή, παρακολουθώντας τις διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων ενώ τα τηλέφωνα στα γραφεία του κυριολεκτικά χτυπούν σαν δαιμονισμένα είτε από ενδιαφερόμενους επενδυτές -οι οποίοι θέλουν να ανοίξουν ένα υποκατάστημα ATM- είτε από τον κόσμο, ο οποίος έχει απορίες και θέλει να τις λύσει.

«Είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, από την πρώτη βίδα και την κατασκευή του ΑΤΜ, τον προγραμματισμό του μέχρι την προσφορά υπηρεσιών για τους πελάτες μας» είπε στο ethnos.gr ο Στέφανος Γκετσόπουλος. Και πρόσθεσε: «Δεν είναι δύσκολο να ανοίξεις κατάστημα με ΑΤΜ για Bitcoin. Το δύσκολο είναι να το αναπτύξεις. Στόχος μας να γίνουμε η πιο δυνατή εταιρεία στην Ευρώπη. Να μην έρθουν άλλες εταιρίες εδώ και να καρπωθούν τις προμήθειες και τους κόπους μας αλλά να γίνουμε εμείς δυνατοί και να εξαπλωθούμε στο εξωτερικό. Η εξωστρέφεια είναι το μεγάλο προσόν της εταιρείας μας».  

Σήμερα στις δύο εταιρίες Thesscash Hellas και την Bcash Greece, οι οποίες ελέγχουν τα υποκαταστήματα τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Ελλάδα απασχολούνται 16 προγραμματιστές, δικηγόροι, λογιστές και υπάλληλοι call center. 

«Δεν υπήρχε τίποτα πιο ενδιαφέρον από το να ασχοληθείς στην Ελλάδα με τη μίζερη οικονομία της, στο οποίο θα μπορούσες να έχεις μία ελπίδα ότι αυτό που θα φτιάξεις σήμερα θα έχει  αντίκτυπο σε 2-3 χρόνια. Πιστεύω ότι το Bitcoin και ο χρυσός είναι το σημαντικότερο κομμάτι του εμπορίου αυτή τη στιγμή», σημείωσε στο ethnos.gr ο 42χρονος μηχανικός αυτοκινήτων. 

Πελάτες από όλες τις γκάμες 

Πρόσφυγες που πουλούν Bitcoin και ρευστοποιούν τις περιουσίες τους,  μαθητές που «αγωνίζονται» για το χαρτζιλίκι τους και συνταξιούχοι που προσπαθούν να ρεφάρουν το ψαλίδισμα των συντάξεων είναι οι καλύτεροι πελάτες των ΑΤΜ. Ο μέσος όρος των συναλλαγών κυμαίνεται στα 100 ευρώ «αν και είναι δύσκολο να ξέρουμε τι κάνει ο καθένας στο πορτοφόλι του», παρατήρησε ο μετρ των ΑΤΜ bitcoin στη χώρα.   

«Βλέπουμε από 15 ετών παιδιά, τα οποία δεν έρχονται για να αγοράσουν Bitcoin γιατί έχουν ήδη. Και αυτό είναι το παράδοξο. Έρχονται για  να πουλήσουν. Έχουν ήδη αγοράσει είτε τα έχουν εξορύξει και ενδιαφέρονται να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό. Και αυτά τα παιδιά έχουν πολύ μέλλον», πρόσθεσε ο Στέφανος Γκετσόπουλος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ συχνοί πελάτες είναι και συνταξιούχοι ηλικίας 75 έως 85 ετών, οι οποίοι λόγω της κρίσης και των capital control, παίρνουν κατεύθυνση από τα παιδιά τους, τα οποία είτε σπουδάζουν είτε δουλεύουν στο εξωτερικό και τους πείθουν να επενδύσουν στα Bitcoin.

Η πλειοψηφία πάντως, όπως τόνισε ο κ. Γκετσόπουλος, αντιμετωπίζει το προϊόν ως αποταμιευτικό, εκμεταλλευόμενη την υπεραξία που ενδέχεται να της αποδώσει σε αντίθεση με τα μηδενικά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες. 

Έκαναν τα σπίτια τους bitcoin και τα ρευστοποιούν στην Ελλάδα 

Ένα μεγάλο ποσοστό πελατών που επισκέπτεται τακτικά τα ΑΤΜ με τα Bitcoin είναι και οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες λόγω των προβλημάτων που έχουν στις χώρες τους είτε γιατί δεν είχαν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και στους λογαριασμούς τους είτε κατά τη μεταφορά τους εδώ, έχασαν κάποια έγγραφα και στρέφονται στα Bitcoin.

«Σκέψου να έπρεπε να φύγεις από τη Συρία και να πας στην Ελλάδα και να έχεις πάνω σου 20.000 ευρώ. Αυτό είναι δύσκολο. Συνήθως οι πρόσφυγες έχουν πουλήσει σπίτια, αμάξια και έχουν αγοράσει Bitcoin. Ψηφιοποίησαν την περιουσία τους πριν φύγουν και στην Ελλάδα την ρευστοποιούν», εξήγησε ο 42χρονος ιδιοκτήτης των ΑΤΜ και πρόσθεσε: «Τώρα το να κάνουν συναλλαγές έξω από το τραπεζικό σύστημα είναι για αυτούς όαση. Τους λύνει τα χέρια. Γιατί ακόμη και αν έχεις χάσει τα έγγραφά σου, ακόμη και αν έχεις πρόσβαση σε τράπεζα της χώρας σου εδώ παύεις να την έχεις γιατί πολλές φορές δεν μπορείς να αποδείξεις ποιος είσαι».  

Ανάλογα με την εποχή και τις διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων κυμαίνονται οι αγορές και οι πωλήσεις Bitcoin. Όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα ο Στέφανος Γκετσόπουλος στην οδό Αναγεννήσεως στη Θεσσαλονίκη το 2017 το Bitcoin είχε σκαρφαλώσει στα 17.000 ευρώ και λίγο αργότερα έπιασε τα 19.000 ευρώ.  «Τότε ο κόσμος έτρεχε να αγοράσει. Αλλά και η κίνηση εξαρτάται από την διακύμανση της τιμής». 

Ιορδανής Ντερελής: Η πρώτη μου επένδυση σε bitcoin 

«Έχω πληροφορίες ότι θα ανέβει το Bitcoin και θα ρεφάρει τις όποιες απώλειες είχε. Εγώ κάνω μία επένδυση σε βάθος χρόνου. Οι φίλοι μου στην Αμερική ψωνίζουν κρυπτονομίσματα συνέχεια», είπε στο ethnos.gr ο Ιορδάνης Ντερελής, ο οποίος μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα είχε κάνει την πρώτη του επένδυση στο ΑΤΜ της Αναγεννήσεως στη Θεσσαλονίκη επενδύοντας 2.000 ευρώ σε bitcoin. 

Αν και Θεσσαλονικιός έφυγε στη Στουτγκάρδη όπου δούλεψε για 17 χρόνια ως οδηγός ταξί. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το εμπόριο αυτοκινήτων. «Θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με το Bitcoin. Είναι ζωντανό εμπόριο». 

Τον Ιορδάνη Ντερελή διαδέχτηκε στο ΑΤΜ ο 44χρονος Γιώργος Ματανάκης υπεύθυνος ανάπτυξης εστίασης και τουριστικών επιχειρήσεων. «Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία αυτή τη στιγμή από το να ασχοληθείς με το Bitcoin.Το μέλλον βρίσκεται στα κρυπτονομίσματα», κατέληξε. 

κρυπτονομίσματαbitcoin