Ελλάδα|13.08.2019 22:00

Live - Φωτιά τώρα στην Εύβοια: Ο πύρινος εφιάλτης κατακαίει χωριά

Newsroom

Eκτεταμένες ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες έχουν ζώσει τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Υπενθυμίζεται ότι και τα τρία χωριά -Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός- εκκενώθηκαν με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται νότια-νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία τους. 

Στη Μακρυμάλλη Ψαχνών Εύβοιας, όπου μαίνεται η πυρκαγιά, μεταβαίνει αυτή την ώρα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Το πύρινο μέτωπο είναι τεράστιο και, όπως τονίζουν αυτόπτες μάρτυρες στο Open TV, είναι πάνω από 5 χιλιόμετρα.  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Εύβοια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ενημερωθείτε από το ethnos.gr για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην Εύβοια(Aνανεώστε τη σελίδα πατώντας Ctrl + F5 και δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις)

Παρακολουθήστε LIVE τις εξελίξεις:

21:34: Στα Ψαχνά ο Κώστας Μπακογιάννης -Επέστρεψε εσπευσμένα από ΠάτμοΟ Κώστας Μπακογιάννης μετέβη στα Ψαχνά όπου βρίσκεται το συντονιστικό για τη φωτιά στην Εύβοια

21:19: Στo Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας ο Χρήστος Στυλιανίδης: O επίτροπος θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

20:54: Βίντεο που κόβει την ανάσα – Ελικόπτερο βουτά στις φλόγες (vid)

20:51: 2.500 μπουκάλια νερού και χυμούς από το δήμο Αθηναίων: Ο δήμος Αθήνας αποστέλλει 2.500 μπουκάλια και χυμούς για τις ανάγκες των πυροσβεστών και των εθελοντών που δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς,στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων Ευβοίας

20:35: Ηλικιωμένοι αρνήθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους: Πριν λίγο ολοκληρώθηκε και η εκκένωση του χωριού Πλατανιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο υπερήλικες αρνήθηκαν να φύγουν από το χωριό θέλοντας να μείνουν στα σπίτια τους.

20:23: Αποστολή αυτοψία του OPEN TV - Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιάΟι πρώτες φλόγες φάνηκαν πίσω από το μοναστήρι της Παναγίας της Θεοτόκου στις τρεις τα ξημερώματα

20:14: Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας: Όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό.

T

20:08: Σκηνές που κόβουν την ανάσα στην κάμερα του OPEN TV (vid)Αποκαλυπτικό βίντεο από τους κάμεραμάν του OPEN TV και τον δημοσιογράφο Σπύρο Φρεμεντίτη

19:50: Πρόεδρος Σταυρού στο OPEN: Ο αέρας δυνάμωσε τη φωτιά H κοινότητα Σταυρού Ευβοίας είναι ένα από τα σημεία που εκκενώθηκαν και οι κάτοικοί τους βρίσκονται ήδη σε ασφαλή σημεία. O πρόεδρος του Σταυρού, Κωνσταντίνος Γκίκας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και εξήρε τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των πιλότων που δίνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς.

19:46: Οι φλόγες μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών

19:33: Θεοδωρικάκος: «280 άνδρες της Πυροσβεστικής επιχειρούν και πέντε ελικόπτερα κάνουν στοχευμένες ρίψεις. Το πρώτο που μας νοιάζει είναι να μην έχουμε καμια ανθρώπινη απώλεια. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής είναι αισιόδοξος. Ο κόσμος αντιδρά με πολύ μεγάλη ψυχραιμία και σε συνεννοήση με τους αρμόδιους. Το κράτος είναι εδώ και δουλεύει για τους πολίτες»

19:26: Μητσοτάκης: «Oι πυροσβέστες έχουν δώσει τον εαυτό τους. Πρώτο μέλημα του κράτους η προστασια της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών» - «Περιμένουμε τέσσερα καναντερ από Κροατία και Ιταλία αύριο το πρωί»

19:13: Άλλαξε η φορά του αερά: Λίγο μετά τις 18.30, η φορά του ανέμου άλλαξε και οι πυροσβέστες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που απειλεί το χωριό Μακρυμάλλη. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε και το έργο της πυροσβεστικής φαίνεται να δυσχεραίνει, ενώ σε λίγες ώρες τα εναέρια μέσα θα χρειαστεί να σταματήσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

19:10: Στα όρια με τα Ψαχνά οι φλόγες (vid)

19:07:Ο καπνός από την πυρκαγιά της Εύβοιας από δορυφόρο

T

19:05: Πυρκαγια και στα ΚαλάβρυταΠυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στα Καλάβρυτα, στην περιοχή κάτω Δρυμός. Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος, τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής με 10 άνδρες, καθώς και ένα ελικόπτερο, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν τρία οχήματα του δήμου Καλαβρύτων.

18:50: Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στην Εύβοια: Στην Εύβοια μεταβαίνει κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου «να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια των Αρχών να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση» λόγω της πυρκαγιάς με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Γιάννη Ραγκούση και τον βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου.

18:48: Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:  Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις Μεσσαπίες Εύβοιας. Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής τον υποδέχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

18:32: Στυλιανίδης: Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της: Αυτό κάνει γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

T

18:30: Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων για τις πυρκαγιές στην Εύβοια: Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων μετέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση των εν εξελίξει πυρκαγιών στην Εύβοια και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ενημέρωση παρέστη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμη

18:22: Κροατία- Ιταλία στέλνουν πυροσβεστικά αεροσκάφη: Η χώρα μας ζητάει οκτώ αεροσκάφη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.

17:55: Σοκαριστικά βίντεο από χρήστες του Twitter: Η φωτιά στην Εύβοια που κατακαίει δάσος Natura και έχει απειλήσει τέσσερα χωριά στο νησί έχει δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή με τις εικόνες στα social media να είναι αποκαλυπτικές.

T
T
T
T

17:47: Τραυματίστηκε πυροσβέστης: Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στη μάχη με τις φλόγες που έδινε στο μεγάλο μέτωπο που καίει ανεξέλεγκτο στα Ψαχνά Ευβοίας από νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ο πυροσβέστης μεταφέρθηκε αρχικά σε κέντρο υγείας της περιοχής με εγκαύματα στα χέρια. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ κατ με ασθενοφόρο του στρατού, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

17:37: Εικόνες από την εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι στην Εύβοια

Copyright: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Copyright: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Copyright: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Copyright: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

17:20: O Γιώργος Μαυρίδης κατέγραψε τη φωτιά στην Εύβοια: Όταν ο παρουσιαστής έφτασε στο λιμάνι, αντίκρισε τη φωτιά και τους καπνούς. Κατευθείαν δημοσίευσε μία σειρά από βίντεο στο προσωπικό του προφίλ στο Instagram, ώστε να δείξει στους followers του την κατάσταση που επικρατεί 

17:17 : Το τρομακτικό σενάριο του meteo για την εξέλιξη της πυρκαγιάς Tρόμο προκαλεί η πρόβλεψη του συστήματος IRIS από το Meteo για το πού μπορεί να φτάσει η φωτιά στην Εύβοια τις επόμενες 24 ώρες. Μέσα από ένα βίντεο προσομοίωσης αποτυπώνεται το χειρότερο σενάριο για τη φωτιά που καίει στα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη στην Εύβοια.

17:13: Νέα φωτιά στην Ιστιαία της Εύβοιας:  Την ίδια στιγμή που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μεγάλη φωτιά στα Ψαχνά της Εύβοιας, ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην Ιστιαία, στην περιοχή Καστανιώτισσα. 

T

17:11: Εκκενώνεται και το χωριό Πλατανιά Ευβοίας

17:03 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Εύβοια:   Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δ.Ε. Μεσσαπίων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ζητήθηκε από τη χώρα μας η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, σε εναέρια μέσα, για την αντιμετώπιση της φωτιάς.

16:39 Επιστρέφει εκτάκτως από τις διακοπές ο πρωθυπουργός στην Αθήνα: Διέκοψε τις διακοπές του στα Χανιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα λόγω της πύρινης κόλασης η οποία συνεχίζει να καίει τα πάντα στο πέρασμά της στην Εύβοια.

16:27 Τραβούσαν τους κατοίκους για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους:  Ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε ήταν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί κάτοικοι αρνούνταν να αφήσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να τους αναγκάσουν, τραβώντας τους από τα χέρια, να ανέβουν στα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά. Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται νότια-νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία τους.

ΜακρυμάλληΕύβοιαφωτιά τώραφωτιάΚοντοδεσπότιπυρκαγιά