Ελλάδα|20.08.2019 13:32

Νέο λιμάνι χρειάζεται η Σαμοθράκη - Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Νέο λιμάνι πρέπει να αποκτήσει η Σαμοθράκη, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος της, Θανάσης Βίτσας, προκειμένου να μην παρουσιαστούν και στο μέλλον προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεσή της, αντίστοιχα με αυτά των ημερών πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, όταν ο τουρισμός του νησιού δέχθηκε τεράστιο πλήγμα και υπέστη πρωτόγνωρη δυσφήμηση, 

Την ίδια στιγμή το καμπανάκι του κινδύνου για άμεσα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματιών της Σαμοθράκης, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, έχουν έρθει σε απόγνωση, χτυπάει ο πρόεδρός τους, Γιάννης Γλήνιας, αφού σε διαφορετική περίπτωση είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γλήνιας στο ethnos.gr, έχουν απομείνει το πολύ σαράντα μέρες για τη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου και τα μέτρα για την ενίσχυση του νησιού και κατά συνέπεια των επαγγελματιών του θα πρέπει να αποφασισθούν και να υλοποιηθούν μέσα στις επόμενες ώρες.
«Μπορούν να επιδοτηθούν δρομολόγια των πλοίων από την Πολιτεία μέχρι το τέλος της φετινής σαιζόν, ώστε το χαμηλότερο κόστος να φέρει στο νησί μας περισσότερους τουρίστες, να επιδοτηθεί η διοργάνωση κάποιου διεθνούς φεστιβάλ το Σεπτέμβριο, αλλά και μέσω του ΕΟΤ και του ΟΑΕΔ να δοθούν κουπόνια σε τουρίστες, ώστε να κάνουν φθηνότερες διακοπές στη Σαμοθράκη. Αυτά είναι ουσιαστικά μέτρα τόνωσης, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν από… σήμερα.

Σε όλο το νησί βλέπεις επιχειρηματίες με σκυθρωπά πρόσωπα. Οι άνθρωποι προχώρησαν σε επενδύσεις, περίμεναν τον Αύγουστο, για να δουλέψουν και όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, δε θα μπορέσουν με τίποτα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δυστυχώς, πλέον οι αφίξεις στο νησί μας είναι πολύ λίγες, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγοστό τουρισμό», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Γλήνιας.

Κατά τον ίδιο αναμένονται αποφάσεις και άμεση υλοποίηση μέτρων κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεταξύ φορέων του νησιού και διοίκησης του Υπουργείου Τουρισμού.

«Θέλουμε νέο λιμάνι και όχι μόνο καθαρισμό»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, ανέφερε στο ethnos.gr ότι τα μέτρα καθαρισμού του λιμανιού κινούνται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, εκείνο που χρειάζεται το νησί, ώστε να μπει πολύ δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, είναι καινούργιο λιμάνι στην Καμαριώτισσα. 

Κατά τον ίδιο, σήμερα το λιμάνι είναι… αυθαίρετο σε μεγάλο βαθμό και είναι αδύνατο να ελλιμενιστούν σε αυτό μεγάλα πλοία. Ο κ. Βίτσας σημειώνει ακόμα ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες για νέο λιμάνι (περιβαλλοντικές, επέκτασης, για τα αυθαίρετα κτίσματα κτλ.), οι οποίες εδώ και ένα χρόνο περιμένουν να εγκριθούν.

«Καλός ο καθαρισμός του λιμανιού, αλλά η Σαμοθράκη χρειάζεται νέες λιμενικές υποδομές. Από το 2014 έχουν δεσμευτεί χρήματα γι’ αυτόν το σκοπό. Τον Οκτώβριο του 2016 συμβασιοποιήθηκαν οι μελέτες και εδώ και ένα χρόνο έχουν υποβληθεί για έγκριση και περιμένουμε», αναφέρει ο κ. Βίτσας.

Πλακιωτάκης: Δεκαετίες είχε να καθαριστεί το λιμάνι της Σαμοθράκης

Επί δεκαετίες δεν είχε καθαριστεί ο πυθμένας του λιμανιού της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, γεγονός που το επιβεβαίωσε και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης υποστήριξε ότι μόλις εννέα πλοία της ακτοπλοΐας μπορούν να δέσουν σήμερα στο συγκεκριμένο λιμάνι και τόνισε ότι «δεν υπήρχε λιμενική πολιτική στη χώρα», κάνοντας λόγο για πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων που πρέπει να συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας για ενιαίο σχεδιασμό.

«Τέλος αυτής της εβδομάδας θα προκηρύξουμε το διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές με βελτιωμένο πλαίσιο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε σαθρό πλαίσιο από το παρελθόν. Βρήκαμε πλοίο, το μοναδικό ελεύθερο πλοίο, που μπορούσε να προσεγγίσει, αλλά δεν μπορούσε να δέσει λόγω καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων του πυθμένα, ενώ ούτε και αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού μπορούσα να δέσουν» ανέφερε ο υπουργός. 

Γιάννης ΠλακιωτάκηςΣαμοθράκηλιμάνι