Ελλάδα|26.08.2019 14:25

«Παραλύει» το νοσοκομείο Βέροιας - Τι καταγγέλλουν στο ethnos.gr εργαζόμενοι

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Χωρίς αναισθησιολόγο είναι από τις 8:00 το πρωί της Δευτέρας και για πέντε ημέρες η Μονάδα Βέροιας του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην μπορεί να λειτουργήσει, αφού παρά το γεγονός ότι εφημερεύει καθημερινά, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει παρά ελάχιστα έκτακτα περιστατικά -και εκείνα ελαφρά- και δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί καμία χειρουργική επέμβαση.

Αυτό συμβαίνει πριν ακόμα κοπάσει ο σάλος που ξέσπασε στο νοσοκομείο, όταν ο διοικητής του νοσοκομείου ζήτησε από 13 επικουρικούς εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα έχουν καμία νομική απαίτηση, αν δεν πληρώνονται στην ώρα τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αλλά και σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ethnos.gr το μέλος της νέας διοίκησης των γιατρών στις μονάδες Βέροιας και Νάουσας του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής στη Βέροια, Πέτρος Πετρίδης, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου στη Μονάδα Βέροιας δεν θα υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος, με συνέπεια να σταματάει ουσιαστικά η λειτουργία του νοσοκομείου.

Πόσοι αναισθησιολόγοι υπηρετούν στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο της Βέροιας υπηρετούν τρεις αναισθησιολόγοι. Ο ένας εδώ και καιρό απέχει από τα καθήκοντά του, επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αναρρωτική άδεια πήρε και η δεύτερη, τόσο για προβλήματα υγείας όσο και λόγους εξάντλησης (για 20 μέρες βρισκόταν νυχθημερόν στο νοσοκομείο) και ο τρίτος, έπειτα από συνεχείς εφημερίες, πήρε τα ρεπό του.

«Επρόκειτο να έρθει αναισθησιολόγος από το Νοσοκομείο Παπανικολάου. Ο συνάδελφος παραιτήθηκε από εκεί, αλλά δεν υπογράφει την απόσπασή του σε εμάς ο διοικητής της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιώργος Κίρκος. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μείνει χωρίς αναισθησιολόγο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και αν θα τελειώσει η μία γαιτρός που λείπει με αναρρωτική άδεια, καθώς και θα επιστρέψει από τα ρεπό ο άλλος συνάδελφος. Αλλά και πάλι θα έχουμε πρόβλημα, αφού δεν επαρκούν δύο αναισθησιολόγοι. Ο καθένας θα πρέπει να δουλεύει δεκαπέντε 24ωρα τον μήνα», τονίζει στο ethnos.gr o κ. Πετρίδης.

«Το νοσοκομείο βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε ευθύνη απέναντι στον κόσμο και θέλουμε να λυθεί άμεσα το ζήτημα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βέροιας, Δημήτρης Τσέκας.

«Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε»

Κατά τον κ. Πετρίδη, είναι πάρα πολύ βασική η ειδικότητα του αναισθησιολόγου σε ένα νοσοκομείο, αφού ταυτόχρονα λειτουργεί και ως επειγοντολόγος.
«Χωρίς αναισθησιολόγο δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα νοσοκομείο. Δεν μπορεί να γίνει καμία χειρουργική επέμβαση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επείγοντα περιστατικά από τροχαία, αλλά και δεν μπορεί να γίνει διασωλήνωση ασθενούς που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μας, ώστε να κρατηθεί στη ζωή με τα μηχανήματα ή η διακομιδή του σε κάποιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Αυτό σε ένα νομό με 200.000 κατοίκους, από τον οποίο διέρχεται η Εγνατία Οδός. Εδώ και μήνες έχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα, αλλά αντιμετωπίσαμε αδιαφορία», σημειώνει ο κ. Πετρίδης.

νοσοκομείοΒέροιααναισθησιολόγος