Ελλάδα|03.10.2019 21:52

Στον αέρα η λειτουργία των 400 σχολικών μονάδων του δήμου Αθηναίων

Άρης Χατζηγεωργίου

Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία εκατοντάδων σχολείων στα όρια του δήμου Αθηναίων καθώς παραιτήθηκε η διοίκηση της Σχολικής Επιτροπής, η οποία μεριμνά για την εκταμίευση των ποσών που απαιτούνται για τις καθημερινές τους ανάγκες. Η νέα δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη δεν έχει ορίσει το σχήμα που θα καλύψει μεταβατικά τις ανάγκες, οι οποίες αφορούν από την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος και νερού μέχρι την προμήθεια κιμωλίας, θρανίων και γραφικής ύλης, ενώ έχει εξαγγείλει πως θέλει να επταπλασιάσει τις Σχολικές Επιτροπές.

Στον δήμο Αθηναίων, για τις ανάγκες των συνολικά 400 σχολικών μονάδων (νηπιαγωγεία-δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια) λειτουργούν τα τελευταία χρόνια δύο Σχολικές Επιτροπές, μία για την Πρωτοβάθμια και μία για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η διοίκηση Καμίνη μείωσε τον αριθμό των Σχολικών Επιτροπών από 14 που ήταν παλαιότερα, δηλαδή δύο ανά Δημοτική Κοινότητα (πρώην διαμέρισμα) με στόχο την καλύτερη και οικονομικότερη λειτουργία. Μάλιστα, η απόφαση εκείνη είχε προκαλέσει σοβαρότατους τριγμούς και ενδοπαραταξιακές διαμάχες. Οι διοικήσεις των Δημοτικών Κοινοτήτων παρατάχθηκαν απέναντι στον Γιώργο Καμίνη, ενώ και πολλοί σύμβουλοι του τότε δημάρχου διαμαρτύρονταν έντονα. Το μέτρο, πάντως, εφαρμόστηκε και η διοίκηση υποστήριξε ότι πέτυχε σημαντική εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι θέσεις των μελών των Σχολικών Επιτροπών είναι άμισθες, οπότε δεν τίθεται θέμα «διορισμού» με οικονομικό όφελος. Ομως, στο παρελθόν, διοικήσεις είχαν κατηγορηθεί για μεγάλες «τρύπες» στην οικονομική διαχείριση, ενώ κάποιες υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη. Πάντως, οι θέσεις αυτές θεωρούνται «σκαλοπάτι» για δραστηριοποίηση στα κοινά, ενώ πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι να εμπλακούν για να έχουν λόγο «παράγοντα» στις τοπικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση Μπακογιάννη είχε εξαγγείλει προεκλογικά ότι θα αυξήσεις τις Σχολικές Επιτροπές από 2 σε 14 και αυτό θέλει να υλοποιήσει. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό και να ψηφιστούν οι απαραίτητοι νόμοι, θα πρέπει να λειτουργεί κάποιο μεταβατικό σχήμα.

«Μπλόκο» στους λογαριασμούς

Ομως, όπως αναφέρουν στην επιστολή παραίτησης τους τα μέλη της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΣΕΠΕ), από την 1η Οκτωβρίου, η τράπεζα «μπλόκαρε την πρόσβαση στους λογαριασμούς της ΕΣΕΠΕ και των Σχολείων» και επομένως η διοίκηση «δεν νομιμοποιείται και εξ αντικειμένου δεν δύναται να διαχειρίζεται οτιδήποτε». Η τράπεζα είχε μπλοκάρει την πρόσβαση από την 1η Σεπτεμβρίου όταν έληξε η θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έδωσε κατόπιν συνεννόησης παράταση έως τις 30/9, αλλά στο μεταξύ δεν δόθηκε λύση.

Σημειώνεται ότι για τις 286 σχολικές μονάδες της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η παραιτηθείσα διοίκηση διαχειρίστηκε το 2018 συνολικά περίπου 5 εκ. ευρώ που προέρχονται από κρατικές επιχορηγήσεις, έσοδα από τα κυλικεία και άλλες πηγές. Κατά πληροφορίες, επίκειται η παραίτηση και της άλλης Επιτροπής για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η έλλειψη νομιμοποίησης στις Σχολικές Επιτροπές έχει προκαλέσει ενδοσχολικές έριδες, καθώς δεν παραχωρούνται πλέον χώροι σε Συλλόγους Γονέων Κηδεμόνων για διάφορες δραστηριότητες. Το πρόβλημα είναι ότι για την παραχώρηση χώρων, παραδείγματος χάρη, για μαθήματα χορού το απόγευμα, πρέπει να γνωμοδοτήσει η αρμόδια Σχολική Επιτροπή. Το θέμα ετέθη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο από τέσσερις παρατάξεις (Νάσου Ηλιόπουλου, Γιώργου Καραμπελιά, Πέτρου Κωνσταντίνου, Ντίνας Ρέππα) και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Ινες Λυκούδη ζήτησε χρόνο μέχρι να γίνουν ρυθμίσεις, ενώ υποστήριξε πως δεν ήταν ενήμερη η διοίκηση για εγκύκλιο που απαγόρευε στους διευθυντές των σχολείων να παραχωρούν χώρους. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια λειτουργούσαν τα «Ανοικτά Σχολεία» μέσω των οποίων 40.000 άτομα συμμετείχαν σε απογευματινές δρστηριότητες. 

δήμος ΑθηναίωνΓιώργος ΚαμίνηςΚώστας Μπακογιάννηςσχολεία