Ελλάδα|19.11.2019 18:15

Περιφέρεια Αττικής: Παρεμβάσεις και δράσεις για την οδική ασφάλεια

Newsroom

«Ύψιστη προτεραιότητα μας η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Αττική», τόνισε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης με την ολοκλήρωση της διευρυμένης σύσκεψης που προκάλεσε με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Αττικής.

Από τη σύσκεψη στην οποία επιτεύχθηκε η διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Τροχαίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας) πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, συγκροτήθηκε Ειδική Επιτροπή με αντικείμενο την επεξεργασία προτάσεων και παρεμβάσεων και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν «μπορούν να αξιοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο».

Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση ημερίδας στην οποία θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια.

«Οι στόχοι που θα τεθούν θα μετουσιωθούν σε πράξεις μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης ενώ αναφερόμενος στην ημερίδα είπε ότι θα έχει ενημερωτικό - εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και μαθητών από σχολεία της Αττικής. «Θα δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση των πολιτών πάνω σε ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής. Πρέπει να πάψουμε να θρηνούμε κάθε χρόνο χιλιάδες θύματα στην άσφαλτο και προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», ανέφερε.

Το τρίπτυχο των δράσεων: Εκπαίδευση - Υποδομές - αστυνόμευση

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι οι δράσεις που θα δρομολογηθούν θα βασιστούν σε 3 άξονες: Στην εκπαίδευση - ενημέρωση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας. Στη δημιουργία υποδομών για την πρόληψη ατυχημάτων και στην αστυνόμευση προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση του κώδικα κυκλοφορίας.

Επιπλέον ως βασικότερες δράσεις αναδείχθηκαν η αυστηρή αστυνόμευση των λωρίδων έκτακτης ανάγκης, η αναπροσαρμογή των ορίων ταχύτητας εντός του αστικού ιστού, αλλά και η χρήση τεχνολογίας, μέσα από καινοτόμες εφαρμογές.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της εκπαίδευσης. Μάλιστα ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με το υπ. Παιδείας, είναι ανάγκη το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής να μετακινηθεί από την ευέλικτη ζώνη στο κανονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το σχετικό αίτημα, επισημάνθηκε από την εκπρόσωπο της υφυπουργού κυρίας Ζαχαράκη ότι εξετάζεται θετικά.

Τέλος ως ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηρίστηκε και το ζήτημα των υποδομών, κατεύθυνση στην οποία σημαντική θα είναι η συμβολή του ΤΕΕ καθώς όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Γ. Στασινός θα συμβάλλει στην προσπάθεια, παρέχοντας δωρεάν τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή πεζοδρομίων.

οδική ασφάλειαΠεριφέρεια Αττικής