Ελλάδα|13.02.2020 13:29

Ξεσηκωμός και συλλαλητήριο στις 10:00 στην Αθήνα από τους νησιώτες

Newsroom

Την ώρα που οι συντοπίτες του ετοιμάζονται να διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης τάσσεται κατά των επιτάξεων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα έπρεπε να βρεθεί λύση στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με τον προσδιορισμό ενός χώρου χωρίς επιτάξεις και χωρίς «ζόρια».

«Συμφωνώ με το συλλαλητήριο μέχρι ενός σημείου. Ευθέως όχι, δεν συμφωνώ απόλυτα. Είμαι υπέρ του διαλόγου πάντοτε. Έχουν προηγηθεί αρκετές συναντήσεις πριν. Επρεπε να έχουν συζητηθεί όλα. Θα έπρεπε να είχε βρεθεί ένας κοινός τόπος, χωρίς επιτάξεις, χωρίς ζόρια» τόνισε και πρόσθεσε πως «Πιθανώς να είναι προς την σωστή κατεύθυνση το μέτρο. Εχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές. Περιμένουμε να δούμε...»

Αντίθετα, ο αντιδήμαρχος Σάμου που δίνει το «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο στις 10:00 μιλά για το κυβερνητικό σχέδιο των επιτάξεων, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε αυτό και δηλώνοντας ότι «έχουμε πάρει υποσχέσεις για αποσυμφόρηση του νησιού της Σάμου, από την κυβέρνηση, τις οποίες, όμως, δεν έχουμε δει να πραγματοποιούνται».

«Αντί να απαλύνει το πρόβλημα, γυρίζει χρόνια πίσω μ' αυτήν την απόφαση και έρχεται και επιτάσσει συγκεκριμένες εκτάσεις για να δημιουργήσει ένα τερατούργημα, ένα τεράστιο ΚΥΤ. Πέντε χρόνια έχουν υποφέρει οι κάτοικοι του νησιού μας. Εννοείται ότι θέλουμε να φτιάξει προς το καλύτερο, αλλά το ΚΥΤ που φτιάχνουν για 5.000-7.000 ανθρώπους δεν μας εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν 15.000, την ώρα που μας είχαν πει για 1.200 άτομα».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, σε Μυτιλήνη και Χίο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, στο πολύκεντρο Μανταμάδου εναντίον της επίταξης 261 στρεμμάτων γης στη θέση Καράβα - Καβακλή για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων. «Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή της νέας δομής στην επιταγμένη περιοχή. Το ίδιο θα κάνουμε και για οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Λέσβου. Ούτε στο Καβακλή ούτε πουθενά» σημείωσε ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, στα όρια του οποίου βρίσκεται η επιταγμένη έκταση.

Οι συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, εκπρόσωποι φορέων, αυτοδιοικητικών παρατάξεων και πολίτες, συναποφάσισαν -με πρόταση του προέδρου της Κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαΐδη- τη σύσταση επιτροπής αγώνα, τον προειδοποιητικό αποκλεισμό για ένα 48ωρο της επιταγμένης περιοχής και την άρνηση κάθε διαλόγου με την κυβέρνηση έως ότου καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάχθηκε η περιοχή που, όπως αναφέρεται, ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι λειτουργούν εκεί κτηνοτροφικές μονάδες.

Έντονη ήταν και η αντίδραση στη Χίο από ομάδες κατοίκων ιδιαίτερα της πόλης της Χίου, του Βροντάδου και του χωριού Πιτυός, αλλά και κτηνοτρόφους της περιοχής που διαδήλωσαν στον χώρο της θέσης «17» στο 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου - Βολισσού, διαμαρτυρόμενοι για την επίταξη έκτασης προκειμένου να κατασκευασθεί δομή προσφύγων και μεταναστών.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τόσο την επίταξη όσο και τη δημιουργία υποδομών που θα γιγαντώσουν -όπως υποστηρίζουν- το πρόβλημα και δεν θα το αντιμετωπίσουν. Επίσης, ύψωσαν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ έκαναν γνωστό ότι ξεκινούν άμεσα αγώνα διαρκείας, προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες στην επιταγμένη έκταση των 620 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα, ζήτησαν το κλείσιμο του υφιστάμενου καταυλισμού και του ΚΥΤ στο Χαλκειός, υποστήριξαν δε ως μοναδική λύση τη δημιουργία μιας μικρής δομής με αντικείμενο την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Δείτε τα σχετικά βίντεο

προσφυγικόΜανταμάδομεταναστευτικόΣάμος ΚΥΤΒόρειο Αιγαίο