Ελλάδα|11.03.2020 08:43

Εγκλωβισμένοι νταλικέρηδες στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας: «Είμαστε ξεχασμένοι»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ξεχασμένοι από όλους τους επίσημους φορείς της Πολιτείας εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, σε ένα πάρκινγκ του μεθοριακού σταθμού Ιμπραήμ Χαλίλ του Ιράκ, στα σύνορα με την Τουρκία, με πολύ λιγοστό πλέον φαγητό, ελάχιστα χρήματα και με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, βρίσκονται 13 Έλληνες νταλικέρηδες.

Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα με το Ιράκ λόγω του κοροναϊού και οι 13 φορτηγατζήδες, μαζί με συναδέλφους τους από άλλες χώρες, κυρίως Λιβανέζους, εγκλωβίστηκαν στη νεκρή ζώνη.

Οι μέρες είναι ατελείωτες, αφού δεν έχουν τίποτα να κάνουν. Ο ένας δίνει κουράγιο στον άλλον και όλοι μαζί μοιράζονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους. Λίγο φαγητό, κάποιο αναψυκτικό, μια κουβέρτα ή ένα τσιγάρο. Εκείνο, ωστόσο, που τους πειράζει περισσότερο και τους φέρνει σε απόγνωση, είναι ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση από την ελληνική Πολιτεία, για το τι πρόκειται να γίνει με αυτούς. Μάλιστα, παρά τις προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν τους έχει μιλήσει κανένας, έστω για να τους δώσει κουράγιο.

«Βρισκόμαστε εδώ κατά μέσο όρο 15 ημέρες ο καθένας μας, στο έλεος του Θεού και ξεχασμένοι από την ελληνική Πολιτεία. Είμαστε εγκλωβισμένοι και φυλακισμένοι σε ένα πάρκινγκ, σε μία νεκρή ζώνη. Κοιμόμαστε στα αυτοκίνητά μας, ενώ τις τουαλέτες του μεθοριακού σταθμού δεν τολμούμε καν να τις πλησιάσουμε, αφού οι συνθήκες σε αυτές είναι τραγικές. Τρώμε, ο καθένας οτι μας έχει απομείνει, προσφέροντας ο ένας στον άλλον και για όσο θα έχουμε χρήματα, θα αγοράζουμε λίγα μακαρόνια από ένα τριτοκοσμικό εστιατόριο του μεθοριακού σταθμού. Αυτό, όμως, δεν είναι σίτιση και δεν έχουμε καμία πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής. Αυτό που μας αγανακτεί και μας φέρνει σε απόγνωση, είναι ότι δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από κανέναν. Έχω στείλει πάρα πολλά e-mail με την κατάστασή μας για βοήθεια στα Υπουργεία Μεταφορών και Εξωτερικών, αλλά δεν μπήκε κανένας στον κόπο να μας απαντήσει, έστω να μας δώσει λίγο κουράγιο, έστω να μας πει ότι είμαστε δίπλα σας», λέει στο ethnos.gr ο Κώστας Αντωνίου, ένας από τους εγκλωβισμένους νταλικέρηδες.

Ανησυχία για τον κοροναϊό

Η επίσημη ενημέρωση των Τούρκων είναι ότι έκλεισαν τα σύνορα με το Ιράκ λόγω του κοροναϊού. Η σκέψη ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά κρούσματα στο Ιράκ, μία εμπόλεμη τριτοκοσμική χώρα και ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κάποιοι από τους ντόπιους που βλέπουν καθημερινά, να νοσούν, γεμίζει με τρόμο τους Έλληνες φορτηγατζήδες. Μάλιστα, ανάμεσά τους υπάρχουν και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αφού αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

«Αν υπάρχει όντως σοβαρό πρόβλημα εδώ και έχουν κλείσει τα σύνορα, αυτό σημαίνει ότι όλοι εμείς κινδυνεύουμε πάρα πολύ. Όλες αυτές τις μέρες έχουν περάσει στην Τουρκία πάνω από 10.000 Τούρκοι κι εμάς μας έχουν αφήσει εδώ. Σα να είμαστε εμείς το πρόβλημα. Επικοινωνούμε με τις οικογένειές μας και προσπαθούμε με ψέματα να τις καθησυχάσουμε. Τους λέμε ότι είμαστε καλά, για να τους δώσουμε κουράγιο. Ας μας βάλουν αυστηρούς κανόνες, τους οποίους να ακολουθήσουμε και ας μας αφήσουν κι εμάς να περάσουμε, για να πάμε στα σπίτια μας. Δυστυχώς, είμαστε σε αδιέξοδο. Γύρω μας υπάρχουν παντού εμπόλεμες ζώνες και δεν έχουμε άλλο δρομολόγιο να ακολουθήσουμε», τονίζει ο κ. Αντωνίου.

Εκτός από τις τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, μέσα στην ψυχή τους τούς τρώει η σκέψη και για το τι θα κάνουν, ώστε να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών τους, όταν απεγκλωβιστούν. Αφού στην ουσία τόσες μέρες δεν δουλεύουν, δεν έχουν και έσοδα, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις να τους πνίγουν. 

Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV

ΙράκσύνοραφορτηγατζήδεςΚορονοϊόςΤουρκία