Υγεία|30.05.2021 09:03

Ιστιτούτο Παστέρ - Έρευνα: Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca σε μεταλλάξεις

Newsroom

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Παστέρ μελέτησαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca έναντι των γνωστών μεταλλάξεων κορονοϊού.

Τι έδειξε για το εμβόλιο της Pfizer

Το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech παράγει αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στην Ινδία, αν και με «ελαφρώς μειωμένη αποτελεσματικότητα» στο εργαστήριο, όπως έδειξε μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Παστέρ.

Μεταξύ όσων έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου αυτού, τα αντισώματα που είναι παρόντα στον ορό του αίματός τους είναι αποτελεσματικά έναντι της επιλεγόμενης αγγλικής παραλλαγής, αλλά ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της ινδικής, σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας αναρτήθηκαν στον ιστότοπο BioRxiv, όπου μεταφορτώνονται επιστημονικά έργα που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους και δεν έχουν δημοσιεύσεις.

Παρά την «ελαφρώς μειωμένη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τα τεστ που έγιναν στο εργαστήριο, το εμβόλιο της Pfizer πιθανόν προστατεύει» από την ινδική παραλλαγή, καθησύχασε ο Ολιβιέ Σβαρτς, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, τμηματάρχης του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι.

Η μελέτη για το εμβόλιο AstraZeneca

Οι ερευνητές του ινστιτούτου μελέτησαν επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι των παραλλαγών αυτών, αλλά χρησιμοποιώντας μόνο ορό αίματος ανθρώπων που είχαν λάβει μόνο μία δόση του βρετανικού σκευάσματος, αφού «δεν είχαν πρόσβαση σε δείγματα από ανθρώπους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις» όταν διεξήγαγαν τη μελέτη, σημείωσε ο κ. Σβαρτς μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Καθώς το εμβόλιο αυτό δεν άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τον Φεβρουάριο και συστήνεται η δεύτερη δόση να χορηγείται 12 εβδομάδες μετά την πρώτη, οι δεύτερες δόσεις δεν είχαν αρχίσει να χορηγούνται παρά στα τέλη Απριλίου και σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, λόγω του ότι η χρήση του περιορίστηκε στους άνω των 55 στη Γαλλία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διενεργήθηκε σε γαλλικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, έδειξαν πως η μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca, προϊόντος αποτελεσματικού έναντι της αγγλικής παραλλαγής, «προστατεύει ελάχιστα έναντι της ινδικής και της νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής» του SARS-CoV-2.

Μόνο μία δόση του εμβολίου αυτού επομένως είναι «λίγο ή καθόλου αποτελεσματική» έναντι της ινδικής παραλλαγής, υπογράμμισε ο ερευνητής.

Η παραλλαγή B.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε αρχικά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020, έχει εξαπλωθεί μέχρι σήμερα σε δεκάδες χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όλες οι ειδήσεις

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Με το βλέμμα και την προσοχή στη Θράκη η ελληνική κυβέρνηση

Self test: Πότε δεν θα είναι υποχρεωτικό - Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

ΝΑSA: Σύννεφα στον Αρη κατέγραψε το Curiosity – Εντυπωσιακές εικόνες

Πριν από ένα χρόνο οι άνθρωποι αγόραζαν πανικόβλητοι χαρτιά υγείας, πλέον αγοράζουν σπίτια - Υπάρχει εξήγηση

Έκθεση σοκ του ΟΗΕ: Η Τουρκία χρησιμοποίησε πρώτη φορά θανατηφόρα ρομποτικά drones

εμβόλιοΙνστιτούτο ΠαστέρΚορονοϊόςPFIZERμεταλλάξειςAstraZeneca