Υγεία|01.09.2021 20:02

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κοντά στις 6.000 οι αναστολές εργασίας σε υγειονομικούς – Τα επίσημα στοιχεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αδειάζει σιγά - σιγά το ΕΣΥ αφού ξεκίνησαν για τα καλά οι αναστολές εργασίας λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ήδη με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία.

Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr όσοι καλούνται από τα τμήματα προσωπικού να υπογράψουν την αναστολή και αρνούνται, τα έγγραφα τους επιδίδονται με δικαστικούς επιμελητής.

Ήδη κοντά 6000 χιλιάδες εργαζόμενοι στο σύστημα που αρνούνται να εμβολιαστούν για διάφορους λόγους, βλέπουν την πόρτα εξόδου, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να διαμηνύει ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στερούνται τις αποδοχές τους ακριβώς λόγω της αναστολής.

Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται να αυξηθούν οι αναστολές καθώς οι απομακρύνσεις θα γίνουν σταδιακά, σύμφωνα με το πότε εξετάστηκαν οι σχετικές εγγραφές των εργαζομένων.

Ραγδαία αύξηση εμβολιασμών

Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς, περίπου 10.000 είναι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιασθεί αλλά καθημερινά ο αριθμός αυτός μειώνεται.

Από χθες πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να κάνουν το εμβόλιο προκειμένου να μην μπουν σε αναστολή και χάσουν τις αποδοχές του. Αποτέλεσμα είναι ότι σε πολλά νοσοκομεία το ποσοστό των εμβολιασμένων ξεπερνά πλέον το 90%. 

Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμός το ποσοστό των εμβολιασμένων έχει αγγίζει πλέον το 97% και πλέον μόνο 100 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Απαλλαγή λόγω ασθένειας

Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα είναι ακόμη και η εξέταση όλων των αιτημάτων εργαζομένων που είχαν δηλώσει ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια και δεν μπορούν να εμβολιασθούν.

Να σημειωθεί ότι με νομοθετική ρύθμιση έχουν ορισθεί τριμελείς επιτροπές ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) οι οποίες εξετάζουν όλα τα αιτήματα πριν αποφανθούν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ποιοι μπορούν να εξαιρεθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ελάχιστα αιτήματα έχουν εγκριθεί και οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα χρειασθεί να ακολουθήσουν το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και συνεπώς δεν θα βγουν και σε αναστολή χωρίς αποδοχές.

Οι ίδιες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι πάνω από το 85% με 90% των αιτημάτων για απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω ασθένειας, έχουν απορριφθεί στα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότερα στα νοσοκομεία και τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) κατατέθηκαν 616 αιτήματα από εργαζόμενους σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πρόκειται κυρίως για νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Μέχρι στιγμής έχουν εξετασθεί τα 400 από τα 616 αιτήματα και από αυτά το 85% έχει απορριφθεί από την τριμελή επιτροπή. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εξετασθούν λεπτομερώς και τα υπόλοιπα αιτήματα με τα στοιχεία για ασθένειες από τις οποίες πάσχουν οι εργαζόμενοι που δεν εμβολιάζονται.

Να σημειωθεί ότι στην 1η ΥΠΕ υπάρχουν δύο τριμελείς επιτροπές, μία για τα νοσοκομεία και μία για τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Από την άλλη στην 2η ΥΠΕ, Πειραιώς & Αιγαίου που περιλαμβάνει και όλες τις Μονάδες Υγείας των νησιών, κατατέθηκαν συνολικά 450 αιτήσεις για απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω ασθένειας. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί τα αιτήματα μόνο 6 εργαζομένων οι οποίοι δεν θα χρειασθεί να εμβολιαστούν λόγω της πάθησής τους.

Αναμένεται να εξετασθούν άλλες 44 αιτήσεις που εκκρεμούν, ενώ άλλες 37 θα επανεξεταστούν με τη συμβολή κι άλλων ειδικών επιστημόνων.

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Όχι από ΣτΕ σε αίτημα για αναστολή στους υγειονομικούς

Κορονοϊός: Άνοιγμα σχολείων και αύξηση κινητικότητας φέρνουν φόβους για αύξηση κρουσμάτων

Αφγανιστάν: Χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα περπατώντας χιλιόμετρα μέσα στην έρημο

Υποχρεωτικός Εμβολιασμός – Βόρεια Ελλάδα: Πόσοι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί βγήκαν σε αναστολή

Μεσσηνία – Φρίκη: Τσιμέντωσαν γυναίκα σε αυλή σπιτιού

ΚορονοϊόςΕΣΥυποχρεωτικός εμβολιασμόςαναστολή εργασίας