Υγεία|29.03.2022 23:52

Μελέτη: Ο διαβήτης τύπου 2 οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 57 άλλων παθήσεων

Newsroom

Ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 57 άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, των νεφροπαθειών και των νευρολογικών ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη.

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την πάθηση, η οποία συνδέεται με το υπερβολικό βάρος ή την μειωμένη δραστηριότητα (καθιστική ζωή) ή με το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2. Είναι γνωστό ότι η πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο κακής υγείας. Τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ κατάφεραν να δείξουν την πραγματική κλίμακα του κινδύνου που παρουσιάζει ο διαβήτης τύπου 2.

Στην πιο ολοκληρωμένη μελέτη παρατήρησης της υγείας στη μέση ηλικία, στην οποία συμμετείχαν άτομα με και χωρίς διαβήτη τύπου 2, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η πάθηση συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης 57 μακροχρόνιων ασθενειών. Κατά μέσο όρο, τα άτομα με την πάθηση εμφάνιζαν αυτά τα προβλήματα υγείας έως και πέντε χρόνια νωρίτερα από τα άτομα χωρίς αυτήν.
Οι ειδικοί χαρακτήρισαν τα ευρήματα ως σοβαρά και ανησυχητικά και τόνισαν ότι υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί ο κίνδυνος να αναπτύξουν περισσότεροι άνθρωποι διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, παρουσιάζεται στο επαγγελματικό συνέδριο του Diabetes UK.

Εξετάστηκαν δεδομένα για 3 εκατομμύρια άτομα από τη βρετανική βιοτράπεζα και τα αρχεία των γενικών ιατρών και 116 ασθένειες που εμφανίζονται συνήθως στη μέση ηλικία. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 57 από τις παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου 9% αυξημένου κινδύνου καρκίνου.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν 5,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νεφρική νόσο τελικού σταδίου, 4,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος και 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Όσον αφορά τις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 είχαν υψηλότερο κίνδυνο για 23 από τα 31 προβλήματα.

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο κακής υγείας και στις 11 κατηγορίες υγείας, με 2,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο νευρολογικών προβλημάτων, 2,3 φορές υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμολογικών προβλημάτων, 1,9 φορές υψηλότερο κίνδυνο πεπτικών προβλημάτων και 1,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο ψυχικής υγείας.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα άνω των 30 ετών. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι υψηλότεροι κίνδυνοι εμφανίζονταν όταν οι άνθρωποι διαγιγνώσκονταν με διαβήτη τύπου 2 σε ηλικία κάτω των 50 ετών.

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει με ανησυχητικές λεπτομέρειες την απαράδεκτη επικράτηση της κακής υγείας σε άτομα μέσης ηλικίας με διαβήτη τύπου 2 και αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση των εκτεταμένων και σοβαρών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του διαβήτη στον οργανισμό», δήλωσε η δρ Ελίζαμπεθ Ρόμπερτσον, διευθύντρια έρευνας στο Diabetes UK.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 να υποστηρίζονται για να μειώσουν τον κίνδυνο και όσοι ζουν με την πάθηση να έχουν συνεχή πρόσβαση σε φροντίδα και υποστήριξη για την καλή διαχείρισή της και την αποφυγή ή την καθυστέρηση των επιπλοκών», ανέφερε σύμφωνα με τον Guardian.

Η δρ Luanluan Sun, η οποία ήταν συν-ηγούνταν της έρευνας στο πλαίσιο του προηγούμενου ρόλου της ως κλινική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι η πρόληψη και η καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 είναι "απαραίτητη" για τη μείωση της πιθανότητας κακής υγείας στη μέση ηλικία.

Σακχαρώδης Διαβήτηςειδήσεις τώραμελέτηδιαβήτης