Υγεία|02.07.2022 15:24

Οι ιοί που κάνουν τους ανθρώπους… ακαταμάχητους για τα κουνούπια – Γιατί συμβαίνει αυτό

Newsroom

Οι ιοί του Ζίκα και του δάγκειου πυρετού μεταβάλλουν την οσμή των ανθρώπων και των ποντικιών που μολύνουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell. Το γεγονός αυτό μας καθιστά πιο ελκυστικούς για τα κουνούπια, τα οποία στη συνέχεια τα τσιμπάνε και μεταφέρουν τους ιούς στο επόμενο θύμα. Ο δάγκειος πυρετός που εξαπλώνεται στις τροπικές περιοχές προκαλεί πυρετό, εξανθήματα και επώδυνους πόνους και μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Ο Ζίκα μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες, αν οι έγκυες γυναίκες μολυνθούν, αλλά οι περισσότεροι ενήλικες έχουν ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις και συνήθως αναρρώνουν σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με το BBC.

Επιστήμονες σε διάφορα κινεζικά εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του Πανεπιστημίου Tsinghua, στο Πεκίνο, διαπίστωσαν ότι δύσοσμα μόρια στο δέρμα ποντικών με δάγκειο πυρετό τα έκαναν πολύ πιο ευαίσθητα στα τσιμπήματα κουνουπιών.

Το μόριο με τη μεγαλύτερη έλξη, η ακετοφαινόνη, η οποία αυξάνεται σε ανθρώπους και ποντίκια με δάγκειο πυρετό ή Ζίκα, εφαρμόστηκε στη συνέχεια στα χέρια εθελοντών ανθρώπων.

Οι ερευνητές αναζητούν τώρα θεραπείες που στοχεύουν στην ακετοφαινόνη.

Η κάλυψη με ρούχα και η χρήση κλινοσκεπασμάτων και εντομοαπωθητικών είναι προς το παρόν οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγετε τα τσιμπήματα.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν έως και 400 εκατομμύρια μολύνσεις από δάγκειο πυρετό κάθε χρόνο. Και ο Ζίκα έχει αναφερθεί σε 86 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι ιοί είναι πιο συνηθισμένοι στη Νότια και Κεντρική Αμερική, την Αφρική, την Καραϊβική και μέρη της Ασίας. Ο κίτρινος πυρετός, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και η νόσος του Δυτικού Νείλου είναι επίσης ιοί της οικογένειας Ζίκα.

Όλες οι ειδήσεις

Υπόθεση Novartis: Το χρονικό του αλαλούμ με τις διαρροές για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και η άγρια κόντρα – Παραίτηση Οικονόμου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: «Δεν έχουμε κανένα ντέρτι να μπούμε σε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της»

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποια νοικοκυριά δεν θα τη λάβουν - Η προθεσμία για την αίτηση

Τέλος στη «γκρίζα ζώνη» του οφσάιντ; Η καινοτομία του ημιαυτόματου συστήματος οριστικά στο Μουντιάλ του Κατάρ!

δάγκειος πυρετόςειδήσεις τώρακουνούπιαΖίκα