Υγεία|02.08.2022 23:05

Πώς εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα – Είναι αναμενόμενος;

Newsroom

Στην εκτίμηση πως οι 355 θάνατοι από κορονοϊό είναι ένας αριθμός που δεν έχει μεγάλη απόκλιση από το αναμενόμενο προχωρά ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του στο Facebook με αφορμή τα εβδομαδιαία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

Πώς εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

 

«Σχετικά με τους θανάτους από και με COVID-19. Για να εξηγήσω έναν άλλο τρόπο με τον οποίο εκτιμάμε αν οι θάνατοι με COVID-19 είναι παραπάνω από όσο περιμένουμε και αν η αύξηση που βλέπουμε οφείλεται σε συγκυριακή διασπορά ή σε αιτιολογική σχέση», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης και συνέχισε:

«Κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 2500 θάνατοι (χαμηλότερη εκτίμηση) από οποιαδήποτε αιτία. Η θετικότητα της τελευταίας εβδομάδας ήταν 15% άρα αν υπήρχε τυχαία κατανομή (δεν υπάρχει για πολλούς λόγους) τότε θα περιμέναμε περίπου 375 θανάτους που βγήκαν θετικοί από τύχη, αλλά θα κατέληγαν από άλλες αιτίες. Η εβδομαδιαία αναφορά της τελευταίας εβδομάδας έχει 355 θανάτους, που δεν έχει μεγάλη απόκλιση από το αναμενόμενο».

«Όταν αυτοί οι 2 δείκτες έχουν μεγάλη απόκλιση είναι πιθανή ένδειξη πλεονάζουσας θνησιμότητας (χωρίς να είναι απόδειξη). Επαναλαμβάνω είναι ένας χονδροειδής τρόπος, αλλά δείχνει μία πρώτη ένδειξη που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον αναλύσεις», κατέληξε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚορονοϊόςΕΟΔΥκρούσματαΓκίκας Μαγιορκίνης