Υγεία|17.10.2022 18:43

Συγκλονιστικό: Ασθενής έπαιζε σαξόφωνο επί 9 ώρες, ενώ του αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλο

Newsroom

Ένας μουσικός στην Ιταλία έπαιζε σαξόφωνο κατά τη διάρκεια 9ωρης επέμβασης για την αφαίρεση όγκου.

Η επέμβαση έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Διεθνές Νοσοκομείο της Ρώμης με τον ασθενή να παίρνει εξιτήριο την Πέμπτη. Ο Christian Brogna επικεφαλής της 10 μελής ιατρικής ομάδας είπε στο CBS ότι ο όγκος αφαιρέθηκε επιτυχώς κι ότι ο ασθενής δεν θα αντιμετωπίσει παρενέργειες.

Ο 35χρονος μουσικός έπαιζε την ιταλικό εθνικό ύμνο και το soundtrack της ταινίας «Love Story» που κυκλοφόρησε το 1970. «Ο όγκος ήταν σε μια δύσκολη περιοχή του εγκεφάλου και την κατάσταση έκανε ακόμα πιο περίπλοκη το γεγονός ότι ασθενής είναι αριστερόχειρας» σχολίασε ο Christian Brogna.

 

Ο ασθενής είχε δηλώσει ότι θέλει να σωθούν οι μουσικές του ικανότητες. Έτσι αποφασίστηκε να είναι ξύπνιος και να παίζει μουσική, ώστε οι γιατροί να μπορούν να διακρίνουν ποια σημεία του εγκεφάλου του ενεργοποιούνται. 

«Το να παίζεις ένα όργανο είναι μια υψηλή γνωστική λειτουργία. Σημαίνει ότι μπορείς να αλληλεπιδράσεις με το όργανο, μπορείς να συντονίσεις και τα δύο χέρια, να εξασκήσεις τη μνήμη σου, να μετρήσεις -γιατί η μουσική είναι μαθηματικά-  να ελέγξεις την όραση, γιατί ο ασθενής πρέπει να βλέπει το όργανο, και μπορείς να ελέγξεις και τον τρόπο με τον οποίο ο ασθενής αλληλοεπιδρά με την υπόλοιπη ομάδα» σχολίασε ο Christian Brogna.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το κλειδί για αυτές τις επεμβάσεις καλή προετοιμασία. Πριν υποβληθεί σε επέμβαση ο 35χρονος μουσικός έγιναν επτά συναντήσεις με την ιατρική ομάδα κατά τη διάρκεια των οποίων τους εξήγησε ποιες λειτουργίες θέλει να σωθούν και εκείνοι τη διαδικασία και τους κινδύνους.

«Όταν χειρουργούμε τον εγκέφαλο, χειρουργούμε την αίσθηση του εαυτού, οπότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δε βλάπτουμε τον ασθενή ως άτομο - την προσωπικότητά του, τον τρόπο που νιώθει συναισθήματα, τον τρόπο που περνάει τη ζωή του. Ο ασθενής θα σας πει τι είναι σημαντικό για τον ίδιο και είναι δουλειά σας να προστατεύσετε τις επιθυμίες του» είπε ο χειρουργός. 

Ο Brogna δήλωσε υπερήφανος που ο ασθενής του μπόρεσε να επιστρέψει στην κανονική του ζωή και τόνισε ότι ο κλάδος με κάθε επέμβαση προχωράει.  «Κάθε χειρουργική επέμβαση είναι ένα παράθυρο στον εγκέφαλο, στον τρόπο λειτουργίας του. Την ίδια μαθαίνουμε, λαμβάνουμε υπόψη το άτομο ως ολότητα,  τα πάθη του, τα χόμπι του, τη δουλειά του» είπε. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραόγκοςεγκέφαλοςμουσικόςΙταλίαχειρουργική επέμβαση