Υγεία|07.12.2022 16:51

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Πότε αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για επιστροφή στο ΕΣΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσουν τελικά οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας σχετικά με το πώς θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Παρότι τα μέλη της επιτροπής συνεδρίασαν το μεσημέρι της Τετάρτης, δεν κατέληξαν στο ακριβές πρωτόκολλο ώστε να κάνουν και τη σχετική εισήγηση στο υπουργείο Υγείας.

Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις των επιστημόνων, καθώς η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη Τετάρτη. Πάντως την τελική απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας σχετικά με ποια μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν.

Πώς θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, ήδη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα όταν γυρίσουν στα νοσοκομεία οι περίπου 1.700 εργαζόμενοι. Να σημειωθεί ότι από αυτούς οι 170 είναι γιατροί, οι 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι.

Όπως έχει αποκαλύψει το ethnos.gr, η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα δύο ταχυτήτων για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Διαφορετικά για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς και άλλα για τους διοικητικούς υπαλλήλους. Βέβαια, είναι άγνωστο εάν συμφωνήσουν οι επιστήμονες με τη θέση αυτή.

Το σίγουρο είναι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας πως δεν θα επιστρέψουν με ένα rapid test την εβδομάδα αλλά τουλάχιστον με δύο. Το σκεπτικό είναι πως ένα rapid test πραγματοποιούν σήμερα και οι επισκέπτες των νοσοκομείων εάν θέλουν να δουν κάποιον ασθενή αλλά και οι απλοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, καταστήματα κ.λ.π. που δεν σχετίζονται με το σύστημα υγείας.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν και μέτρα μέσα στις κλινικές και τα νοσοκομεία ανεξάρτητα από τα rapid test.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι την ώρα που στη χώρα δεν τηρείται απολύτως κανένα μέτρο για την πανδημία, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν με αυστηρά μετρα.

Το σκεπτικό του Θάνου Πλεύρη είναι πως δεν μπορούν να υπάρχουν στο σύστημα υγείας υγειονομικοί που δεν πιστεύουν την επιστήμη και δεν εμπιστεύονται και τα επιτεύγματά της όπως είναι τα εμβόλια.

Πάντως, μόλις ορισθεί το πρωτόκολλο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η ημερομηνία επιστροφής των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εμβόλιαειδήσεις τώραΘάνος Πλεύρηςεμβόλιουγειονομικοί