Υγεία|12.01.2023 22:40

Σημαντική εξέλιξη: Οι τρεις επικίνδυνες επιπλοκές της εγκυμοσύνης που μπορούν να ανιχνευθούν μέσω εξέτασης αίματος

Newsroom

Τους προγνωστικούς βιοδείκτες οι οποίοι παρέχουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τρεις σχετικά κοινές και επικίνδυνες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, την προεκλαμψία, τον διαβήτη της κύησης και την ενδοηπατική χολόσταση, εντόπισαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Ningbo της Κίνας. Τα αίτια των εν λόγω επιπλοκών, καθώς και η σύνδεσή τους με το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο επίσης επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη, δεν είναι πλήρως κατανοητά. Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον δρ Σικιάν Τσεν αποφάσισε να επικεντρωθεί στο κατά πόσο συγκεκριμένες αλλαγές στο μικροβίωμα -που ανιχνεύονται μέσω των επιπέδων των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, μεταβολιτών που παράγονται μετά τη ζύμωση του μικροβιόκοσμου- θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

«Αναλύσαμε και συσχετίσαμε την κατανομή των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια τριών συγκεκριμένων τύπων περίπλοκης εγκυμοσύνης: του διαβήτη της κύησης, της προεκλαμψίας και της ενδοηπατικής χολόστασης», είπε σχετικά ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ Ρονγκρόνγκ Χουάν. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Frontiers in Cellular and Infection Microbiology».

Η μελέτη

Οι 112 εγκυμονούσες που συμμετείχαν στη μελέτη χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: σε αυτές που είχαν υγιή κύηση καθώς και αυτές που διαγνώστηκαν με προεκλαμψία, διαβήτη της κύησης ή ενδοηπατική χολόσταση. Δε συμμετείχαν γυναίκες που είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με διαβήτη ή συναφείς ιατρικές καταστάσεις, είχαν εμφανίσει γαστρεντερικά συμπτώματα ή έπαιρναν φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου τους. Ο Τσεν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό και το δείγμα αίματος των συμμετεχόντων για να μετρήσουν τα επίπεδα διαφόρων λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου: οξικό, προπιονικό, βουτυρικό, ισοβουτυρικό, ισοβαλερικό και εξανοϊκό οξύ.

Και οι τρεις ομάδες γυναικών, οι οποίες εμφάνισαν τις συγκεκριμένες επιπλοκές, διαπιστώθηκε ότι είχαν αυξημένα επίπεδα ισοβουτυρικού οξέος. Όσες από τις συμμετέχουσες εκδήλωσαν διαβήτη της κύησης και προεκλαμψία είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα ισοβαλικού, οξικού και προπιονικού οξέος – τα δύο τελευταία ενδεχομένως λόγω δυσλιπιδαιμίας, της ανισορροπίας των λιπιδίων στο αίμα.

Αντιθέτως, όσες διαγνώστηκαν με ενδοηπατική χολόσταση είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα όλων των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, εκτός από ισοβουτυρικό οξύ. Η ομάδα απέδωσε τα χαμηλότερα επίπεδα των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου ενδεχομένως σε χαμηλότερη αφθονία της χλωρίδας στο μικροβίωμα του εντέρου Σημείωσε ότι το εξανοϊκό οξύ μπορεί να συνδέεται με σχετική φλεγμονή.

Οι βιοδείκτες που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν έγκαιρα τον διαβήτη της κύησης, την προεκλαμψία και την ενδοηπατική χολόσταση, που ευθύνονται για σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα, θα έσωζαν ζωές. Η έρευνα θα πρέπει να επεκταθεί και να δοκιμαστεί σε κλινικό πλαίσιο, ωστόσο, οι συγγραφείς προσβλέπουν σε μελλοντικές εργασίες που θα εξετάσουν το μικροβίωμα των κοπράνων για να προσδιορίσουν πόσο στενή είναι η συσχέτιση μεταξύ του μικροβιώματος και των επιπέδων λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, καθώς και σε μελέτες που θα ενσωματώνουν δεδομένα σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μικροβίωμα.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εγκυμοσύνηιατρική επιπλοκήειδήσεις τώραμελέτη