Υγεία|17.01.2023 13:22

Γιατί πονούν οι αρθρώσεις μας όταν αλλάζει ο καιρός; Την απάντηση δίνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Newsroom

Πολλές φορές ακούμε τις φράσεις «πονάνε τα κοκάλα μου, θα βρέξει, θα χαλάσει ο καιρός» με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη να δίνει την απάντηση για το εάν μας επηρεάζει όντως η κλιματική αλλαγή.

«Δεν έχει να κάνει με την αλλαγή του κλίματος αλλά ο καιρός επηρεάζει διάφορες δραστηριότητες του ανθρώπου, όπως και την υγεία μας. Για αυτό η μετεωρολογία είναι χωρισμένη σε διάφορους κλάδους. Ένας από αυτούς είναι και η βιομετεωρολογία. Προσπαθούσε μέσω αυτής της επιστήμης να δούμε πώς επιδρά ο καιρός στην ανθρώπινη υγεία, Πράγματι πολλές φορές όταν οδηγούμαστε σε μια μετεωρολογική μεταβολή υπάρχουν άνθρωποι που παραπονιούνται για πόνους στα κόκαλα, στο σώμα, στις αρθρώσεις», λέει αρχικά ο κ. Μαρουσάκης στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία».

Όπως σημειώνει: 

«Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι ενοχλήσεις οφείλονται στη μεταβολή της βαρομετρικής πίεσης. Με αυτό εννοούμε τη δύναμη που ασκεί ο ατμοσφαιρικός αέρας στην επιφάνεια του εδάφους και σε οτιδήποτε βρίσκεται σε αυτή.

Πιο ευάλωτοι είναι όσοι έχουν έναν τραυματισμό, μια ευαισθησία, κάποια επέμβαση και δεν αφορά την ηλικία. Οι αρθρώσεις μας περιβάλλονται από τους ιστούς οι οποίοι αναλόγως την πίεση έρχονται σε επαφή περισσότερο με την άρθρωση με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο πόνος.

Στην κακοκαιρία έχουμε χαμηλότερη πίεση και έτσι δίνεται η ευκαιρία στους ιστούς να εξαπλωθούν περισσότερο ενώ στην καλοκαιρία έχουμε υψηλή πίεση και έτσι περιορίζεται ο ιστός.

Σε μια πτήση για παράδειγμα, πέφτει η βαρομετρική πίεση λόγω του μεγάλου υψόμετρου με αποτέλεσμα να πρήζονται πιο εύκολα τα πόδια». 

«Και η υγρασία παίζει ρόλο αλλά πολλές φορές επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα», σημειώνει ο μετεωρολόγος. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

καιρόςκακοκαιρίαειδήσεις τώραυγείαανθρώπινα κόκαλα