Υγεία|01.03.2023 22:10

Πόσο πιθανή είναι η έξαρση φυματίωσης στην Τουρκία μετά το μεγάλο σεισμό: Ο καθηγητής Τσακρής απαντά

Newsroom

Φόβους για εμφάνιση ασθενειών όπως η χολέρα, εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, με φόντο το σεισμό στην Τουρκία, ενώ σημείωσε πως στις πληγείσες περιοχές «ίσως δούμε και έξαρση φυματίωσης».

Οι φυσικές καταστροφές συνδέονται με επιδημίες

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή εμφάνιση επιδημιών, όπως αυτή της χολέρας. Ο κ. Τσακρής αναφέρει: «Περισσότερο είναι αλήθεια και λιγότερο κινδυνολογία. Από όλες τις διάφορες φυσικές καταστροφές, οι σεισμοί προκαλούν τις περισσότερες δευτερογενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακρής κάνει λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ για τις κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αποτελούν παράγοντα έξαρσης επιδημιών έπειτα από μεγάλες φυσικές καταστροφές. «Το ψύχος και η υγρασία σε Τουρκία και Συρία θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία. (…) Έχουμε να κάνουμε και με ένα σύστημα υγείας που είχε από πριν μεγάλα προβλήματα. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρούνται οι κανόνες υγιεινής».

«Περιμένουμε μεγάλη έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων, του ανώτερου αναπνευστικού, πνευμονίες, ενδεχομένως να δούμε και έξαρση φυματίωσης», σημειώνει ο κ. Τσακρής.

ειδήσεις τώρασεισμός ΤουρκίασεισμόςΤουρκίαχολέραφυματίωση