Υγεία|19.05.2023 05:45

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να παίρνουμε στην τουαλέτα το κινητό μας

Newsroom

Το κουβαλάμε παντού: στο κρεβάτι, στο μπάνιο και για πολλούς είναι σαν προέκταση του χεριού τους. Ο λόγος για το κινητό τηλέφωνο. Μια συσκευή που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας αλλά κρύβει και κινδύνους και συγκεκριμένα παρά πολλά μικρόβια, εκ των οποίων και κάποια επικίνδυνα

Μάλιστα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα κινητά μας τηλέφωνα είναι πιο βρώμικα από τα καθίσματα της τουαλέτας! 

Δίνουμε τα τηλέφωνά μας στα παιδιά για να παίξουν. Επίσης, τρώμε ενώ χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας και τα αφήνουμε κάτω σε κάθε είδους (βρώμικες) επιφάνειες. Όλα αυτά μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια στο τηλέφωνό.

Δεδομένου όμως πόσα μικρόβια καλύπτουν κάθε χιλιοστό στο κινητό μας, ίσως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο την υγιεινή του κινητού, αναφέρει το The Conversation.

Μικρόβια 

Τα χέρια μας μολύνονται με βακτήρια και ιούς κάθε φορά που αγγίζουμε ένα αντικείμενο ή επιφάνεια. Τα παθογόνα αυτά μεταφέρονται στη συνέχεια στο κινητό μας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέσο κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι μολυσμένο με διάφορα είδη δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών.

Μερικά από τα μικρόβια, αποικίες των οποίων έχουν βρεθεί σε κινητά τηλέφωνα, είναι:

  • Το βακτήριο E. coli (κολοβακτηρίδιο) που προκαλεί διάρροια και ουρολοιμώξεις
  • Ο σταφυλόκοκκος που προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα
  • Τα ακτινοβακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν φυματίωση και διφθερίτιδα
  • Το κιτροβακτήριο που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες ουρολοιμώξεις
  • Ο εντερόκοκκος που είναι γνωστό ότι προκαλεί μηνιγγίτιδα

Άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που έχουν εντοπιστεί στο μέσο κινητό τηλέφωνο είναι η κλεμπσιέλα, ο μικρόκοκκος, ο πρωτέας, η ψευδομονάδα και ο στρεπτόκοκκος

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά από τα μικρόβια στο κινητό είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Επομένως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και τα ανθεκτικά μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις απειλητικές για τη ζωή.

Ιοί

Ένας καθαρισμός με αντιβακτηριακά μαντιλάκια ή αλκοόλ δεν είναι αρκετός για να απαλλάξει το κινητό από το μικρόβια, αναφέρει η Dr. Primrose Freestone, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester. Οι αποικίες των μικροβίων θα ξαναδημιουργηθούν σύντομα – εκτός κι αν ο καθαρισμός είναι συστηματικός και συχνός.

Επιπλέον, δεν μας απειλούν μόνο τα βακτήρια που καραδοκούν στο κινητό. Τα πλαστικά τμήματά τους μπορεί να φέρουν και να μεταδίδουν ιούς, τονίζει η ειδικός. Ορισμένοι εξ αυτών, όπως οι ιοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα (δηλαδή ιώσεις του αναπνευστικού) μπορεί να επιζήσουν έως και 7 ημέρες! Άλλοι ιοί μπορεί να είναι μεταδοτικοί για αρκετές ημέρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο κορωνοϊός
  • Ο ροταϊός (προκαλεί διάρροιες στα μικρά παιδιά και στα μωρά)
  • Οι ιοί της γρίπης
  • Ο νοροϊός (προκαλεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα).

Καθημερινός καθαρισμός

Η λύση είναι ο προσεκτικός καθαρισμός με ειδικά προϊόντα, που ιδανικά πρέπει να έχουν περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε αλκοόλ.

Φροντίστε επίσης να πιάνετε το κινητό σας με καθαρά χέρια, να το φυλάτε σε καθαρό χώρο και να μην το μοιράζεστε με άλλα άτομα. Επίσης να το απολυμαίνετε συχνά καθώς και τον φορτιστή.

Ο πιο βασικός κανόνας όμως είναι: Μην το παίρνετε μαζί στην τουαλέτα! 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


μικρόβιακινητό τηλέφωνοτουαλέταμελέτηειδήσεις τώρα