Υγεία|25.05.2023 18:33

Αναστασία Κοτανίδου: Ποια είναι η νέα υπηρεσιακή υπουργός Υγείας - Οι σχέσεις με Μαξίμου και οι διάσημοι ασθενείς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Η Αναστασία Κοτανίδου είναι ένα γνώριμο πρόσωπο από την εποχή της πανδημίας. Αναμένεται να αναλάβει υπηρεσιακή υπουργός Υγείας έως τις 25 Ιουνίου οπότε και θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές.

Ήταν το πρόσωπο που εμφανιζόταν συχνά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες για να εξηγεί την πορεία της πανδημίας αλλά και την εξέλιξη των νοσηλειών, ενώ ήταν και άτυπη σύμβουλος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Πριν από την πανδημία άλλωστε είχε αναλάβει πρόεδρος στην Επιστημονική Επιτροπή για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Οι διάσημοι ασθενείς και οι σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη

Ωστόσο, έγινε ευρέως γνωστή ως η εντατικολόγος του Ευαγγελισμού με υψηλά ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με covid. Από τα ιατρικά της χέρια πέρασαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μέχρι τον Βασίλη Λεβέντη και τον Αναστάσιο της Αλβανίας καθώς μεταξύ άλλων και υπουργοί όπως ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η Αναστασία Κοτανίδου διατηρεί πάντως στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη αλλά και με την Προέδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ έχει δραστηριοποιηθεί εκτός από την κλινική της στον Ευαγγελισμό, και σε άλλους πιο πολιτικούς τομείς. Έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη αλλά και με όλη τη «γαλάζια» παράταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το προεκλογικό πρόγραμμα για την Υγεία της ΝΔ, ήταν ανάμεσα στους 10 επιστήμονες που υπέβαλαν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό πάνω στη σκηνή.

Η Αναστασία Κοτανίδου χαίρει εκτίμησης από τους συναδέλφους της στην ιατρική κοινότητα, ενώ είναι και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας ενώ έζησε εκεί μέχρι τα 24 της. Στη Βουλγαρία έλαβε και το πτυχίο Ιατρικής ενώ στην Ελλάδα ήρθε τις αρχές της δεκαετίας του '80 οικογενειακώς.

Έγινε ειδικευόμενη Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και έκτοτε εργάζεται στον «Ευαγγελισμό», σήμερα ως διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου αλλά και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Τον τίτλο εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία τον έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε διαδοχικά Λέκτορας (1996), Επίκουρη Καθηγήτρια (2002), Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια (2007) και Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια (2009) της Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπηρεσιακή κυβέρνησηΑναστασία Κοτανίδουεκλογές 2023ειδήσεις τώραεκλογέςυπουργείο Υγείας