Υγεία|21.06.2023 07:24

Τα στοιχήματα Μητσοτάκη για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και οι πρώτες οδηγίες στον επόμενο υπουργό Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε προσωπικό στοίχημα φαίνεται ότι αναδεικνύεται ο τομέας της Υγείας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εάν σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου, θα έχει ως προτεραιότητα την Υγεία, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Γι αυτό και σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr, θα δώσει ο ίδιος τις πρώτες οδηγίες στον νέο ένοικο του υπουργείου Υγείας, οδηγίες που θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα ώστε να επιβεβαιωθεί το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ.

Ο τομέας της Υγείας άλλωστε θα βρίσκεται στο επίκεντρο τα επόμενα χρόνια και εξαιτίας της ψηφιοποίησης πολλών υπηρεσιών, αλλά και επειδή θα δοθεί κοντά 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των δομών αλλά και για την πρόληψη.

Ούτως ή άλλως όμως η ΝΔ φαίνεται πως επιδιώκει να αλλάξει την εικόνα των πολιτών για το ΕΣΥ, κάτι που όμως θα περάσει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα και το νέο ΕΣΥ

Το σχέδιο της ΝΔ εξάλλου περιλαμβάνει πολλές συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ήδη οι προθέσεις έχουν διατυπωθεί από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα όπου διευρύνθηκε η συνεργασία του δημοσίου με ιδιώτες.

Η νέα θητεία της ΝΔ στην κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα υλοποιηθεί μετά την Κυριακή, θα εμπεριέχει ένα σχέδιο δημιουργίας του περιβόητου νέου ΕΣΥ, με διαφορετικές υπηρεσίες για τους πολίτες.

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαβεβαιώνει και μέσα από τα δημοφιλή του βίντεο στο TikTok ότι οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες στο νέο ΕΣΥ, όμως η «πόρτα» για έμμεσες χρεώσεις έχει ήδη ανοίξει.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι από την προηγούμενη διακυβέρνηση Μητσοτάκη προωθήθηκε ο περιβόητος «νόμος Γκάγκα» που θεσμοθέτηση τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ με πληρωμές από τις τσέπες των ασθενών.

Ανάλογες είναι πιθανό να είναι και οι επόμενες κινήσεις. Όπως και να ΄χει όμως ο νέος υπουργός Υγείας ή η νέα υπουργός Υγείας, θα λάβει σαφείς οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου για το ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες αλλαγές στην Υγεία.

Μάλιστα οι οδηγίες θα προέρχονται από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως διαμηνύουν συνεργάτες του στο ethnos.gr.

Οι οδηγίες στον νέο υπουργό Υγείας

Με βάση το σχέδιο της ΝΔ θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση στις καθυστερήσεις που καταγράφονται στις προσλήψεις των υγειονομικών οι οποίες λιμνάζουν. Στόχος σε πρώτη φάση να υλοποιηθούν οι 863 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, οι οποίες έχουν διαφημιστεί δεόντως και έχουν προκηρυχθεί, αλλά έχουν παγώσει εξαιτίας των εκλογών.

Εάν επιτευχθούν αυτές οι προσλήψεις άμεσα, θα επιχειρηθεί από το επιτελείο Μητσοτάκη να επικοινωνηθούν δεόντως ώστε να προβληθεί η πολυδιαφημιζόμενη συνέπεια της ΝΔ. Γι αυτό και όποιος καθίσει στην καρέκλα του υπουργού Υγείας, θα λάβει εντολή για επίσπευση των διαδικασιών.

Ταυτόχρονα το νέο επιτελείο του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να ενεργοποιήσει εκ νέου τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στον πληθυσμό, οι οποίες επίσης πάγωσαν λόγω των εκλογών.

Το πακέτο των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων «κόλλησε» στον έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει.

Η αξιολόγηση των Διοικητών των Νοσοκομείων

Από την άλλη ο επόμενος υπουργός Υγείας θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την αξιολόγηση των Διοικητών των Νοσοκομείων, ώστε οι όποιες αλλαγές στο ΕΣΥ να γίνουν με στελέχη που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις.

Άλλωστε για πολλούς Διοικητές Νοσοκομείων η θητεία λήγει στις 31 Ιουλίου, αφού είχε κριθεί ότι δεν είχαν ανταποκριθεί στο έργο για το οποίο προσελήφθησαν και οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν για λίγους μήνες.

Οι υπόλοιποι θα περάσουν από νέες διαδικασίες αφού με βάση τον ισχύοντα νόμο, η παράταση της θητείας τους ισχύει έως ότου γίνει διαγωνισμός για νέα στελέχη.

Θα πρόκειται πάντως για μία κίνηση που να επιβεβαιώνει τα όσα προεκλογικά ειπώθηκαν από τη ΝΔ περί αξιοκρατικού διορισμού των στελεχών, χωρίς κομματικά κριτήρια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςεκλογέςειδήσεις τώραυπουργείο ΥγείαςγιατροίΕΣΥεκλογές 2023νοσοκομεία