Υγεία|05.07.2023 07:15

Νέοι καρκινοπαθείς αντιμέτωποι με τα κενά του ΕΣΥ: Η Άρια και η Ραφαέλα πάλεψαν και ζητούν αλλαγές

Newsroom

Για κενό στο σύστημα υγείας και απουσία μέριμνας κάνουν λόγο οι νέοι άνω των 15 ετών που έπασχαν ή πάσχουν από καρκίνο. Περιμένουν ολόκληρες ώρες να νοσηλευτούν και όταν έρθει η στιγμή, βρίσκονται στον ίδιο θάλαμο με ηλικιωμένους ασθενείς.

Η 21χρονη Άρια νόσησε από καρκίνο στα 15 της και όπως λέει χαρακτηριστικά στο OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου οι νέοι ενήλικες καρκινοπαθείς αν χρειαστούν νοσηλεία θα πρέπει να απευθυνθούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, να βρεθούν αντιμέτωποι με ώρες αναμονής και να νοσηλευτούν σε θαλάμους με ηλικιωμένους.

Μέριμνα για τους νέους ζητεί και η 20χρονη Ραφαέλα που ξεπερνούσε το ηλικιακό όριο για να παραμείνει στο νοσοκομείο Παίδων ενώ είχε υποτροπιάσει και δημοσιοποίησε την κατάσταση στα κοινωνικά δίκτυα.

«Περίμενα στην αναμονή, ένα 15χρονο κορίτσι»

«Ανέβαζα πυρετό 40 και περίμενα στην αναμονή, ένα 15χρονο κορίτσι, να μην υπάρχουν κρεβάτια, να μην υπάρχουν γιατροί, στο πρώτο νοσοκομείο που είχα πάει δεν μου το βρήκανε καν», περιγράφει η σήμερα 21χρονη Άρια.

Η Άρια έδωσε μάχη με τον καρκίνο στα 15 της, νοσηλεύτηκε στο Παίδων, πάλεψε και κατάφερε να νικήσει την ασθένεια. Πλέον, 21 ετών και εργαζόμενη, μιλά για το κενό που υπάρχει στο σύστημα Υγείας για νέους που νοσούν και έχουν περάσει τα 16 έτη οπότε τα παιδιατρικά νοσοκομεία δεν τους δέχονται πια.

«Εκεί κάνεις τον σταυρό σου. Πας σε εφημερεύον, μόνο αυτό μπορείς να κάνεις», τονίζει η Άρια.

Σε αντίστοιχη θέση βρέθηκε η 20χρονη Ραφαέλα όταν δεν μπορούσε να παραμείνει στο Παίδων λόγω ηλικιακού ορίου, ενώ η νόσος είχε υποτροπιάσει. Με δημοσίευσή της μιλάει για την απουσία ειδικής πρόβλεψης για τους εφήβους και τους νέους ενήλικες με καρκίνο και χρόνια νοσήματα.

Και δυστυχώς, δεν είναι οι μόνες

Η Ραφαέλα και η Άρια δεν είναι οι μοναδικές που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον καρκίνο και τα προβλήματα του συστήματος Υγείας ενώ ήταν ακόμα έφηβες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο το 2020 1.079 ήταν τα νέα περιστατικά καρκίνου σε άτομα ηλικίας 15-35 ετών.

«Και προς το υπουργείο έχουμε στείλει επιστολή και ζητάμε να υπάρξει ένας χώρος που να νοσηλεύονται από 18 μέχρι 35 χρονών, σε χωριστούς θαλάμους. Όχι να βάζουν το παιδί που νοσηλεύεται μαζί με τον παππού που είναι 80 και 100 ετών», δηλώνει στο OPEN η πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου.

Από πλευράς του, ο παθολόγος ογκολόγος του «Αγίου Σάββα», Μιχάλης Νικολάου, αναφέρει επίσης στο OPEN πως υπάρχει μία «ευθιξία» από το προσωπικό έτσι ώστε οι νέοι, ηλικιακά, ασθενείς να είναι σε θαλάμους πιο απομονωμένοι ή και με άλλους συνομηλίκους και να μην συγχέονται πολύ οι ηλικίες με μεγάλες αποστάσεις «γιατί είναι και άλλες οι ανάγκες».

Παίδωνκαρκινοπαθείςειδήσεις τώραΕΣΥκαρκίνος