Υγεία|30.11.2023 22:06

Εικόνες κατάρρευσης στο ΕΣΥ και υγειονομικοί στους δρόμους: Μούχλα, σοβάδες, πλημμυρισμένες αίθουσες σε ΚΑΤ, Τζάνειο και Ευαγγελισμό

Newsroom

Μούχλα, πεσμένοι σοβάδες, πλημμυρισμένες αίθουσες είναι ορισμένες από τις απαράδεκτες εικόνες που καταγράφονται στα ελληνικά νοσοκομεία, και προκαλούν την αγανάκτηση των ασθενών αλλά και των υγειονομικών. Το κίτρο όπου στεγάζεται το ΚΑΤ είναι παλιό και γεμάτο ρωγμές, ενώ όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί με κάθε βροχή τα επείγοντα πλημμυρίζουν.

«Στο κτίριο εφημερίας των γιατρών εδώ και 10 μήνες δεν έχουν ζεστό νερό να κάνουν μπάνιο. Όποτε υπάρχει καταρρακτώδης βροχή τα εξωτερικά γραφεία πλημμυρίζουν όλα., όπως και τα ΤΕΠ. Βάζουμε κουβέρτες και κουβάδες», είπε μιλώντας στο OPEN η Άντα Τρεβόλη, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο.

Ετοιμόρροπο, όμως, είναι και το κτίριο, όπου στεγάζεται η Γ’ παθολογική κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου. Όπως φαίνεται στα πλάνα, που εξασφάλισε το OPEN, στο εξωτερικό έχουν τοποθετήσει σκαλωσιές και πανιά, ενώ το εσωτερικό είναι γεμάτο μούχλα και υγρασία.

Στον Ευαγγελισμό, πάλι, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι όχι μόνο συμβαίνουν συχνά διακοπές ρεύματος, αλλά κι ότι οι γεννήτριες δεν λειτουργούν πάντα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών.  

«Δεν λειτούργησαν παντού οι γεννήτριες ούτε στα επείγοντα ούτε στις μονάδες και αναγκάστηκαν οι συνάδελφοι νοσηλευτές και γιατροί  να αερίζουν με τις αμπου», δήλωσε η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, εργαζόμενη στον Ευαγγελισμό.

Καρατομήσεις διοικήσεων 

Χθες μετά την αποκάλυψη ότι μεταφέρθηκαν άρον άρον νεογνά και λεχώνες από το μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου, επειδή το κεντρικό κτίριο είχε μείνει χωρίς θέρμανση, ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προχώρησε στην καρατόμηση της διοικήτρια. Πρόκειται για την 4 καρατόμηση που σημειώνεται του τελευταίους μήνες. 

Είχαν προηγηθεί οι καρατομήσεις των Διοικήσεων: Μεταξά, Αγία Όλγα και Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, όπου ο υπουργός Υγείας είχε διαπιστώσει ανεπάρκειες στη διαχείριση των νοσοκομείων αλλά και ατασθαλίες στην περίπτωση Μεταξά, μία υπόθεση που είχε αποκαλύψει το ethnos.gr.

Στους δρόμους οι υγειονομικοί 

Με αφορμή τις άθλιες συνθήκες που περιγράφονται παραπάνω, αλλά και για την υποστελεχωση  και τους χαμηλούς μισθούς οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ κήρυξαν 48ωρη απεργία την Τρίτη. 

Σήμερα στις 12.00  πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρια έξω από το υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων υγειονομικών. « Θέλουμε λεφτά προκειμένου τα νοσοκομεία να βελτιώσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές, θέλουμε λεφτά να προσλάβουμε προσωπικό χθες», τόνισε ο Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. 

ειδήσεις τώρανοσοκομείαΕυαγγελισμόςΤζάνειοδιαμαρτυρίαΕΣΥ