Υγεία|15.02.2024 19:14

«Ελπίδα»: Ένας 13χρονος είναι το πρώτο παιδί που θεραπεύτηκε από σπάνιο καρκίνο στον εγκέφαλο

Newsroom

Ένας 13χρονος από το Βέλγιο έγραψε ιστορία στην ιατρική καθώς είναι το πρώτο παιδί που θεραπεύτηκε από έναν θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου.

Σε ηλικία 6 ετών, ο Lucas Jemeljanova διαγνώστηκε με Διάχυτο Διηθητικό Γλοίωμα Γέφυρας (ΔΔΓΓ), έναν πολύ σπάνιο και εξαιρετικά επιθετικό όγκο του εγκεφάλου που σκοτώνει το 98% των πασχόντων μέσα σε πέντε χρόνια.

Η κλινική δοκιμή που του έσωσε τη ζωή 

Του ανατέθηκε τυχαία να λάβει Everolimus, ένα είδος χημειοθεραπευτικού φαρμάκου, σε μια κλινική δοκιμή, το οποίο χρησιμοποιείτο για τη θεραπεία του καρκίνου των νεφρών, του παγκρέατος, του μαστού και του εγκεφάλου, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία του καρκίνου αυτού.

Ο Lucas ωστόσο ανταποκρίθηκε καλά στη θεραπεία και ο όγκος εξαφανίστηκε σταδιακά.

Επτά χρόνια αργότερα, το παιδί δεν έχει πλέον κανένα ίχνος καρκίνου και βρίσκεται επισήμως σε ύφεση εδώ και πέντε χρόνια.

Ελπίδα για την ιατρική κοινότητα - Πώς δρα το φάρμακο 

Ο Lucas «νίκησε όλες τις πιθανότητες» δήλωσε ο γιατρός του Jacques Grill στο AFP, σημειώνοντας πως η περίπτωσή του «προσφέρει πραγματική ελπίδα».

Οι γονείς του, τον πήγαν στη Γαλλία για να είναι ένας από τους πρώτους που εγγράφηκαν στη δοκιμή.

Το Everolimus δρα αναστέλλοντας την mTOR, μια πρωτεΐνη που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να διαιρούνται και να αναπτύσσονται και να παράγουν νέα αιμοφόρα αγγεία.

Αυτό σταματά ή επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα να αναπαραχθούν και μειώνοντας την παροχή αίματος στα καρκινικά κύτταρα.

Το φάρμακο έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη θεραπεία μιας σειράς καρκίνων.

«Κατά τη διάρκεια μιας σειράς μαγνητικών τομογραφιών, παρακολούθησα τον όγκο να εξαφανίζεται εντελώς», επισήμανε ο γιατρός του, που είναι ο επικεφαλής του προγράμματος για τους όγκους στον εγκέφαλο στο αντικαρκινικό κέντρο Gustave Roussy στο Παρίσι.

Μυστήριο πώς νίκησε τον καρκίνο 

Το γιατί ο Λούκας ξεπέρασε πλήρως τον καρκίνο, παραμένει πάντως ακόμα μυστήριο για τους γιατρούς.

Ακόμη επτά παιδιά που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν παρουσίασαν υποτροπές για τρία χρόνια μετά τη διάγνωσή τους, ωστόσο μόνο ο όγκος του Lucas εξαφανίστηκε εντελώς.

Ο Lucas διαγνώστηκε σε ηλικία έξι ετών αφού αρρώστησε στις καλοκαιρινές διακοπές.

Δεν μπορούσε να περπατήσει ευθεία, είχε δυσκολία στην ούρηση, λιποθυμούσε και υπέφερε από αιμορραγίες στη μύτη.

«Ο Lucas πιστεύεται ότι είχε μια ιδιαίτερη μορφή της νόσου. Πρέπει να καταλάβουμε τι και γιατί για να καταφέρουμε να το αναπαράγουμε ιατρικά σε άλλους ασθενείς», τόνισε ο Dr Grill.

ιατρικήκαρκίνοςειδήσεις τώραΒέλγιο