Υγεία|06.03.2024 19:50

Κρούσματα μηνιγγίτιδας: Η κατάσταση της υγείας του 20χρονου

Newsroom

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές έπειτα από την έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Πάτρα, όπου καταγράφηκαν συνολικά 3 περιπτώσεις. Την ίδια στιγμή εντός του 2024 έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Τα κρούσματα στην Πάτρα δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ κατά τη χρονική περίοδο 11/1/2024 ως σήμερα. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση 3 κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.α.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης.

Επιπλέον, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, αύριο (Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024) το πρωί θα πραγματοποιήσει επί τόπου παρέμβαση με τη μετάβαση κλιμακίου και τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Πάτρα. Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη (ειδική αντιμικροβιακή αγωγή) στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).

Η κατάσταση της υγείας του 20χρονου

Όπως μετέδωσε το MEGA, ο 29χρονος που ήταν το τρίτο κρούσμα στην Πάτρα, νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας και αναμένεται να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο.

Στους επιστήμονες επικρατεί έντονος προβληματισμός και στην φοιτητική κοινότητα μεγάλη αναστάτωση.

Μιλώντας στο MEGA, ο θείος του 20χρονου ανέφερε: «Παρουσίασε κάποια συμπτώματα που αναφέρονται σε μηνιγγίτιδα, έγινε εισαγωγή στο νοσοκομείο στον Άγιο Ανδρέα, έγινε αντιμετώπιση άμεσα από τους γιατρούς χορηγώντας θεραπείες και μετά επειδή δεν είχε εντατική κρίθηκε ότι πρέπει να πάει στο Πανεπιστημιακό. Ξεκίνησε από χθες το πρωί με πονοκέφαλο, στην πορεία παρουσιάστηκαν μυαλγίες, κόπωση και σύγχυση. Ευτυχώς, κατάφερε να ανοίξει την πόρτα, αργά κατά της 4 – 5 η ώρα για να μπουν κάποιοι φίλοι του που ενημερώθηκαν να τον βοηθήσουν. Πήγε ασθενοφόρο, τον μετέφερε στον Άγ. Ανδρέα».

Και πρόσθεσε ο θείος του 20χρονου: «Αν ο μικρός το πήρε από κάποιον άλλον, αυτός ο άλλος πού είναι; Άρα μάλλον υπάρχει εστία ιών ή μικροβίων ή βακτηρίων ή δεν ξέρω τι άλλο είναι, που πρέπει να το δουν με πολύ σοβαρότητα για να το αντιμετωπίσουν. Είναι το τρίτο κρούσμα, εντοπίζεται σε 3 φοιτητές από τον Γενάρη. Ο πρώτος ήταν σε τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών φοιτητής και η δεύτερη πράγματι σε τμήμα του Πανεπιστημίου».

κρούσματαειδήσεις τώραμηνιγγίτιδαΠάτρα